عصر کرد
حفظ زبان نقطه قوت ایرانیان و کردها
يکشنبه 28 بهمن 1403 - 10:56:54
عصر کرد - خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: نقش محوری تاریخ در ادبیات و شکل‌گیری فرهنگ، نقشی برجسته و مهم است، تاریخ ادبی هر جامعه تأثیر عمیقی بر سطوح مختلف پیشرفت آن جامعه دارد و طیف وسیع تاریخ نوشتاری و مکتوب آن پاسخگویی طیف و نسل هر جامعه است.
پاسخ به سوالات مات و مبهم بین نسلی تنها به واسطه اطلاعات مکتوب از تاریخ و تمدن نوشتاری هر جامعه ممکن می‌شود و در این میان تاریخ نگاران نقش فرمانروایان بی‌تاج و تخت را دارند که قلم آنها سرمنشا حیات و آگاهی است.
از نگارش رمان و شعر تا گردآوری آثار فاخر تاریخی
جمال احمدی آئین از ادیبان، نویسنده و پژوهشگر تاریخ نگار کرد است که آثار فاخر تاریخی، رمان و شعر فراوانی در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.
وی در سال 1349 و در شهر سنندج به دنیا آمد و در رشته زبان و ادبیات فارسی تحصیل کرده است.
این پژوهشگر سنندجی خدمات ارزشمندی در حوزه تاریخ و فرهنگ کردستان داشته است، کارهای فاخری که ابعاد گسترده‌ای در تاریخ قوم کرد محسوب می‌شود.
از جمله کارهای ارزشمند این پژوهشگر کردستانی شامل؛ رمان مستوره برگ‌هایی از تاریخ سر به مهر (پیرامون زندگی مستوره اردلان)، تصحیح کتاب تاریخ‌الاکراد مستوره اردلان، تصحیح کتاب شرعیات مستوره اردلان (با همکاری دکتر نوید نقشبندی)، کتاب موراشین (زیورآلات منطقه کردستان از ابتدا تا به امروز)، کتاب ترنج (نقش و نگار قالی کردستان از ابتدا تا به امروز)، کتاب پوشاک کُرد (لباس مردم منطقه‌ی کُردستان از ابتدا تا به امروز)، سنه اردلان (کتابی جامع درباره شهر سنندج از ابتدا تا امروز) را تحریر کرده است.
همچنین فیلم‌نامه مستند «سنه اردلان» - فیلم‌نامه مستند «موراشین»، فیلم‌نامه مستند «ترنج»، همکاری در ساخت فیلم «ماه اردلان» (درباره زندگی مستوره اردلان)، فیلم‌نامه «بادی خوش‌مرور» (درباره زندگی نالی)، فیلم‌نامه «جایی برای دوباره زیستن» (فیلم داستانی بلند)، مجموعه مقالات درباره تاریخ کردستان، پیشنهاد و اجرای کنگره بین‌المللی اردلان‌شناسی در دانشگاه کردستان و شرکت در همایش‌های متعدد داخلی و خارجی، با موضوع تاریخ و ادبیات کُردستان را در کارنامه فعالیتی خود داشته است.
با ایشان در خصوص تاریخ و ادب و تأثیر آن به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه خواننده این گفت‌وگوی ارزشمند و فاخر هستید.
تاریخ برای نسل‌های مختلف درس است
احمدی آئین در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: تکرار تاریخ ممکن نیست اما درس گرفتن از آن برای نسل‌ها وجود دارد.
وی بیان کرد: ملت‌ها با دانستن تاریخ به اشتباهات خود پی می‌برند و این برای آنها خوب است و از این حیث تاریخ و پیشینه گذشته پرچم پر افتخار ملت‌ها است.
پژوهشگر و نویسنده کردستانی اذعان کرد: تاریخ در جوانب مختلفی مهم است اول اینکه مردم قربانی تاریخ پر فراز و نشیبی بودند که همواره برای آنها درد و رنج به ارمغان آورده است.
احمدی‌آئین گفت: از تاریخ اجتماعی متأسفانه با توجه به اهمیت خان و امپراطوری چیز زیادی در دست نیست و همان مقدار کم هم که به جا مانده است روی شانه مردم بوده است.
وی اذعان کرد: تاریخ نگاران همواره به شرح پیروزی‌ها و سلطنت سردمداران و امیران پرداختند و تنها بخش کوچکی از دردمندی زندگی مردم عادی را روایت کردند.
پژوهشگر و نویسنده سنندجی تصریح کرد: بعدها و در مدت کمتر از صد سال رسم و رسومات زندگی مردم، غذا و لباس و سنت‌های آنها در تعامل با باورها اهمیت یافت و تاریخ نگاران شروع به نوشتن تاریخ اجتماعی کردند.
احمدی آئین افزود: بخش زیادی از واقعیت‌های تاریخ در قسمت تاریک مانده و نوشته نشده و بخشی هم دچار غرض و برخی اغماض‌ها شدند.
وی یادآور شد: در کردستان و خصوصاً سنندج «برهان ایازی» با نوشتن کتاب آئینه سنندج که به حق یک منبع تاریخی برای کردها است و بعد استاد حق شناس با نگارش «شاره‌که‌م سنه» در تاریخ نویسی اجتماعی سهم بسزایی داشتند.
پژوهشگر و نویسنده سنندجی ادامه داد: تاریخ مفهومی ناظر بر وقایع و رویدادهای گذشته است که شامل سه ضلع زمان، مکان و انسان است و ترکیب هر سه با هم مفهوم تاریخ است که هرگز تکرار آن ممکن نیست.
احمدی آئین اظهار کرد: تعامل اجتماعی بشر و حافظه انسان موجب شکل گیری تاریخ می‌شود.
از بین رفتن آثار تاریخی در قدرت‌گیری امپراطوری‌های بعدی
وی گفت: متأسفانه از معضلات تاریخی این بوده که با قدرت‌گیری هر امپراطوری آثار قدرت‌های قبلی را از بین می‌بردند و خود هم قربانی همین معضل می‌شدند و امروز در نتیجه همین اغماض منابع تاریخی گسترده وجود ندارد.
پژوهشگر سنندجی اذعان کرد: این ژنوساید تاریخی در دوره پهلوی هم وجود داشت که مورد اعتراض تاریخ نگاران همان دوره قرار گرفت.
احمدی آئین بیان کرد: نقطه قوت ایرانیان و خاصتا کردها در طول تاریخ حفظ زبان خود بود که در سیر تاریخی زبان اصلی خود را حفظ کردند که یکی از دلایل حضور در ارتفاعات و دیگری تعصب برای حفظ زبانشان بود.
وی ادامه داد: تاریخ کردها با تلاش چند نفر از بزرگان با سبک نوین و علمی نوشته شد هر چند که نقاط تاریکی هم دارد که در تاریخ گم شده است.
پژوهش و مطالعه در بارور کردن یک اثر بسیار مهم است و اینکه نویسنده در نقش پژوهشگر ظاهر شود و به طرح سوال در خصوص تاریخ بپردازد موجب غنا و ارزشمندی اثر تألیف شده می‌شود.
لازمه خلق هر اثر فاخر داشتن پژوهش و مطالعه و رسیدن به پاسخ، پرسش‌های بی جواب است تا به نتیجه‌ای ارزشمند و پر ثمر رسید.
کد خبر 6380080

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/965998/حفظ-زبان-نقطه-قوت-ایرانیان-و-کردها
بستن   چاپ