عصر کرد - مهر / افزایش روند بیماری سرطان پستان در کردستان نیازمند اقداماتی چون سبک زندگی سالم برای پیشگیری از سرطان است.
حتماً بارها شنیدهاید که برای هر درد و مشکلی گفته میشود «پیشگیری بهتر از درمان» است، توجه به این موضوع میتواند بسیاری از بیماریها را کاهش دهد که نیاز به امید و اراده دارد.
در واقع انجام آزمایشهای منظم مانند ماموگرافی، کولونوسکوپی و آزمایش پاپ اسمیر میتواند سرطان را در مرحله اولیه تشخیص دهد و خدمات غربالگری و تشخیص زودهنگام نیز به پیشگیری و کاهش این بیماری کمک میکند.
سرطان پستان به عنوان اولین و اصلیترین سرطان شایع در زنان در کشور و استان کردستان شناسایی شده که 25 درصد کل سرطانها را شامل میشود و در کردستان این بیماری رو به افزایش است.
بروز سرطان پستان بر حسب سن فرد متفاوت است و با توجه به آخرین آمار رسمی در ایران، در سنین 45 تا 55 سالگی بیشترین ابتلاء گزارش شده و بروز آن در ایران 44 در 100 هزار نفر و در کردستان 34 در 100 هزار نفر است.
روند افزایشی بیماری سرطان پستان در کردستان
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در این باره اظهار کرد: به ازای هر 100 هزار نفر در استان 34 نفر مبتلا به سرطان پستان هستند، این بیماری روند رو به افزایشی در بین بانوان کردستانی دارد.
فرزام بیدار پور افزود: در زمینه سرطان سینه یا پستان میتوان تا 50 درصد از بروز مرگ و میرها را با استفاده از جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی، کاهش داد؛ به شرط اینکه بتوان با تشخیص زودرس از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
وی خاطرنشان کرد: غربالگری و معاینات میتواند در کاهش این بیماری و پیشگیری از آن و یا تشخیص زود هنگام مؤثر باشد و امسال 58 هزار نفر به مراکز غربالگری مراجعه و غربالگری شدندکه از این تعداد هزار و 400 نفر دچار مشکل بودند که به مرکز سطح 2 برای بررسی بیشتر ارجاع یافتند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تصریح کرد: سرطان روده بزرگ و سرطان دهان رحم نیز از دیگر سرطانهای شایع در کردستان محسوب میشود که نیازمند تست سالانه توسط افراد است.
به ازای هر 100 هزار نفر در استان 34 نفر مبتلا به سرطان پستان هستند، این بیماری روند رو به افزایشی در بین بانوان کردستانی دارد
بیدار پور اضافه کرد: افراد دارای سابقه خانوادگی حتماً باید به مراکز تشخیص و غربالگری مراجعه کنند و از آزمایشهای سالانه غافل نشوند.
وی یادآور شد: تشخیص زودهنگام و شروع به موقع فرایند درمانی میتواند از افزایش مرگ و میر پیشگیری کند و خطر مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش دهد.
وی گفت: سرطان قابل پیشگیری است که با مراجعه به مراکز جامع سلامت و پایگاههایی بهداشت برای معاینه میتوان در تشخیص به موقع سرطانهای نظیر پستان کمک کرد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه بانوان 30 تا 69 ساله باید به مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت از وضعیت سلامتی خود آگاه شوند، افزود: غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان ضامن پیشگیری مرگ زنان و مادران به این نوع سرطان است و اگر علائم هشدار دهنده را بشناسیم درمان آسان خواهد شد.
جهانبخش یوسفی افزود: عدهای تصور میکنند نمونهبرداری از توده منجر پخش شدن آن میشود که این باورها نادرست است و نباید چنین باورهایی مانع روند درمانی شود.
وی خاطر نشان کرد: برنامههای پیشگیری، غربالگری و تشخیص زودهنگام این بیماری میتواند در تشخیص به موقع آن و علاج پذیری بیماری و موثربودن اقدامات درمانی کمک کند و بیمار متحمل هزینههای گزاف و گران قیمت نشود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان اضافه کرد: سابقه خانوادگی، سابقه پرتو درمانی به قفسه سینه به ویژه زیر 30 سال سن، عوامل هورمونی، قاعدگی زودرس، هورمون درمانی و یائسگی دیررس خطر ابتلاء به سرطان را افزایش میدهد.
امروزه تقویت آگاهی رسانی درباره سرطان، عوامل خطر، تشویق به پیشگیری و تشخیص زود هنگام و حمایت از بیماران مبتلا امری مهم است و آگاهی مردم به اجرای برنامههای غربالگری و تشخیص زود هنگام میتواند به کاهش ابتلاء و افزایش تأثیرات درمانی کمک کند.
امسال شعار «دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان» انتخاب شد تا همه مردم در راستای تحقق آن قدم بردارند و این مهم نیازمند اتخاذ سبک زندگی سالم، خود مراقبتی در برابر سرطان و تاکید بر اهمیت تغذیه سالن و ورزش و دوری از عوامل خطرزا و مصرف دخانیات است.