عصر کرد - مدیرکل انتقال خون استان کرمانشاه گفت: در 9 ماه ابتدای امسال 45 هزار کرمانشاهی موفق به اهدای خون شدهاند که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته پنج درصد افزایش یافته است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، اهدای خون یکی از سادهترین و در عین حال موثرترین راهها برای نجات جان انسانها است.
خون اهدایی هر فرد میتواند جان سه نفر را نجات دهد و در عین حال برای اهداکننده نیز فوایدی دارد.
مهمترین فایده اهدای خون، نجات زندگی و کسب رضایت الهی و از فواید دیگر آن آگاهی از سلامت جسمانی است که از طریق کنترل ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و تشخیص کم خونی و نوع گروه خونی انجام میشود.
استان کرمانشاه نیز به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، تصادفات و وجود مراکز جراحی قلب و پیوند مغز استخوان نیاز مستمر به اهدای خون از سوی داوطلبان دارد و هرچند گاهی به دلایل مختلف به صورت مقطعی با کاهش اهداکننده مواجه خواهیم شد اما به طور معمول از نظر ذخایر خونی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. به منظور بررسی وضعیت مراکز انتقال خون استان و ذخایر خونی با مریم میرزاده مدیر کل انتقال خون استان کرمانشاه گفتگو کردیم که در ادامه آمده است.
پاسخگویی به 100 درصد نیاز خونی مراکز درمانی استان کرمانشاه
تسنیم: وضعیت اهدای خون و ذخایر خونی در استان کرمانشاه چگونه است؟
با پیشرفت علم پزشکی بسیاری از بیماریها قابل درمان شده و از طرف دیگر شاهد افزایش حوادث رانندگی و سایر حوادثی هستیم که سبب آسیب به افراد میشود و آنها را نیازمند به خون میکند. از طرف دیگر تنها منبع تأمین خون انسانهای نیکوکاری هستند که با اهدای خون خود به زندگی سایر افراد کمک میکنند.
نیاز به خون و اهدای خون روز به روز افزایش پیدا میکند زیرا تعداد مراکز درمانی و تختهای بیمارستانی افزایش یافته است.
انتقال خون استان کرمانشاه نیز تلاش کرده افزایشی در ذخایر خونی داشته باشد و خوشبختانه طی دو سال گذشته 100 درصد پاسخگوی مراکز درمانی بودهایم و بیماری نبوده که به دلیل نیاز به خون دچار مشکل شده باشد یا جراحی عقب افتاده باشد.
با این وجود نیاز به خون همیشگی است و نمیتوان گفت چون شرایط اکنون مطلوب است همیشه اینگونه خواهد بود. هرچند مردم نوعدوست استان هیچگاه اجازه نمیدهند که برای هموطنان آنها مشکلی ایجاد شود.
7 درصد اهداکنندگان خون در کرمانشاه بانوان هستند
تسنیم: میزان مشارکت جوانان و بانوان در استان را چطور ارزیابی میکنید؟
در 9 ماه ابتدای امسال بیش از 55 هزار نفر به مراکز انتقال خون مراجعه کردند که 45 هزار نفر موفق به اهدای خون و پلاکت شدند که در مقایسه با سال گذشته پنج درصد افزایش یافته است و البته در 6 ماه ابتدای سال شاهد 10 درصد افزایش بودیم و در یک تا دو ماه گذشته با کاهش اهداکنندگان مواجه شدیم.
در سراسر کشور میانگین اهدای بانوان حدود پنج درصد است و در استان کرمانشاه نیز همین میزان است اما امسال حضور بانوان به هفت درصد افزایش یافته است.از هم استانیها و بانوانی که شرایط اهدا دارند درخواست داریم بیش از گذشته در این امر خداپسندانه شرکت کنند.
هدف ما این است که اهدای خون بین بانوان افزایش یابد زیرا با توجه به اینکه رفتارهای پرخطر بین بانوان کمتر است از سلامت بالاتری از نظر بیماریهای عفونی که از طریق خون انتقال پیدا میکند، برخوردار هستند و این سبب افزایش سلامت خون میشود.
از طرف دیگر بانوان به عنوان مادر، همسر و دختر خانواده میتوانند در زمینه اهدای خون در خانواده فرهنگ سازی کنند.در بسیاری از موارد بانوان از کم خونی ترس دارند که به آنها اطمینان میدهیم از این نظر معاینه میشوند و چنانچه حدمرز باشند و احتمال کاهش آهن خون آنها باشد، برای آنها خونگیری انجام نمیشود.
تفاوت اهدای خون در بانوان با آقایان در این است که بانوان هر چهار ماه یکبار میتوانند خون اهدا کنند و از طرف دیگر در دوران بارداری و شیردهی نیز نمیتوانند اهدای خون داشته باشند.
تسنیم: درباره فرایند اهدای خون بفرمایید.
افرادی که داوطلب اهدای خون هستند به مراکز انتقال خون مراجعه میکنند و با کارت شناسایی معتبر پذیرش و توسط پزشکان معاینه و مشاوره میشوند و درباره بیماریهای گذشته و اکنون آنها و داروهایی که مصرف میکنند سوال پرسیده میشود.
هدف انتقال خون حفظ سلامت اهداکننده و گیرنده خون است و چنانچه احتمال دهیم با اهدای خون سلامت دو طرف به خطر میافتد مانع از اهدای خون خواهیم شد.
فرد اهداکننده از نظر ضربان قلب و میزان فشار خون معاینه و میزان هموگلوبین آنها سنجیده میشود که دچار کمخونی نباشند و در صورت نبود مشکل به سالن خونریزی راهنمایی میشود.
دو نوع اهدای خون وجود دارد. اهدای خون کامل که از آن حداقل سه فرآورده از جمله گلبولهای قرمز خون، پلاسما و پلاکت جدا میشود و نوع دوم اهدای پلاکت است.
تفاوت بین این دو خونگیری در زمان آن است. چون برای دریافت پلاکت از فرد تنها یک قسمت خون جداسازی میشود زمانبر است و از طرف دیگر کسی که پلاکت اهدا میکند میتواند بعد از 48 ساعت به طور مجدد برای اهدای پلاکت مراجعه کند و تا 24 بار در سال میتواند این اقدام را انجام دهد.
کسی که اهدای خون کامل دارد هر سه ماه یکبار میتواند خون اهدا کند و برای بانوان نیز میتوانند سه بار در سال اهدای خون داشته باشند.
تسنیم: کسی که برای نخستین بار میخواهد برای اهدای خون مراجعه کند باید شرایط خاصی داشته باشد؟
برای اهدای خون یک شرایط عمومی وجود دارد که فرد باید 18 سال به بالا داشته باشد و برای کسانی که برای نخستین بار مراجعه میکنند حداکثر سن 60 سال در نظر گرفته شده اما افرادی که به صورت مستمر خون اهدا میکنند یعنی حداقل سالانه دو بار خون اهدا کردهاند حداکثر تا سن 65 سالگی میتوانند به مراکز اهدای خون مراجعه کنند.
از نظر وزن فرد اهداکننده باید حداقل 50 کیلوگرم وزن داشته باشد و در زمان حضور در مراکز اهدای خون کارت شناسایی معتبر و ترجیحا کارت ملی همراه داشته باشند.
برخی از بیماریها برای اهدای خون ممنوعیت دارند و حتی اگر فردی به سرماخوردگی ساده مبتلا باشد توصیه میشود سه روز بعد از بهبودیافتگی و فرد مبتلا به آنفلوانزا یک هفته بعد از بهبودی مراجعه کند.
مصرف برخی داروها همچون استامینوفن قبل از اهدای خون ممانعتی ندارد اما برای برخی داروها از جمله آنتی بیوتیکهای خوراکی حداقل سه روز باید از زمان مصرف گذشته باشد.
به اهداکنندگان توصیه میشود برای اهدای خون روزی را انتخاب کنند که شرایط روحی و جسمی مناسبی داشته باشند و دو ساعت قبل از اهدا چیزی میل کرده باشند.
آمادگی مراکز انتقال خون برای پذیرش اهداکنندگان خون در ماه رمضان
تسنیم: با توجه به اعتیاد شعبانیه و ماه رمضان برنامهریزی لازم برای مراجعه افراد در ساعات مختلف و شرایط خاص این ایام انجام شده است؟
اتوبوسی به منظور دریافت خون تجهیز شده و بنا بر درخواست ادارات و دستگاههای مختلف مراجعه و در سطح محلهها نیز حضور پیدا میکنند. استقبال مردم قابل قبول است اما چنانچه برنامهریزی برای حضور در محلات و اطلاعرسانی به صورت منظمتری انجام شود نتایج بهتری حاصل میشود.
روزهداری منعی برای اهدای خون ندارد اما به افراد روزهدار توصیه میشود که برای اهدای خون به طور حتم سحری خورده باشند و در ساعات ابتدایی روز مراجعه کنند اما بعد از افطار نیز همکاران ما آماده خونگیری هستند.
تسنیم: در برخی ایام و مناسبتها حجم و حضور مراجعهکنندگان بیشتر است. در این ایام برای شرایط نگهداری مشکلی ایجاد نمیشود؟
شرایط نگهداری فرآوردههای مختلف خونی متفاوت است؛ فرآوردههای پلاسمایی فریز میشوند و حداقل دو سال قابل نگهداری هستند. فرآوردههایی که به شکل گلبول قرمز هستند بسته به کیسه مورد استفاده و مواد نگهدارنده داخل آنها بین 35 تا 42 روز امکان نگهداری آنها وجود دارد و برخی کیسهها نیز امکان نگهداری تا 28 روز را فراهم میکنند.
فرآورده پلاکت سه روز بیشتر قابل نگهداری نیست و این سبب میشود بیشتر اوقات دغدغه این فرآورده را داشته باشیم. زمانی که با افزایش مراجعه کننده مواجه خواهیم شد از کیسههایی استفاده میشود که تنها گلبول قرمز خون و پلاسما جدا شوند و پلاکت را به اندازه نیاز دریافت کنیم که مازاد آن سبب انقضا و ضایعات نشود.
از طرف دیگر زمانی که با کاهش مراجعه کننده مواجه میشویم برای تأمین فرآورده پلاکتی که برای برخی بیماران بسیار حیاتی است، با مشکل مواجه میشویم. یعنی چنانچه دو روز کاهش مراجعه کننده داشته باشیم برای روز سوم در تأمین این فرآورده حیاتی با مشکل مواجه خواهیم شد.
بیش از 97 درصد خون اهدایی در داخل استان مصرف میشود
تسنیم: آیا استان کرمانشاه، استان معینی برای نگهداری فرآوردههای خون و اهدا به استانهای مجاور هست؟
در سراسر کشور شبکه ملی خونرسانی وجود دارد و هر استانی به هر دلیلی اگر نیاز داشته باشد ما میتوانیم خون را ارسال کنیم اما شرایط ارسال خون خاص است و تلاش میشود به استانهای نزدیک ارسال داشته باشیم.
با این وجود بیش از 97 درصد خون اهدا شده در استان در داخل استان مصرف میشود. استان کرمانشاه به دلیل فعالیت مرکز جراحی قلب و پیوند مغز استخوان جزو استانهای پرمصرف محسوب میشود، اما در صورت بروز شرایط خاص به استانهای دیگر ارسال میشود.
تسنیم: اکنون ذخایر خونی استان پاسخگوی مراکز درمانی و بیمارستانی استان است؟
بخش پخش خون سازمان انتقال خون مسئول توزیع خون به مراکز درمانی براساس نیاز آنها است و به صورت 24 ساعته فعال هستند و در هر زمان که درخواست شود امکان پاسخگویی وجود دارد.
وضعیت اهدای خون در استان مطلوب است و خوشبختانه 100 درصد پاسخگو هستیم اما در دو سه ماه گذشته به ویژه یک ماه گذشته به دلیل سرمای هوا و تعطیلات غیرمترقبه تعداد مراجعات بسیار کاهش یافت که مردم باید بدانند مراکز انتقال خون در ایام تعطیل به فعالیت خود ادامه میدهد و تعطیل نیست.
ضرورت راهاندازی دو مرکز انتقال خون در کلانشهر کرمانشاه
تسنیم: تعداد مراکز انتقال خون در استان به ویژه شهرستان کرمانشاه را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا به نسبت جمعیت کافی است؟
با توجه به اینکه کرمانشاه کلانشهر است و تنها مرکز فعال در شهر کرمانشاه ساختمان مرکزی انتقال خون واقع در خیابان بنت الهدی است نیاز هست در استان مراکز دیگری راهاندازی شود که دسترسی مردم تسهیل شود.
باید با همراهی مسئولان و پیگیری ما حداقل دو مرکز دیگر در سطح کرمانشاه راهاندازی شود. در سایر شهرستانها نیز تیم سیار هر روز در یکی از شهرستانها حضور پیدا میکنند. در برخی از شهرستانها با توجه به ظرفیت موجود هر هفته و در برخی از شهرستانها دو هفته یکبار مراجعه میشود.
در دستگاههای سیار و تجهیزات هم کمبودهایی وجود دارد. برای حضور در برخی از شهرستانها مجبور به جابهجایی تجهیزات هستیم و چنانچه هر پایگاه دارای تجهیزات ثابت شود شرایط کار بهبود خواهد یافت.تجهیزات انتقال خون حیاتی است و جابهجایی آنها شرایط خاصی دارد و در صورت انتقال مستمر دچار مشکل میشوند و نیاز به جایگزینی دارند.
افزایش سن اهداکنندگان در سراسر کشور
تسنیم: همکاری ادارات با انتقال خون را چگونه ارزیابی میکنید؟
بقای انتقال خون به حضور اهداکنندگان است و این شامل عموم مردم و ادارات است. یکی از سازمانهای همراه ما، هلال احمر است که علاوه بر اهدای خون داوطلبان، در جلب و جذب اهداکنندگان نیز به ما کمک میکنند.
با توجه به اینکه سن اهداکنندگان در کشور رو به افزایش است، این نگرانی وجود دارد که در آینده با کمبود اهداکنندگان مواجه شویم و به همین منظور برنامه داریم که جوانان را به اهدای خون ترغیب کنیم.
انتهای پیام/
http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/953341/اقناع-بیمارستانهای-کرمانشاه-از-خون--کمبود-تجهیزات-داریم