عصر کرد
انرژی خورشیدی راهکاری برای جبران ناترازی‌ها در کردستان
سه شنبه 2 بهمن 1403 - 14:51:24
عصر کرد - خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: ناترازی انرژی این روزها موجب وارد آمدن ضرر بسیار و تحمیل خسارت در بخش‌های مختلف کشوری شده است.
بخش قابل توجهی از انرژی گاز و برق کشور در بخش خانگی مصرف می‌شود که در صورت اتخاذ تدابیر ویژه امکان صرفه‌جویی انرژی در این بخش‌ها وجود دارد.
هرچند که ناترازی انرژی در فصول سرد مشکلاتی را در کشور ایجاد کرده، اما می‌توان از دل این ناترازی، فرصتی ایجاد کرد، فرصتی که با راه‌اندازی صفحه‌های خورشیدی به اشتغالزایی و تولید برق بدون هزینه کمک می‌کند.
الگوی مدیریت مصرف و صرفه‌جویی در بخش انرژی و اقدامات راهبردی دیگر نقش مؤثری در کاهش مصرف انرژی کشور دارد.
همچنین لازم است از طریق توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر میزان وابستگی تولید برق به سوخت‌های فسیلی هم کاهش یابد.
در کشور ما پتانسیل بسیار بالایی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله بهره بردن از پنل‌های خورشیدی وجود دارد که این مهم نیز در استان کردستان مورد توجه قرار گرفت.
انرژی خورشیدی از شاخص‌های اساسی توسعه
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، گفت: بهره بردن از انرژی‌های خورشیدی و تجدیدپذیر یکی از شاخص‌های اساسی توسعه در جوامع مدرن تلقی می‌شود.
کیومرث حبیبی عنوان کرد: حمایت از این صنایع بسیار مهم است و جزو شاخص‌های توسعه‌ای به شمار می‌آید.
وی بیان کرد: در 2 سال اخیر بیش از 10 مجوز احداث نیروگاه خورشیدی در کارگروه زیر بنایی استان کردستان صادر شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان خاطرنشان کرد: این نوع نیروگاه‌ها نسبت به سایر نیروگاه‌های آبی، سیکل ترکیبی و گازی دارای مزیت‌های زیادی از جنبه‌های مختلف است.
حبیبی اذعان کرد: این نیروگاه‌ها از لحاظ زیست محیطی، توانمندسازی جوامع محلی، ایجاد اشتغال، کاهش مصرف سوخت، کاهش هزینه‌های تعمیراتی، کاهش گازهای گلخانه‌ای، برق رسانی به نقاط صعب العبور، تنوع سبد انرژی دارد.
افتتاح بزرگترین نیروگاه خورشیدی غرب کشور در شهر قروه
وی ادامه داد: در روزهای اخیر هم بزرگترین نیروگاه خورشیدی منطقه غرب کشور که شامل استان‌های کردستان، کرمانشاه و ایلام می‌شود، با ظرفیت 13 مگاوات در شهرستان قروه به بهره‌برداری رسید.

عصر کرد

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان خاطرنشان کرد: این پروژه در سال 1٤01 به منظور جبران بخشی از ناترازی انرژی و اتصال به شبکه سراسری کشور آغاز شد.
حبیبی اعلام کرد: عملیات اجرایی این پروژه با اعتباری بالغ بر ٤50 میلیارد تومان در زمینی به مساحت 20 هکتار اجرا شد.
وی یادآور شد: همچنین ایجاد شهرک صنعتی تخصصی خورشیدی 20 هکتاری با ظرفیت حداقل 10 مگابایت هم یکی دیگر از برنامه‌های آتی در شهر قروه است که امیدواریم این پروژه فتح بابی بر بکارگیری و توانمندسازی جامعه محلی منطقه باشد.
تولید روزانه 870 میلیون مترمکعب گاز در کشور
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: توان تولیدی کشور در مجموعه شرکت گاز روزانه 870 میلیون مکعب است و این عدد برای مصرف 85 میلیون نفر بالا است.
احمد فعله‌گری عنوان کرد: سبد انرژی به گونه‌ای بوده که 72 درصد گاز در سبد انرژی مصرف شده و وابستگی بخش‌های صنعتی، خانگی، و اداری در فصول سرد سال و با ورود توده‌های سرما و ماندگاری آن افزایش پیدا می‌کند.
مدیر عامل شرکت گاز کردستان اعلام کرد: 75 درصد تولید به سمت تأمین گرمایش خانگی و تجاری و واحدهای جزئی است و این باعث شده که پالایشگاه‌های عمده با کمبود گاز یا متوقف شدن فعالیت و یا جایگزین کردن سوخت دیگر حرکت کنند.
فعله‌گری گفت: برنامه جایگزینی برای این امر وجود ندارد و تنها راه و برنامه ما این است که مؤلفه اصلی در کاهش هدر رفت و جلوگیری از پرتی گاز در بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای مصرفی باشد.
وی افزود: در چند سال اخیر با مصوبه شورای اقتصادی کار ما این است که به صورت رایگان در بخش‌های خانگی، اداری، عمومی، مدارس، مساجد و تجاری برای جلوگیری از پرتی و هدر رفت گاز در اصلاح موتورخانه‌ها اقدام کنیم.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان ادامه داد: این اقدام تا 30 درصد از هدر رفت گاز جلوگیری کرده و ما افرادی که در سامانه شرکت گاز درخواست اصلاح موتورخانه داشتند را با تعویض پمپ‌ها، رفع پوسیدگی، تعویض لوله انتقال و انجام کار عایق کاری لوله‌ها انجام دادیم.

عصر کرد

فعله‌گری اظهار کرد: تاکنون 2 هزار و 400 مورد موتورخانه با هزینه 25 میلیارد تومان اصلاح شده که بازخورد آن صرفه‌جویی یک و نیم میلیون متر مکعب گاز بوده که اگر با نرخ گاز آزاد محاسبه شود نرخ بازگشت سرمایه کمتر از 6 ماه می‌شود که یکی از راهکارهای جلوگیری از هدر رفت است.
وی بیان کرد: برای کمک به ناترازی باید گاز تولیدی را بیشتر به سمت واحدهای صنعتی، و تولیدی هدایت کرد.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان خاطرنشان کرد: همچنین در بخش خانگی هم باید بخاری‌های مرسوم تعویض شوند و بخاری‌های جدید که راندمان حرارتی کم دارند، انرژی بالا، ایمن‌تر و دارای بدنه سرد هستند استفاده شود.
فعله‌گری عنوان کرد: این بخاری هرمتیک با رده انرژی 80 درصد در ذخیره انرژی کمک بیشتری می‌کنند و تاکنون در یک هزار و 700 مکان عمومی مثل مساجد نصب شدند که با کاهش مصرف و هدر رفت انرژی در جبران ناترازی‌ها مهم است.
وی اظهار کرد: همچنین ما برای مشترکینی که تا 10 درصد کاهش مصرف از بازده 15 آبان تا 15 فرو دین را داشته باشند به عنوان پاداش تا 15 درصد مبلغ را به آنها عودت می‌دهیم که سال قبل 95 میلیارد تومان پاداش صرفهٔ جویی مصرف‌کنندگان گاز بود.
تولید 130 کیلو وات ساعت انرژی خورشیدی در شرکت گاز
مدیرکل شرکت گاز کردستان در بخش دیگری از سخنان خود اذعان کرد: در سبد انرژی متأسفانه تنوع انرژی کم بوده و 70 درصد انرژی به گاز اختصاص دارد و سایر انرژی‌ها هم کمتر می‌شود.
فعله‌گری گفت: لازم است به جای انرژی فسیلی از انرژی تجدیدپذیر استفاده شود و این تبدیل به فرهنگ عمومی شود.
وی بیان کرد: در سال جاری ناترازی کمبود برق برای همه محرز شد و اثرات آن در همه بخش‌ها خصوصاً در ادارات احساس شد و با توجه به تکالیفی که توسط وزارتخانه‌های مختلف تعیین شد، مکلف شد ادارات حداقل بخشی از انرژی مورد نیاز خود را توسط انرژی تجدیدپذیر جبران کنند.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان ادامه داد: بر همین اساس هم شرکت گاز کردستان با استقرار پنل‌های خورشیدی و سیستم فتوولتائیک در همه 11 ساختمان اداری خود تلاش کرد و تا 30 درصد انرژی مورد نیاز را از طریق همین راه تأمین می‌کند.
فعله‌گری بیان کرد: در حال حاضر 130 کیلو وات ساعت انرژی خورشیدی در شرکت گاز تأمین می‌شود و در حال افزایش تا 20 کیلو وات دیگر هستیم که این میزان معادل 30 درصد انرژی مورد نیاز است.
وی یادآور شد: اگر بقیه ادارات و بخش‌های مختلف مخصوصاً در بخش خانگی هم از انرژی خورشیدی استفاده کنند با توجه به اینکه روزهای آفتابی ما زیاد است و قابلیت و امکان آن وجود دارد بخش زیادی از انرژی جبران می‌شود.
مدیر عامل شرکت گاز کردستان اعلام کرد: در حال حاضر 183 هزار کیلو وات برق خورشیدی تولید کردیم که به صورت انگریت در شبکه برق سراسری تغذیه می‌شود.
فعله‌گری افزود: کنتور برق دو زمانه هم نصب شده و امیدواریم روند تولید افزایش یابد و برای تمام ساختمان‌های اداری و ایستگاه و اماکن حساس که علاوه بر سیستم وی‌پی‌اس کامپیوترها که به صورت 24 ساعته است، نسبت به تأمین مولد انرژی ژنراتورهای که متناسب با بار مصرفی هر ساختمان است کمک شایانی در پایداری شبکه برق استان کند.
وی تصریح کرد: اغلب این ژنراتورها گازسوز بوده و در مواقعی که برق شهر دچار مشکل می‌شود و کمبودی باشد، از این مولدهای برای ساختمان‌ها استفاده می‌کنیم که کمک شایان توجه‌ای به پایداری شبکه برق استان می‌کند.
نصب 108 دستگاه پنل خورشیدی در کردستان
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان هم پیش‌تر اعلام کرده بود: تاکنون 108 دستگاه پنل خورشیدی در بخش‌های خانگی و اداری با ظرفیت تولید 775 کیلووات برق در استان نصب و راه‌اندازی شده است.

عصر کرد

هیوا لهونیان بیان کرد: بیشترین نیروگاه خورشیدی نصب شده با 34 مورد مربوط به شهرستان سنندج با 2 درخواست جدید دیگر است.
وی افزود: برای خرید هر کیلووات برق تولیدی، 14 هزار و 600 ریال به مشترک پرداخت می‌شود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان اذعان کرد: هر 2 ماه یکبار هزینه برق تولید شده به مشترکان پرداخت می‌شود، و برای نصب یک کیلووات پنل خورشیدی حدود 200 میلیون ریال سرمایه لازم است.
اجرای پروژه‌های مختلف در کردستان
مسئول بسیج سازندگی سپاه کردستان هم در گفت‌گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در راستای توسعه و آبادانی روستاها به عنوان سازمان بسیج سازندگی، در عناوین و بخش‌های مختلف فعالیت‌های خوبی انجام شده است.
اکبر اسماعیلی افزود: جمعاً 3 هزار و 464 پروژه محرومیت زدایی توسط بسیج در قالب طرح‌های مختلف انجام شده است.
وی گفت: احداث 138 پروژه نیروگاه 5 کیلو وات خورشیدی کوچک مقیاس به ارزش 155 میلیارد و 400 میلیون ریال در کردستان از جمله فعالیت‌های بسیج سازندگی است.
ناترازی در فصل سرد ناشی از عدم تأمین به موقع و کافی سوخت است که علاوه بر مصرف کم و رعایت استاندارد و الگوی درست مصرف از سوی مصرف‌کنندگان، نیاز به جایگزین کردن سایر انرژی‌ها وجود دارد
البته با توجه به کاهش منابع انرژی و افزایش مصرف هم در بخش خانگی و هم تجاری برای بحث مصرف برق از تجهیزات استاندارد همچون لامپ‌های استاندارد، یخچال و تلویزیون استاندارد که رده انرژی مطلوبی داشته باشند، استفاده کرد.
در کاهش مصرف انرژی گام مؤثر این است که در بحث تجاری موضوع مهم بهینه‌سازی مصرف انرژی لحاظ شود و این موارد جدا از راهکارهای اساسی تولید از انرژی‌های خورشیدی است.
کد خبر 6353578

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/952151/انرژی-خورشیدی-راهکاری-برای-جبران-ناترازی‌ها-در-کردستان
بستن   چاپ