عصر کرد - کیفیت نان در چند سال گذشته هر روز نسبت به روز گذشته در حال کاهش است و این در حالیست که متولیان در بخشهای مختلف عوامل مختلفی از جمله کیفیت پایین گندم داخلی، اهمال کارخانجات آرد یا نانواییها را دلیل این کاهش کیفیت عنوان میکنند. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، نان از گذشته تاکنون در سفره ایرانیها به ویژه مردم کرمانشاه از اهمیت ویژهای برخوردار بوده به طوری که مقابل نانواییها به ویژه در ساعات ابتدایی صبح صف طولانی از مردم مشاهده میشد.
در سالهای گذشته به دلایل مختلف کیفیت نان کاهش یافته و همین موضوع مورد انتقاد مردم قرار گرفته به طوری که با توجه به کاهش مصرف، دورریز نان افزایش یافته و این در حالی است که به طور نمونه به ازای هر یک نان سنگک حدود 10 هزار تومان یارانه به نانوایی پرداخت میشود.
البته مشکلات مربوط به نان به کاهش کیفیت آن ختم نمیشود و کم شدن ساعت کاری نانوایان، کمفروشی، عرضه خارج از شبکه آرد و مسائل بهداشتی از دیگر مشکلاتی است که موجبات نارضایتی مردم را فراهم کرده است.
افزایش ضایعات نان مهمترین نشانه برای کاهش کیفیت آن
همتی از شهروندان کرمانشاه در رابطه با کاهش کیفیت نان میگوید: در گذشته نانوایان موقع تاریکی هوا و از اذان صبح خمیر را آماده میکردند تا به اصطلاح استراحت کافی را داشته باشد اما امروزه این رویه تغییر کرده و نانواییها قبل از پخت نان خمیر را آماده میکنند و همین سبب کاهش کیفیت نان میشود.
وی عنوان کرد: در هر دوره که قیمت نان افزایش یافته به افزایش کیفیت آن امیدوار بودیم اما هیچ تغییری ایجاد نشده و کیفیت نان روز به روز در حال کاهش است و نانی که تحویل مشتری میشود خمیر یا سوخته است.
محمدی از مادران کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه گفت: ترجیح من این است که برای تغذیه مدرسه فرزندم لقمهای تهیه کنم اما متأسفانه به دلیل پایین بدن کیفیت نان این لقمه بعد از یکساعت دیگر قابل استفاده نیست.
وی افزود: کیفیت پایین نان در حالی است که گاهی برای تهیه آن باید زمان زیادی را در صف بمانیم که البته این مشکل در برخی از محلات پررنگتر است.
زنگنه از دیگر شهروندان کرمانشاهی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه گفت: در گذشته نان سنگک خیلی بزرگ و با کیفیت بود اما اکنون اندازه و وزن آن بسیار کاهش یافته است و برخلاف گذشته امکان نگهداری آن برای چند روز وجود ندارد.
وی افزود: دستگاههای نظارتی بر روند فعالیت نانوایان نظارت کافی ندارند و همین سبب شده کیفیت نان و ساعت کاری نانوایان کاهش یابد و اگر ما به این موضوع اعتراض کنیم با برخورد منطقی مواجه نخواهیم شد.
البته باید گفت که در این میان برخی از خبازیها اصول و استانداردهای لازم را رعایت میکنند و مشکلات موجود را نمیتوان به همه تعمیم داد و از طرف دیگر این صنف نیز گلایههایی همچون کیفیت پایین و کم بودن سهمیه آرد آنها و پایین بودن قیمت نان دارند که باید راهکاری منطقی برای آن در نظر گرفت زیرا این موضوعت ارتباط مستقیمی با کیفیت نان دارند.
سنزدگی گندم ذخیره شده، عامل کاهش کیفیت نان در کرمانشاه
فریبرز عزیزی نایب رئیس اتحادیه نانوایان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار کرد: عوامل مؤثر بر کیفیت نان از مزرعه آغاز میشود و تا سفره ادامه دارد و نوع گندم و کیفیت خاک، شرایط نگهداری در سیلو و میزان درصد سبوسگیری و میزان رطوبت آرد در کارخانجات آرد بر کیفیت نان تأثیرگذار هستند.
وی عنوان کرد: بعد از کارخانجات نان وارد نانواییها میشود و در مرحله بعد نحوه نگهداری نان توسط مردم در کیفیت آن بسیار مؤثر است.
نایب رئیس اتحادیه نانوایان کرمانشاه با اشاره به سهم هر یک از عوامل مختلف در کیفیت نان گفت: براساس تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه مواد اولیه 51 درصد، شرایط فنی 17 درصد و مهارتهای انسانی در نانواییها 32 درصد در کیفیت نان تأثیر دارند.
عزیزی با بیان اینکه استان کرمانشاه هفتمین استان کشور از نظر کیفیت نان است افزود: نوع گندم و آرد تولیدی در کیفیت نان بسیار تأثیر گذار است و امسال با خودکفا شدن در زمینه تولید گندم تصمیم گیری در سطح کلان بر این شد که از گندم داخلی برای تهیه نان استفاده شود.
وی بیان کرد: به دلیل شرایط اقلیمی کشور و تفاوت قیمت گندمی که به نان تبدیل میشود با گندم درون که به ماکارانی تبدیل میشود، مناطق گرمسیری که گندم باکیفیتتری تولید میکنند به سمت کشت گندم دروم سوق پیدا کردهاند و گندم با کیفیت به سمت تولید ماکارانی میرود.
نائب رئیس اتحادیه نانوایان کرمانشاه گفت: در سالهای گذشته تا سقف 30 درصد گندم خارجی با گندم داخلی مخلوط و نان با کیفیت تولید میشد اما خودکفایی امسال سبب شد واردات قطع و از گندم داخلی استفاده شود.
عزیزی گفت: گندم داخلی به دلیل بارندگی بسیار تا حد کمی دچار سنزدگی شده که سبب وا رفتن خمیر میشود و این سبب شده نانوایان سنگکی نسبت به لواش، تافتون و بربری آسیب پذیری بیشتری داشته باشند.
وی افزود: گندمی که دچار سن زدگی شده چنانچه درصد آن خیلی کم باشد برای نگهداری وارد سیلو میشود و اگر این گندم با گندم خارجی مخلوط میشد مشکلات در زمینه کیفیت نان کمتر بود.
عدم استفاده از ویتامین C و گلوتن در کارخانجات آرد کرمانشاه
نائب رئیس اتحادیه نانوایان کرمانشاه با اشاره به اهمیت مهارت نانوایان در پخت نان عنوان کرد: براساس استاندارد تعیین شده نان باید از آرد، آب، مخمر و نمک استفاده شود اما براساس استاندارد 103 کارخانجات تولید آرد میتوانند تا حد استاندارد از ویتامین C و گلوتن استفاده کنند که این کیفیت آرد و در نتیجه خمیر را افزایش میدهند اما کارخانجات استان کرمانشاه به دلیل بالا رفتن هزینهها این کار را انجام نمیدهند.
عزیزی با اشاره به بازرسی مستمر گشت مشترک از اعضای کارگروه آرد و نان استان و برخورد جدی با نانواییهای متخلف بیان کرد: در گذشته وزن نان لواش 200 گرم بود که اکنون براساس استاندارد تعیین شده به 120 گرم رسیده و این موضوع برای تمام نانها صدق میکند.
وی با بیان اینکه سهمیه آرد نانوایان شهرستان کرمانشاه از دو کیسه تا 16 کیسه متغیر است گفت: سیستم نانینو در سراسر کشور فعال شد و عملکرد نانوایی در این کارتخوان سبب افزایش یا کاهش سهمیه نان میشود.
کارخانجات آرد به صورت مستمر رصد میشوند
عبدالوحید محمدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار کرد: بیشتر گندمی که برای تولید آرد به کار گرفته شده گندم داخل کشور است و برخی سالها بسته به میزان بارندگی از گندم وارداتی به صورت متلط استفاده شده است.
وی با بیان اینکه گندم داخلی بسیار باکیفیت است عنوان کرد: امسال برای دومین سال پیاپی رکورد برداشت گندم در استان کرمانشاه زده شد و امسال کشور از نظر تأمین گندم خودکفا شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه گفت: در مقطعی از زمان در زمینه نان سنگکی با مشکل مواجه بودیم که این کاهش کیفیت مربوط به سراسر کشور بود و مختص به استان کرمانشاه نبود.
محمدی با اشاره به اینکه روند فراوری در نان سنگک متفاوت است افزود: تازگی گندم و عدم خواب آن و همچنین عدم اختلاط گندم داخلی با گندم خارجی در مدتی کوتاه سبب کاهش کیفیت نان سنگک شده بود اما اکنون در تولید آرد مناسب در کشور و استان مشکلی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه کارخانجات استان از نظر سیستمی و تهیه آرد با کیفیت ارتقا پیدا کردهاند عنوان کرد: استانداردها در کارخانجات سراسر کشور به صورت ملی تعیین میشود و دانشگاه علوم پزشکی وو استاندارد بر آرد تولیدی در کارخانجات نظارت دارند و چنانچه آردی کیفیت لازم را نداشته باشد حتی اگر به دست خباز رسیده باشد برگشت میخورد.
باید به سمت روش سنتی فراوری نان برگردیم
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه گفت: هرچقدر به سمت روش سنتی فراوری نان حرکت کنیم کیفیت نان افزایش مییابد و در این راستا با همکاری اتحادیه برنامههای آموزشی برگزار میشود.
محمدی با بیان اینکه از زمان اجرای طرح نانینو سهمیه هیچ نانوایی در استان کاهش پیدا نکرده است افزود: ارزیابی عملکرد نانواییها با سامانه هوشمند نانینو است و در صورت رعایت ضوابط اعام شده آرد تشویقی به نانوایان تحویل میشود.
وی در پاسخ به گلایه مردم در زمینه کاهش وزن نان عنوان کرد: طرحی با عناون فروش کیلویی نان در استان شروع شده که از این تخلفات جلوگیری میشود.
3 استان کشور از گندم تولیدی کرمانشاه برای پخت نان استفاده میکنند
علی ملکشاهی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار کرد: دستورالعملهای وزارت جهاد کشاورزی برای خرید تضمینی گندم لازمالاجرا و حاصل زحمات یکساله گندم کاران باید توسط دولت خریداری و در سیلوهای بخش خصوصی و دولتی نگهداری شود.
وی عنوان کرد: میزان مجاز آفت یا سن زدگی محصول توسط وزارتخانه و براساس مدلها و الگوهای غذایی گندم تعیین شده و میزان سن زدگی تا حدی که تأثیر منفی در استحصال آرد نداشته باشد مجاز است و این موضوع در خرید تضمینی گندم مورد توجه قرار گرفته است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمانشاه گفت: با توجه به خودکفایی کشور در زمینه گندم، سیاستهای کلان دولت بر این است که برای تولید آرد از گندم داخلی استفاده شود و برای افزایش کیفیت نان باید از طریق بخشهای دیگر به دنبال راهحل بود.
افزایش کیفیت نان در کرمانشاه تا یک ماه آینده
ملکشاهی افزود: استان کرمانشاه از نظر تولید گندم از استانهای برخوردار کشور و صادرکننده به هفت استان دیگر است و سه استان سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد از گندم کرمانشاه برای پخت نان استفاده میکنند و در صورت وجود مشکل این امر ممکن نبود.
وی با بیان اینکه گندم تولیدی استان کیفیت بالایی دارد اما مردم نسبت نان پخت شده اعتراض دارند عنوان کرد: برای رفع این مشکل از دو طریق اقدام شده و تلاش کردهایم بخشی از گندم را از استانهای گرمسیری و بخشی نیز از سیستم بازرگانی دولتی ایران وارد کنیم و به مردم قول میدهیم با این اقدامات و خواب مناسب گندم داخلی شاهد کیفیت بهتر نان باشیم.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمانشاه گفت: براساس هماهنگی انجام شده مقرر شده کارخانجات آرد استان، افزودنیهای مجاز را در تولید آرد مورد استفاده قرار دهند که این اقدام به طور یقین بهبود و ارتقای کیفیت نان استان را به همراه خواهد داشت.
ملکشاهی با تأکید بر اینکه آرد مورد نیاز نان سنگک سبوس گیری بیشتری نیاز دارد کاهش کیفیت نان بیشتر در زمینه این نوع نان است افزود: امید داریم با اقدامات انجام شده تا یک ماه آینده شاهد افزایش کیفیت نان در استان بایم.
انتهای پیام/
http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/946190/واکاوی-علت-کیفیت-پایین-نان-در-کرمانشاه--پاسکاری-متولیان!