عصر کرد - صفحه اقتصاد -
کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، در پاسخ به این سوال که با توجه به پیروزی ترامپ در انتخابات، پیشبینی شما از آینده بازار ارز چیست، اظهار داشت: به نظر من، تغییر قابل توجهی رخ نخواهد داد، زیرا سیاستهای کلان ایالات متحده با جابجایی افراد تغییر نمیکند. ممکن است تغییرات جزئی داشته باشیم، اما فکر نمیکنم اتفاق چشمگیری بیفتد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
معتقدم که کنترل اوضاع در دست خودمان است؛ اگر تدبیر درست داشته باشیم، میتوانیم به نتایج مثبتی دست یابیم.
وی با بیان اینکه مسئله آمدن یا رفتن افراد در ایالات متحده نباید تأثیر زیادی بر ما بگذارد، خاطر نشان کرد: از ابتدای انقلاب، با همین سیاستهای تحریمی مواجه بودهایم، هرچند شدت و ضعف آن به تکنولوژی و شرایط اقتصادی مرتبط بوده است. برای مثال، در اوایل انقلاب، شبکههای مالی الکترونیکی مانند سوئیفت وجود نداشت؛ ولی اگر هم بود، ایالات متحده همان فشارها را اعمال میکرد. با پیشرفت تکنولوژی، این فشارها بهطور سیستماتیک و با شدت بیشتری اعمال شده است، اما آمد و رفتها در آمریکا تأثیری در بدتر شدن وضعیت ما نخواهد داشت؛ ما سالهاست که با این شرایط سازگار شدهایم. به نظرم بهتر است به جای توجه بیش از حد به اینکه چه کسی در ایالات متحده روی کار میآید، روی تدبیر و تنظیمگری داخلی تمرکز کنیم که قطعاً رویکردی عاقلانهتر خواهد بود.
وی در ادامه، در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به احتمال وقوع جنگ بین ایران و اسرائیل، که این روزها زیاد دربارهاش صحبت میشود، امکان کاهش قیمت دلار وجود دارد یا خیر، گفت: این موضوع کاملاً به سیاستهای داخلی ما بازمیگردد. وقتی بانک مرکزی نرخ نیما را بالا میبرد تا قیمتها در بازار آزاد را تنظیم کند، در واقع اشتباه بزرگی مرتکب میشود، چون بازار آزاد به این اقدامات واکنش نشان میدهد و از نرخ رسمی فاصله میگیرد.
وی افزود: به نظر من، این مسئله هیچ ارتباطی با تحولات سیاسی یا بینالمللی ندارد و بیشتر به سیاستهایی که در داخل کشور اجرا میشود، وابسته است. بهویژه از زمان روی کار آمدن دولت جدید، تحولات و نوساناتی که در بازار ارز رخ داده، ناشی از سیاستها و تصمیمات داخلی است و تأثیر مستقیمی از مسائل بینالمللی نمیگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت به عنوان بازارساز و نهادی که کنترل بازار را در دست دارد میتواند از افزایش قیمت جلوگیری کند، گفت: بالا رفتن قیمت و ارزپاشی تنها بهصورت مقطعی در بازار ارز اثرگذار است و منابع محدود هستند. بهجای این کارها باید به سمت اعمال سیاستهای درست حرکت کنیم. سیاستهای کنونی ما، بهویژه در زمینه ارز، نادرست هستند. ما منابع ارزی کشور را در جاهایی مصرف میکنیم که نباید و هزینههای غیرضروری انجام میدهیم. در نهایت از جایی دیگر اقداماتی را انجام میدهیم که نباید.
وی افزود: این وضعیت بیشتر بهخاطر سیاستهای داخلی خود ماست و سیاستگذاری درست ارزی در کار نیست؛ این همه ارزپاشی چه نتیجهای داشته بهجز تخریب منابع کشور؟ از زمانی که دولت جدید مستقر شده، سیاستهایی را اعلام کرده که مورد حمایت وزیر اقتصاد هم قرار دارد و در فضای فکری کشور تغییرات خاصی ایجاد کرده است، اما چرا پیش از این، با وجود تنشهای سیاسی، دلار ثبات نسبی داشت؟ از زمانی که دولت جدید اعلام کرد نرخ ارز نیما باید افزایش یابد تا صادرکنندگان سود بیشتری ببرند و به سمت یک نرخ واحد برسیم، بازار آزاد شروع به فاصله گرفتن از نرخ نیما کرد.این عدم درک درست اولین اشکال است؛ وقتی تصور میشود بازار آزاد ارز تحت تأثیر نرخ نیما است، اینجاست که مشکل رخ میدهد. کنترل بازار ارز با سیاستهای دیگر نیز امکانپذیر است، اما به نظر میرسد ارادهای برای این کار وجود ندارد. اگر عزم و ارادهای باشد، امکان کنترل قیمت ارز وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به نوع تفکر حاکم بر مدیران اقتصادی دولت گفت: اندیشه غالب در میان مدیران اقتصادی این دولت به تفکرات نئولیبرالیستی نزدیک است. تفکر نئولیبرالیستی اساساً کنترلگری در اقتصاد را نمیپذیرد و معتقد است که بازار باید آزاد باشد تا خودش به تعادل برسد و قیمتها باید بهطور رقابتی تعیین شوند. اما در شرایطی که طبق آمارهای رسمی حدود 12 میلیارد دلار قاچاق در کشور داریم، چطور میخواهیم نرخ بازار آزاد را کنترل کنیم؟ اگر ارادهای برای کنترل باشد، قطعاً امکانپذیر است و میتوان ابزارهای نظارتی را فعال کرد. بهتازگی بانک مرکزی سه مسئول پولشویی در سه بانک کشور را برکنار کرده و اعلام کرده که در سه بانک دیگر هم تخلفات پولشویی وجود دارد و وزارت اقتصاد در واکنش به این موضوع اعلام کرده این موضوع بدون هماهنگی ما انجام شده است. حال سوال اینجاست چرا هماهنگی باید صورت بگیرد؟ بانک مرکزی به عنوان نهاد عالی نظارت بر مسائل پولی کشور باید از استقلال کافی برخوردار باشد تا بتواند بهطور مستقل اقدام کند.
وی در پایان گفت: اگر بانک مرکزی نتواند بر بانکها نظارت کند و مسائل پولشویی داخلی را کنترل نماید، پس چگونه میتوان انتظار داشت که بتواند نرخ ارز را مدیریت کند؟ اگر قرار است اظهار نظری شود، این موضوع باید توسط وزیر اقتصاد مطرح شود و اصلاً نباید به رسانهها کشیده شود، زیرا بحث پولشویی یک مسئله امنیتی است و باید بهدور از جنجال رسانهای مورد بررسی قرار گیرد.
http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/910709/انتخابات-امریکا-تاثیری-در-بازار-ارز-و-سرمایه-نمی-گذارد---دولت-و-بانک-مرکزی-تعیین-کننده-قیمت-ها-هستند-نه-تحولات-بین-المللی