عصر کرد
گلوگاه‌های توسعه فین‌تک در دولت
شنبه 12 آبان 1403 - 12:43:25
عصر کرد - این روزها «فین‌تک» یا همان کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی با چالش‌های متعددی روبرو است که سیاستگذار مالی نقش کلیدی در شکل گیری آن دارد. اما از نگاه تحلیلگران این حوزه می‌توان تنظیم‌گری را بدون چالش و پیامدهای منفی را محقق شود. این روزها «فین‌تک» یا همان کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی با چالش‌های متعددی روبرو است که سیاستگذار مالی نقش کلیدی در شکل گیری آن دارد.
اما از نگاه تحلیلگران این حوزه می‌توان تنظیم‌گری را بدون چالش و پیامدهای منفی را محقق شود. امروز حدود 10 هزار شرکت دانش بنیان با 500 هزار میلیارد تومان درآمد و فروش در کشور وجود دارد و خروجی و هدفگذاری این برنامه مبنی بر این بوده تا از یک اقتصاد نفتی به یک اقتصاد دانش بنیان حرکت کنیم.
به گزارش پول نیوز ، اخیرا رونمایی از برنامه توسعه زیست‌بوم فناوری مالی در نشستی در پژوهشکده مطالعات فناوری برگزار شد که اعضا در این نشست، به تشریح وضع موجود در حوزه فینتک پرداخته و از راهکارهای توسعه آن صحبت کردند.
روح الله ابوجعفری، عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فناوری گفت: امروز حدود 10 هزار شرکت دانش بنیان با 500 هزار میلیارد تومان درآمد و فروش در کشور وجود دارد و خروجی و هدفگذاری این برنامه مبنی بر این بوده تا از یک اقتصاد نفتی به یک اقتصاد دانش بنیان حرکت کنیم.
ابوجعفری با اشاره به اینکه چالش‌های جدی در حوزه تامین مالی در بخش‌های مختلف اقتصاد کشور از جمله بیمه، گمرک و بورس، افزود: با توسعه فناوری زیست بوم مالی می‌توانیم بسیاری از این مشکلات را برطرف کنیم. همچنین، ناترازی نظام بانکی امروز بسیار جدی است و مطالبات معوق در شبکه بانکی یکی از عوامل اصلی این ناترازی‌ها است.
صارمی مدیر گروه اقتصاد دانش بنیان پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست‌جمهوری نیز در این نشست در خصوص برنامه توسعه زیست بوم فناوری مالی، اظهارداشت: نقشه راه این برنامه در سه بخش تنظیم‌گری، توسعه اکوسیستم و توسعه فناوری مالی تهیه شده است که چهار بازار پول و اعتبار، تامین اطمینان، مالیه عمومی-حکمرانی و بازار سرمایه را شامل می‌شود.
وی افزود: در این حوزه بازیگران مختلفی از جمله موسسات مالی در حوزه بازار پول و اعتبار و بازار سرمایه و همچنین موسسات خصوصی حضور دارند و بازیگران جدید طیف وسیعی از بازیگران خصوصی و فناوری را تشکیل می‌دهند.
چالش‌های فینتک
مجید کریمی، رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت اقتصاد هم در این نشست به چالش‌های زیست بوم فناوری مالی پرداخت و گقت: یکی از ضعف های موجود در حوزه فینتک ضعف تنظیم گری فینتک است. به گفته او در حوزه تنظیم گری فینتک یا نگاه خرد وجود دارد و یا نگاهی از بُعد ذینفعان سنتی که تمایلی به برهم زدن وضع موجود ندارند. گاهی هم نگاه بخشی به این حوزه است که بدون توجه به پیامدهای برخی اقدامات، فرایند تنظیم‌گری و نظارت را پیچیده ساخته است.
وی ادامه داد: قانون تامین مالی زیرساخت فناوری به تسهیل و حمایت از این حوزه کمک شایانی می‌کند. بنابراین باید قوانین و مقررات بهتر، آموزش و فرهنگ‌سازی لازم در حوزه فینتک شکل بگیرد. همچنین ما زمانی متوجه می‌شویم که مسیرمان درست بوده است که به داده‌ها و اطلاعات شفاف دسترسی داشته باشیم تا بتوانیم نظارت و تامین مالی جمعی مطلوبی داشته باشیم.
در این نشست مهدی الیاسی، معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی فناوری نیز گفت: در هر حوزه‌ای اگر بخواهیم نوآورانه حرکت کنیم به دانش و تجربه‌ای بالاتر از عبارات و کلماتی که آن ها را می‌شناسیم نیاز داریم. مشکل اصلی ما امروز تمرکز بالا بر روی برخی ایده‌های شناخته شده و قدیمی و عدم تمرکز بر روی حوزه‌های جدیدی است که دارای ارزش افزوده بالایی در بخش مالی و فناوری مالی هستند.
راهکارهای‌ توسعه فینتک
در جریان توسعه زیست بوم فناوری مالی از نگاه ابوجعفری باید همه زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در حوزه فینتک محیا شود تا از عدم اطمینان در این حوزه و خلق تصمیمات و کنترل‌گری‌های غلط جلوگیری شود. این موضوع را کریمی هم تایید کرد و گفت: در مورد دیگر باید دستگاه‌های حاکمیتی تصمیماتی را که با کنترل کسب و کارها به جای پاسخ به مسئله، منجر به رفع مسئله می‌شوند را اصلاح کنند و عدم همکاری با بخش خصوصی یکی از مهم‌ترین این تصمیمات غلط است.
ابوجعفری تاکید کرد: زمانی که درگیر سامانه‌های حکمرانی مالی و اقتصادی می‌شویم، عموما با چالش‌هایی جدی برخورد می‌کنیم و این موضوعات باعث شد که در ابتدا به این جمع‌بندی برسیم که یکی از اولویت‌های مهم فرهنگ سازی است؛ چرا که در ابتدا باید بگوییم هدف، ابعاد و ماهیت در این حوزه چگونه است و به دنبال چه اقداماتی هستیم.
وی گفت: بنابراین ما باید در قالب تنظیم‌گری، یک گذار بدون چالش و پیامدهای منفی را محقق کنیم و از آنجایی که سیستم‌های فناوری ما به شدت فرسوده و قدیمی هستند، امروز نیازمند یک سرمایه‌گذاری کلان در حوزه زیرساخت‌های فناوری هستیم.
ابوجعفری ادامه داد: یک نکته مهم در حوزه زیست بوم فناوری‌های مالی به پایگاه‌های داده و اطلاعات باز می‌گردد که سه اصل آن به دسترسی به اطلاعات در زمینه اشخاص، کسب و کارها و مکان مربوط می‌شود.
کریمی تاکید کرد: امروز عصر هوش مصنوعی است و اگر در حوزه فناوری تعللی صورت بگیرد، تبعات بسیاری را برای آینده ما به همراه دارد.
الیاسی معتقد است: امروز ما دچار بازیگران نوآور کوچک مقیاس هستیم و باید یک تعامل سازنده بین بازیگران بزرگ فناوری و بازیگران کوچک در راستای تنوع بخشیدن به بازیگران صورت بگیرد.
منبع: فابانیوز

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/906881/گلوگاه‌های-توسعه-فین‌تک-در-دولت
بستن   چاپ