عصر کرد
از مزرعه تا سفره؛ زنجیره‌ای که با سلامت مردم در ارتباط است
شنبه 5 آبان 1403 - 17:15:17
عصر کرد - ایسنا/کردستان سفره‌های مردم کردستان میزبان مهمانان ناخوانده‌ای است که سلامت آن‌ها را به خطر می‌اندازد، محصولات کشاورزی آلوده و غیر استاندارد که از استان‌های دیگر به ویژه جنوب کشور وارد استان می‌شود، زنگ خطر مسمومیت را به صدا درآورده و با وجود هشدارهای کارشناسان، این محصولات همچنان راه خود را به سفره‌های مردم باز می‌کنند.
ناکافی بودن نظارت بر کیفیت و استاندارد بودن محصولات کشاورزی، توزیع محصولات برگشتی غیر استاندارد در بازار و عرضه آن با قیمت ارزانتر به مردم و تهدید امنیت غذایی جامعه از جمله مواردی است که در میزگرد تخصصی ایسنا با حضور مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری و مدیرکل محیط زیست استان، برگزار شد.
چرا مردم کردستان باید محصولات کشاورزی آلوده مصرف کنند؟
کردستان، به واسطه تولید محصولات کشاورزی با کیفیت و داشتن رتبه اول تولید در بسیاری از این محصولات به ویژه گندم، قطب کشاورزی کشور بوده و نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور بر عهده دارد. برخی از محصولات کشاورزی کردستان به سایر استان ها و حتی کشورهای همسایه صادر می شود و این امر به ارزآوری و توسعه استان کمک می کند. اما این در حالی است که محصولات وارداتی سایر استان ها به کردستان به دلیل نبود نظارت کافی و کیفیفت پایین، سلامت مردم را با مشکلاتی مواجه کرده است.

عصر کرد

اقبال حمیدی، در میزگرد تخصصی بررسی و اهمیت امنیت و سلامت غذایی جامعه که به مناسبت هفته پدافند غیرعامل برگزار شد، با اشاره به اینکه بحث امنیت غذایی و محیط زیست از مهم‌ترین مسائل پدافند غیرعامل است، اظهار کرد: باقیمانده سموم در محصولات غذایی یکی از چالش‌های اصلی حوزه کشاورزی بوده و طی جلسات متعددی که در سنوات گذشته در این راستا برگزار شده، اکثر مواد و محصولات کشاورزی به ویژه فصلی و جالیزی که از جنوب کشور وارد می شود دارای عدم انطباق با استانداردهای لازم است.
وی افزود: بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله سبزیجات، هندوانه، هویج و سایر محصولات در ابتدا گران بوده و بعد که هنگام صادرات به دلیل نداشتن انطباق و میزان بالای نیترات برگشت داده می شوند، به قیمت ارازانتری در بازار عرضه می شود و مردم هم به دلیل نا آگاهی با خرسندی از ارزان بودن قیمت از این محصولات استقبال می کنند.
مدیرکل محیط زیست استان کردستان، اطلاع‌رسانی و آگاهی را در رابطه با مصرف این محصولات در جامعه ضروری ذکر کرد و ادامه داد: باید تمهیداتی اندیشه شود که طی آن از ورود محصولات غیر استاندارد و بی کیفیتی که به ویژه از جنوب و شهر دزفول وارد استان می شود، جلوگیری کرد.
وی با اشاره به اینکه در بحث محصولات سالم غذایی فیلترهای زیادی در استان کردستان وجود دارد، بیان کرد: گندمی که به انبارهای خارج از استان صادر می شود با گندمی که در استان مصرف می شود، تفاوت زیادی دارد و میزان سموم و کود آنها یک سوم میزان استاندارد است، قاعدتا این محصول سالم است، اما سوال اینجاست که آیا این استاندارد در سایر استان ها هم رعایت می شود.
بهای گزاف بی توجهی به سلامت؛ بار سنگین بیماری‌ها بر دوش مردم و دولت
به گفته حمیدی، محصولات وارداتی سایر استان‌ها و به ویژه استان‌های جنوب کشور که با چالش ورود فاضلاب به مزارع کشاورزی هم روبه‌رو بوده و دارای عدم انطباق هستند، به راحتی وارد کردستان شده و مصرف می شود که این امر موجب افزایش بیماری‌های داخلی و شلوغ شدن آزمایشگاه‌ها شده‌است.
وی تصریح کرد: نمونه‌برداری از محصولات غذایی در آزمایشگاه‌ها، امری هزینه‌بردار است و با دشواری صورت می‌گیرد و این در حالی است که عملا نمونه‌برداری از محصولات غذایی و اعلام عدم انطباق آنها با استانداردها، هیچ خروجی مثبتی برای استان ندارد و فقط هزینه اضافی است.
مدیرکل محیط زیست استان کردستان، داشتن کد بهداشتی برای مزارعی که محصولات کشاورزی استاندارد تولید می‌کنند و در عوض حذف کشاورزانی که بر اساس استاندارد کار نمی‌کنند را اقدامی ضروری برای حفظ امنیت و سلامت غذایی مردم ذکر کرد و افزود: هزینه های سرسام آور بخش درمان در مقابل پیشگیری از ورود محصولات غیر استاندارد کشاورزی بسیار زیاد و زیانبارتر است.

عصر کرد

ضربه کاری مدیریت اقتضایی به کیفیت محصولات کشاورزی و سلامت مردم
محمدرضایی، در ادامه این میزگرد با انتقاد از ضعف نظارت‌ها در استان کردستان گفت: هیچ مکانیسمی برای نظارت بر امنیت محصولات وارداتی به استان وجود ندارد و متاسفانه بخشی از این مشکلات به وزارت کشور بر می‌گردد، به طور مثال بحث الگوی کشت اگر تحقق یابد، محصولات غذایی سالم دارای شناسه و بارکد خواهند شد و از این طریق قابل کنترل‌تر می‌شوند.
وی نداشتن آگاهی از فرآیند تولید محصولات کشاورزی وارداتی به استان را یک معضل جدی ذکرکرد و ادامه داد: طی فرآیند آزمایش مشخص می‌شود که یکسری از محصولات توزیع شده در استان غیراستاندارد بوده و این امر بیان نمی‌شود، بر همین اساس بحث امنیت غذایی سالم دچار خدشه می‌شود.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری کردستان، با بیان اینکه ضوابط اجرایی در حوزه امنیت غذایی باید کشوری و سختگیرانه باشد، تصریح کرد: اجرای الگوی تغییر کشت در استان‌ها بسیار ضروری است.
وی ادامه داد: وانت‌های میوه فروش بر تعادل قیمت تاثیر بسزایی دارند و همیشه به واسطه قیمت‌های ارزانتر محصولاتی که کیفیت آنها پایین و غیراستاندارد است، مورد استقبال قرار می‌گیرند که این امر خود تهدید جدی برای سلامتی جامعه است.
محمدرضایی، با انتقاد از مدیریت اقتضایی سیستم اداری استان و نداشتن برنامه‌ریزی در بسیاری از حوزه‌ها عنوان کرد که روا نیست که به دلیل حفظ رتبه، محصولات کشاورزی با هر کیفیتی در استان تولید شود.
وی پیشگیری را رسالت مهم پدافند غیرعامل ذکر و تصریح کرد: هزینه درمان بسیار سنگین است و سلامت جسمی و روانی جامعه می‌تواند به کاهش این هزینه‌ها کمک کند، بر همین اساس سرمایه‌گذاری در بخش‌های ورزش و سلامت مواد غذایی، سرمایه گذاری در بخش درمانی محسوب می‌شود.
به گزارش ایسنا، تقویت نظارت بر محصولات کشاورزی، افزایش تعداد بازرسان بهداشت، تجهیز آزمایشگاه‌ها، انجام بازرسی‌های مستمر از مزارع و انبارها و اعمال جریمه‌های سنگین برای متخلفان از جمله راهکارهای مناسب برای پیشگیری از به خطر افتادن امنیت و سلامت غذایی جامعه است که باید مسئولان به آن توجه بیشتری داشته باشند، همچنین ایجاد سامانه‌ای برای ردیابی محصولات کشاورزی نیز در این حوزه ضروری به نظر می رسد،چرا که با استفاده از این سامانه می‌توان منشاء هر محصولی را شناسایی کرد و در صورت بروز مشکل، به سرعت به آن رسیدگی کرد.
برگزاری دوره‌های آموزشی برای کشاورزان در زمینه استفاده صحیح از سموم و کودهای شیمیایی و اهمیت تولید محصولات سالم، حمایت از تولید محصولات ارگانیک و ایجاد تسهیلات برای کشاورزانی که محصولات ارگانیک تولید می‌کنند و تشویق مردم به مصرف این محصولات هم از جمله راهکاری های ضروری در راستای اجرای پدافند غیرعامل استان در حوزه امنیت و سلامت غذایی است.
انتهای پیام

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/903932/از-مزرعه-تا-سفره؛-زنجیره‌ای-که-با-سلامت-مردم-در-ارتباط-است
بستن   چاپ