عصر کرد
وزیر کار: سهم تعاونی‌ها از اقتصاد کشور، 5 درصد است
جمعه 16 شهريور 1403 - 15:56:04
عصر کرد - به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا، به مناسبت روز ملی تعاون (13 شهریور) به عنوان سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران به جایگاه تعاونی ها در اقتصاد اشاره کرد و گفت: تعاونی در دنیای امروز و در تاریخ ایران بوده، تجمیع قدرت های کوچک اقتصادی برای ایجاد تحولات بزرگ بوده است.
وی با بیان اینکه سال آینده در دنیا به عنوان سال تعاونی ها نامگذاری شده، افزود: دنیا به این نکته رسیده که مبارزه با فقر بیکاری و نابرابری و توسعه عادلانه نیازمند گسترش بخش تعاونی است؛ امری که در قانون اساسی کشور، دیده شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
میدری افزود: شهید آیت الله بهشتی که دنیا و تاریخ ایران را به خوبی می شناخت و با میراث فرهنگی و دینی آشنا بود، در مورد تعاونی ها در قانون اساسی اصول بسیار روشنی را در مجلس خبرگان تصویب کرد، درکی که شهید بهشتی از تعاونی ها داشت همان چیزی است که امروز می بینیم و برای نمونه از 10 بانک بزرگ دنیا یکی از آنها تعاونی است.
وی مثال دیگر را دومین فروشگاه‌های زنجیره‌ ای دنیا دانست که به شکل تعاونی است و افزود: چین با پیوند تعاونی ها و شرکت های بزرگ سالی 10 میلیون شغل ایجاد کرده است. آیت الله بهشتی در کتاب اقتصاد تعاونی به خوبی نشان می دهد مسیر توسعه ایران از طریق تعاونی ها می گذرد. همچنین از طریق تعاونی ها هم شبکه روابط اجتماعی گسترش می یابد و هم مساله بزرگ اقتصادی حل می شود. با توجه به قانون اساسی و فرامین متعددی که رهبری در امر تعاونی ها ذکر کردند، فاصله زیادی با آنچه باید باشد، داریم.
مداخلات نادرست دولت، تعاونی‌ها را تضعیف کرد
وزیر کار اظهار داشت: چرا در کشوری که مردم آن پیشگامان توسعه تعاونی در تاریخ بشر بودند، امروز و بر خلاف مصوبات به جای اینکه تعاونی ها 25 درصد سهم از اقتصاد ایران داشته باشد، کمتر از 5 درصد سهم دارد.
عضو دولت چهاردهم با اشاره به تاریخ تعاونی ها به احداث قنات ها اشاره کرد و افزود: قنات ها تحت فرمان حکام وقت ایجاد می شد، اما شبکه ای کاملا مردمی بود و قنات هایی که ایرانی ها ساختند بزرگترین سازه های آبی در جهان و تاریخ بشر بوده است که از طریق تعاونی ها ایجاد شد.
وی با اشاره به بیانی از ویل دورانت، مورخ، ادامه داد: وی می گوید ایرانی ها در کتاب اوستا که سه هزار سال قبل نوشته شده، تعاونی های کشاورزی داشتند، ایرانی ها برخلاف اروپایی ها زمین های بزرگ کشاورزی نداشتند و کاشت، داشت و برداشت به وسیله تعاونی ها صورت می گرفت.
میدری مثالی دیگر زد و گفت: در جامعه روستایی چوپان داریم و چوپان یک تعاونی است. چند خانواده چند دام را در اختیار یک نفر قرار می دهند که او می تواند از طریق تجمیع اینها دامداری را در کشور بنیانگذاری کند؛ این همه دامداری که اگر نبود کشاروزی هم نبود، در اثر تعاونی ها به وجود آمده است.
وی با طرح این پرسش که چرا امروز در کشور در این وضعیت به سر می بریم و تعاونی ها گسترش پیدا نکردند، افزود: تعاونی می تواند استثمار را کاهش دهد، حاکمیت سرمایه را به حداقل برساند، روابط عادلانه بین انسان ها برقرار کند، پیوند های اجتماعی بین انسان ها به وجو د آورد اما نتوانستیم تعاونی ها را گسترش دهیم.
وزیر کار تاکید کرد: بخشی از اقدامات باید توسط مسئولان و بخشی توسط مردم انجام شود. مداخلات نادرست دولت ها موجب شد تعاونی ها تضعیف شوند. در سال 1347 قانون ملی شدن آبها نوشته شد؛ بدون دانش اینکه مردم چگونه شبکه آبرسانی را ساماندهی می کردند دولت در امر توزیع آب وارد شد و تغییرات نادرستی ایجاد شد. یکی از عوامل فرونشست دشت ها و بحران آب در اثر مداخلات نادرست بود که از 47 شروع و ادامه پیدا کرد.
وی افزود: دولت در دهه 60 به مردم پول داد تا قنات ها را نگهداری کنند، امری که مردم به صورت خودجوش با کمک مالی دولت انجام می دادند. این اقدام تبدیل به امری دولتی شد و زمانیکه دولت کسری بودجه پیدا کرد مردم هم قنات‌ها را رها کردند. این سبک مداخلات باعث می شود نتوانیم شاهد گسترش تعاونی ها باشیم.
میدری ادامه داد: تعاونی ها زمانی گسترش می یابند که مردم از شبکه های اجتماعی خود استفاده کنند، برای نمونه تعاونی های خوب کشاورزی مانند تعاونی سیب زمینی‌کاران ایران که پیشگام در عرصه تحول فناوری و افزایش عملکرد کشاورزی هستند. همچنین در روستا کشاورزان کنار هم جمع می شوند و با تبدیل کردن تعاونی های بزرگ تحول ایجاد می کنند.
ادامه دارد....
اقتصاد کار و تعاون 0 نفر

عصر کرد


http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/883454/وزیر-کار--سهم-تعاونی‌ها-از-اقتصاد-کشور،-5-درصد-است
بستن   چاپ