کرمانشاه صدرنشین بیکاری کشور!
سیاسی
بزرگنمايي:
عصر کرد - ایرنا / اگرچه بر اساس اعلام مرکز آمار ایران نرخ بیکاری زمستان سال 1403 کرمانشاه با کاهش 2.2 درصدی از 17.4 به 15.2 درصد رسیده است اما این استان همچنان در صدر جدول بیکاری کشور قرار دارد.
بر اساس داده های رسمی مرکز آمار ایران در زمستان 1403 متوسط نرخ بیکاری ایران 7.8 درصد بود و این رقم در استان کرمانشاه 7.4 درصد از متوسط نرخ کشور بالاتر بوده است؛ در زمستان سال گذشته استان کرمانشاه با نرخ بیکاری 15.2 درصد، بالاترین رقم را بین استان ها داشته است.
بازار ![]()
نرخ بیکاری استان کرمانشاه در بهار سال گذشته 12 درصد، در تابستان 12.6 درصد و در پاییز 11.8 درصد اعلام شد و این عدد در زمستان 1403 به 15.2 درصد رسید.
صاحبنظران حوزه اقتصادی معتقدند نرخ بیکاری یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی و نشان دهنده سلامت بازار کار و وضعیت اقتصادی است؛ این شاخص درصد افرادی را نشان میدهد که به دنبال شغل هستند اما موفق به یافتن آن نشدهاند؛ این شاخص میتواند تاثیرات گستردهای بر تصمیمات اقتصادی، سیاستهای پولی، ارزش نرخ ارز و عملکرد کلی بازارهای مالی داشته باشد.
اگرچه نظرات کارشناسان بعضا متفاوت است اما برخی اقتصاد دانان بر این باورند که دولتها باید از نرخ بیکاری برای تنظیم سیاستهای اقتصادی استفاده کنند؛ به طور مثال اگر نرخ بیکاری بالا باشد سیاستهای حمایتی مانند افزایش هزینه های عمومی و کاهش مالیات ها باید اجرا شود؛ همچنین بانک های مرکزی با تنظیم نرخ بهره، به کنترل نرخ بیکاری و تورم کمک کنند.
طبق آمار مرکز ملی آمار ایران، نرخ بیکاری در استان کرمانشاه همه سال بیشتر از میانگین کشوری بوده و این اعداد صرفا یک سری جدول و ارقامی خالی نیستند بلکه زنگ خطری جدی برای مردم و مسوولان محلی و کشوری است تا بیش از پیش به فکر رونق اقتصادی و در نتیجه کاهش نرخ بیکاری در استان باشند.
حال آنکه استان کرمانشاه دارای پتانسیل اقتصادی در حوزه های مختلف مانند پالایشگاه نفت، پتروشیمی، معادن، گردشگری و کشاورزی است، با این همه توانمندی حق این منطقه نیست که در رتبه اول نرخ بیکاری کشور قرار داشته باشد.
استان کرمانشاه با داشتن اقلیم چهار فصل، جاذبههای طبیعی و گردشگری، ظرفیتهای کشاورزی و دامپروری و چند پایانه مرزی و گمرکی مشترک با کشور عراق میتواند به یکی از قطبهای اقتصادی و توریست درمانی کشور تبدیل شود.
افزایش بیکاری در استانی که از ظرفیتهای کم نظیر مرزی برخوردار است میتواند پیامدهای اجتماعی و اقتصادی نگران کنندهای از مهاجرتهای گسترده و فرار نیروی انسانی گرفته تا تشدید آسیبهای اجتماعی و افزایش فشار اقتصادی بر خانوارها به دنبال داشته باشد.
زیرساخت و فروش 2 فاکتور مهم برای رونق فعالیت اقتصادی در استان کرمانشاه
سهراب دل انگیزان ، عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه و عضو انجمن اقتصاددانان ایران اظهار کرد: نرخ بیکاری «Unemployment Rate» درصد افرادی است که قادر به کارکردن هستند، اما شغلی ندارند و به طور فعال در جستجوی کارند؛ این نرخ معمولا برای افراد بالای 15 یا 16 سال محاسبه میشود و یکی از شاخص های کلیدی برای ارزیابی وضعیت اقتصادی کشورها به شمار می رود.
وی با بیان اینکه فردی که در یک هفته مرجع پرسشگری حداقل یک ساعت کار معطوف به تولید ارزش افزوده داشته باشد بیکار نیست، ادامه داد: البته این تعریف ایراد دارد و بر اساس حداقل هزینه تامین غذا برای یک نفر در طول یک روز تعریف شده که فرد بتواند به میزانی کار داشته باشد که هزینه های خوراک یک روزش را تامین کند؛ این روش در آمریکا به عنوان هزینه یا معیار مک دونالد معرفی شده است.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: اصلی ترین عنصری که باعث کاهش بیکاری شود رونق فعالیت اقتصادی در استان است؛ رونق اقتصادی استان 2 فاکتور مهم و اساسی لفروش و زیرساخت لازم دارد.
دل انگیزان بیان کرد: هر دولتی موظف است زیرساخت لازم مانند آب، برق، گاز، انرژی، ارتباطات، جاده و دسترسی مناسب به این موارد را برای رونق فعالیت های اقتصادی فراهم کند اما متاسفانه در کرمانشاه این زیرساخت ها در ضعیف ترین حالت ممکن قرار دارد.
وی با بیان اینکه دولت محلی اصلی ترین عامل در به وجود آمدن وضعیت کنونی استان بوده است، ادامه داد: دولت محلی در استان ابتدا باید مشکلات مربوط به حوزه زیرساخت را برطرف کند تا بتواند به قسمت فروش در بازار وارد شود.
استاد اقتصاد دانشگاه رازی افزود: مساله بعدی در استان کرمانشاه برای رونق فعالیت های اقتصادی بحث فروش است؛ فروش ضمن اینکه به مهارت و عناصر دیگری نیاز دارد به سازمان های دولتی متصل به آن حوزه ها برای دریافت تسهیلات و امکانات مورد نیاز نیز وابسته است.
دل انگیزان گفت: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه برای رونق اقتصادی و فروش محصولات تولیدی استان باید در داخل و خارج کشور چندین نمایشگاه برگزار کند؛ همچنین اتاق بازرگانی باید برای فروش محصولات تولیدی در استان تسهیلاتی را برای فعالان حوزه اقتصادی در نظر بگیرد.
عضو هیات علمی و استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: یکی دیگر از راه های پیشبرد اهداف برای رونق فعالیت های اقتصادی و در نتیجه پایین آمدن نرخ بیکاریاین منطقه شکل گیری شرکت های تخصصی فروش و صادرات است؛ این شرکت ها می توانند به صورت تخصصی کار فروش محصولات سایر شرکت ها در استان را انجام و برنامه هایی برای صادرات به دیگر کشورها مدون کنند.
وی با اشاره به تعداد اندک شرکت خصوصی که به صورت خود رو در استان در کار فروش مشغول به کار هستند، اظهار کرد: این شرکت ها به صورت هدفمند به دنبال این قضیه نیستند و دلیل آن نداشتن رونق نمایشگاه بین المللی در کرمانشاه است؛ اساسا نمایشگاه بین المللی استاندارد و واقعی در کرمانشاه وجود ندارد.
دل انگیزان ادامه داد: اگر امکان برگزاری نمایشگاه های بین المللی با استاندارد بالا در استان کرمانشاه وجود داشته باشد در سال می توان در همه زمینه ها 50 نمایشگاه بین المللی، تخصصی و به روز راه اندازی کرد اما با روش هایی که امروزه شاهد آن هستیم و در مقایسه با سایر کشورها می توان گفت خیلی جا مانده ایم.
عضو هیات علمی و استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: ظرفیت بسیاری برای رونق فعالیت های اقتصادی در بسیاری از زمینه ها در استان وجود دارد اما موانعی بر سر راه وجود دارد که مانع رشد این ظرفیت ها شده است؛ نفوذ عناصر غیر بازاری در حوزه بازار، نفوذ عناصر نظارتی در حوزه اجرا و نفوذ عناصر غیرتخصصی قدرت در حوزه تجارت از جمله این موارد هستند.
به گزارش ایرنا، بر اساس آمارهای مرکز ملی آمار ایران و بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در زمستان 1403، استان کرمانشاه در صدر استان های کشور با بالاترین نرخ بیکاری قرار دارد و جای سیستان و بلوچستان را گرفته است؛ در زمستان سال 1403 نرخ بیکاری در برخی استانها همچون میانگین کشوری روند افزایشی داشته و در برخی دیگر کاهشی بود؛ تهران کمترین درصد بیکاری را دارد.
بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار زمستان 1403 و بررسی نرخ بیکاری افراد 15 ساله و بیشتر، 7.8 درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند؛ بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان 1402)، 0.8 درصد کاهش یافته است اما نسبت به پاییز 1403 افزایشی بوده است.
کرمانشاه مهمترین استان غربی ایران با بیش از 2 میلیون نفر جمعیت سال هاست که در بحث بیکاری در رتبه های بالای جدول قرار دارد.
استان کرمانشاه با حدود 2 میلیون نفر سکنه در سطح 14 شهرستان 1.5 درصد از مساحت و 2.4 درصد جمعیت کشور را در بر میگیرد و از سال 1355 یکی از استان های با نرخ بیکاری بالا بوده و تاکنون نرخ بیکاری آن از میانگین کشوری پایینتر نیامده است بطوریکه چهار درصد از بیکاران کشور در این استان قرار دارند.
بر اساس اعلام اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی کرمانشاه برای سال 1403 ایجاد 26 هزار و 247 فرصت شغلی در استان هدفگذاری شده بود که براساس آمارهای این اداره کل بیش از میزان هدفگذاری محقق شد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه با بیان اینکه 120 درصد اشتغال هدفگذاری شده در سال 1403 استان محقق شد گفت: برای سال گذشته تعداد 26 هزار فرصت شغلی پیش بینی شده بود در حالی که بیش از 29 هزار فرصت شغلی در سامانه ملی رصد توسط دستگاه های اجرایی متولی ایجاد اشتغال ثبت شد.
شناسنامه کرمانشاه
استان کرمانشاه با حدود 2 میلیون نفر جمعیت یک و نیم درصد از مساحت و 2.4 جمعیت ایران را در بر میگیرد و براساس آخرین تقسیمات کشوری دارای 14 شهرستان با نامهای کرمانشاه، اسلامآباد غرب، پاوه، جوانرود، سنقر و کلیایی، سرپلذهاب، کنگاور، گیلانغرب، هرسین، صحنه، قصرشیرین، دالاهو، ثلاث باباجانی و روانسر است.
بر اساس دادههای سرشماری سال 1395 میزان شهرنشینی در استان کرمانشاه 72 درصد است؛ این استان بافت قومی و مذهبی دارد و اقوام کُرد، لک و ترک و همچنین مذاهب و فرق اهل تسنن، تشیع و اهل حق در این استان سکونت دارند.
استان کرمانشاه به لحاظ جغرافیای سیاسی اهمیت راهبردی داشته و افزون بر 371 کیلومتر مرز مشترک با 2 بخش کُردنشین و عرب نشین کشور عراق دارد و جزو استان های مهم کشور محسوب میشود هرچند 8 سال جنگ تحمیلی و اشغال بخشهای غربی استان که به تخریب صد در صدی آن منجر شد باعث یک عقب ماندگی اساسی شد.
استان کرمانشاه در برخی محافل عمومی به عنوان «هندوستان ایران» شناخته میشود زیرا در یک زمان مشخص دارای آب و هوای چهار فصل است و اقوام مذاهب مختلف، آداب و سنن و رسوم متعدد و متنوع، زبانها و گویشهای متفاوت و پوشش های هزار رنگ و سنت های جذابی دارد.
کرمانشاه از پیشینه باستانی نیز برخوردار است و سنگ نوشتهها و بناهای تاریخی دوران قبل از اسلام و دیگر دوره های تاریخی نشان از وجود فرهنگ و تمدن در این دیار دارد.
استان کرمانشاه همچنین چهار هزار و 200 اثر ثبت ملی شده و 2 اثر ثبت شده جهانی (کتیبه بیستون و منطقه اورامانات) دارد و با توجه به داشتن راهآهن، فرودگاه و زیرساختهای ارتباطی شرایط مناسبی برای توسعه بویژه در بخش گردشگری دارد.
-
چهارشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۴:۰۶
-
۶ بازديد
-

-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/994662/