عصر کرد

آخرين مطالب

سیاست غلط و اقتصاد نابسامان بر هویت گریزی نوجوانان اثر گذاشته است/ ادبیات ایرانی در میان کتاب‌های ترجمه گم شده است سیاسی

سیاست غلط و اقتصاد نابسامان بر هویت گریزی نوجوانان اثر گذاشته است/ ادبیات ایرانی در میان کتاب‌های ترجمه گم شده است
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اکبرپور در حوزه‌ی ادبیات بزرگسال نیز دستی بر قلم دارد و برخی از کارهای او اقتباس سینمایی شده‌اند. یکی از دغدغه‌هایش تأکید بر هویت فرهنگ ایرانی است که در کتاب‌هایش مشهود است. او اخیرا نامزد جایزه‌ی آسترلیندگرن 2025 سوئد و نامزد جایزه‌ی 2026 هانس کریستین اندرسن دانمارک شده است. همین امر سبب شده تا با او گفتگویی داشته باشیم که در ادامه می‌خوانید:
چرا نویسندگان ایرانی کودک و نوجوان کمتر شناخته شده‌اند؟
اگرچه این روند نسبت به سی سال پیش بهتر شده است؛ اما متاسفانه جامعه‌ی ادبی هم آن‌چنان که باید و شاید نویسندگی کودک و نوجوان را جدی نگرفته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در پاسخ به این سؤال باید گفت که سیاست و اقتصاد در عدم شناخت نویسندگان داخلی به نسل جدید بی تأثیر نبود. امروزه نوجوان ایرانی به فضای مجازی دسترسی دارد و می‌داند که پاسپورت ایرانی او اعتبار چندانی در جهان ندارد؛ او هر روز شاهد روند نزولی دلار و نابسامانی اقتصاد و بی اعتباری ریال است؛ همین عوامل باعث می‌شود روی علایق و عرق ملی او تأثیر بگذارد. وقتی اجناس خارجی را بهتر از کالاهای ایرانی می‌دانند و جنس ایرانی نمی‌خرند؛ کتاب ایرانی را هم نمی‌خرند. از موضوعات مهمی که جامعه شناسان و روانشناسان سراغش نمی‌روند، هویت ملی است که به سرعت دارد کمرنگ می‌شود. من در مدارس بسیاری رفت و آمد دارم، متأسفانه افتخار دانش آموزان این است که کتاب ایرانی نمی‌خوانند، نه اینکه احساس سرشکستگی کنند، نه اینکه احساس خجالت کنند؛ بلکه 90 درصد آنها افتخار می‌کنند که ما اصلا کتاب ایرانی نمی‌خوانیم.
بعد از اینکه برای نوجوانان کلاس می‌گذاریم، تازه می فهمند که کتاب ایرانی خوب است. تا زمانی که کتاب ایرانی در دسترس‌شان نیست، با غرور می‌گویند که کتاب ایرانی نمی‌خوانیم. آنها کتاب‌های ایرانی نخوانده‌اند که به این نتیجه برسند که این کتاب‌ها بهتر است یا بدتر؛ افتخار از راه کتاب‌خوانی و مطالعه‌ی کتاب‌های ایرانی به دست نیامده است؛ این افتخار از راه اقتصاد ضعیف، از وضعیت سیاسی نامناسب، جنگ و ناامنی، چالش‌های متعدد با همسایگان و کشورهای مختلف ایجاد شده است.
چطور می‌توان کودکان و نوجوانان را به کتابخوانی ایرانی تشویق کرد؟
ترجمه و تبادل فرهنگی بسیار خوب است. در حالی که حمایت از کتاب‌های داخلی روالی دارد. مثلا در جشنواره‌ی لاک پشت پرنده بیش از نود و پنج درصد کتاب‌های خارجی مورد توجه قرار می‌گیرد تا کتاب‌های داخلی. این جشنواره کل ادبیات ایران را در مقابل ادبیات جهان می‌گذارد. مثل این است که تیم ملی فوتبال ایران با منتخب تیم فوتبال جهان بازی کند. طوری که اصلا مشخص نیست که در این جشنواره از ناشران خارجی حمایت می‌شود یا از ناشران داخلی. اگر بنا باشد حرمت گذاشته شود و حمایت شود، باید ادبیات ایران جداگانه بررسی شود و ادبیات ترجمه جداگانه. 
یکی از راه‌های دیگر این است که داستان‌های خوب در کتاب‌های درسی وارد شود. به طور مثال طنز فارسی در کتاب‌های درسی وجود ندارد. چرا که بچه‌ها باید ذهنیت بهتری نسبت به ادبیات غنی فارسی پیدا کنند تا اینکه چهره‌های عبوس ادبیات وارد شود.
کتاب‌های اول تا ششم دبستان جذابیت ندارد و دروس پر شده از پیام‌های اخلاقی که بچه‌ها را متنفر می‌کند از این فرهنگ. بار اخلاقی و آموزشی در کتاب‌های فارسی مدارس زیاد است؛ در حالی که ادبیات باید حس تخیل، حس پرواز، حس خوشی به کودک بدهد. وگرنه تعلیمات دینی و تعلیمات اجتماعی همان کارکرد آموزشی و اخلاقی را دارد. ادبیات کارش تعلیمات نیست. بنابراین از دوره‌ی مدرسه این ذهنیت منفی نسبت به ادبیات فارسی در ذهن بچه‌ها شکل می‌گیرد که در نوجوانی با افتخار می‌گویند ادبیات فارسی نخوانده‌اند و از آن اکراه دارند.

عصر کرد

سازمان‌ها و نهادهای مختلف چطور از نویسندگان حوزه کودک و نوجوان حمایت کنند؟
متاسفانه اراده‌ای برای حمایت از این نویسندگان وجود ندارد. وزارت فرهنگ و ارشاد و آموزش و پرورش باید کتاب‌های منتخب و برگزیده کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، یا برگزیده‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی و یا جشنواره لاک پشت پرنده را خریداری کند و در میان جامعه و مدارس توزیع کنند. این کتاب‌ها را باید در میان جامعه بفرستند؛ یا کتاب‌هایی که جوایز بین المللی کسب کرده‌اند باید در میان نهادهای مختلف برای توزیع معرفی شوند که متأسفانه این اتفاق انجام نمی‌گیرد.
چه چیزی باعث ماندگاری یک اثر برای کودکان و نوجوانان می‌شود؟
ماندگاری اثر به عوامل متعددی نیاز دارد و قاضی نهایی زمان است. منتقد فقط می‌تواند حدس بزند و احتمال بدهد که چه اثری ماندگار است و چه اثری رفتنی؛ اما در نهایت زمان است که مانایی یک اثر را اثبات می‌کند.
وظیفه‌ی نویسنده این است که قواعد درام را رعایت کند، از خلاقیت‌های فردی‌اش استفاده کند و اثری نو خلق کند؛ این‌که اثری می‌ماند یا نه به اختیار و اراده‌ی او نیست.
از بین آثاری که نوشتید به کدام‌یک از کتاب‌های‌تان علاقه دارید؟
قطار آن شب، شب بخیر فرمانده، غول و دوچرخه، واژه‌های نفهم، جز من به هیچ خری فکر نکن.
شما سال 2025 نامزد دریافت جایزه آسترلیند گرن و برای سال 2026 کاندید جایزه هانس کریستین اندرسن شدید، این دو جایزه را چطور مقایسه و ارزیابی می‌کنید؟
جایزه آسترلیندگرن هر سال برگزار می‌شود و چند سالی است که برگزار می‌شود، اگرچه به لحاظ مالی مبلغ قابل توجهی می‌پردازند، اما جایزه هانس کریستین اندرسن اهمیت ویژه‌ای دارد؛ چرا که این جایزه حدود صد سالی است که قدمت دارد و هر دو سال برگزار می‌شود و به یک نویسنده و یک تصویرگر تعلق می‌گیرد که در راستای نویسندگی در حوزه‌ی ادبیات کودک و نوجوان، فعالیت مداومی انجام داده باشد.
و حرف آخر:
مروّجان کتاب در کنار کتاب‌های خارجی و ترجمه شده، کتاب‌های ایرانی را هم معرفی و ترویج دهند؛ چرا که متاسفانه ادبیات فاخر ایرانی در میان کتاب‌های ترجمه و خارجی گم شده است.
5757
کد خبر 2053993

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/991828/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعرخوانی دلنشین امیرحسین ماحوزی

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

صعود جدیدترین تیم مایه‌دار عربستان به لیگ حرفه‌ای

دردسر جدید یووه؛ ولاهوویچ مصدوم شد!

تعداد مربیان استقلال بیشتر از بردهای لیگ برتری!

پاس گل سردار آزمون، گل سوم شباب الاهلی به خورفکان

اعتراض در منچستر؛ سیتیِ من را از من نگیر!

پنجاه تغییر در فصل سیاه استقلال!

گل اول آرسنال به کریستال پالاس

خلاصه بازی پارما 1 - یوونتوس 0

پیام مشترک هواداران پرسپولیس برای عالیشاه

گفت و گو با پژمان ماندگاری مدیر روابط عمومی استقلال درباره جدایی بوژوویچ از استقلال

جانشین فرماندهی سپاه صاحب‌الزمان (عج): حفظ هویت اصیل جامعه هنر است

40 درصد پرونده‌های طلاق توافقی در کردستان به سازش رسید

برنامه تدوین استراتژی دریامحور ایمیدرو در قالب طرح جامع/ تاکید بر تسریع اجرای برنامه‌ها در کارگروه مشترک اقتصاد دریامحور

شاعرانه/ دل‌واپسی‌ام نیست، چه باشی چه نباشی

جلسات ویژه مالک نساجی قبل از بازی حذفی

در دنیای شجاع ساعت چند است!

اعتراف کره؛ ما باختیم، ژاپن آقای فوتبال آسیاست

بازگشت پرسپولیس به تمرینات با فراموشی سپاهان

شرایط منصوریان برای استقلال: با هاشمی‌نسب می‌آیم

ثانیه‌شماری برای انتخاب سرمربی جدید خارجی استقلال

هشدار به کونسیسائو؛ دربی را ببازی اخراج می‌شوی!‏

آنسو فاتی کشف کرد: راه و رسم محبوبِ فلیک شدن!

لیگ نخبگان، فرصت آخر رونالدو برای قهرمانی با النصر!

بوژوویچ بدون برد برکنار شد؛ مجتبی جباری سرمربی جدید آبی‌ها

واژگونی سواری در آق‌قلا با یک فوتی و دو مصدوم

تیپ خیلی خفن مهران مدیری در پشت صحنه این سریال

ملی‌پوشان گلبال به عراق اعزام شدند

سپاه صاحب‌الزمان (عج) اصفهان: آماده‌ایم تا پای جان از آرمان‌های انقلاب دفاع کنیم

اختصاص 43همت به استان‌ها/اعتبار کردستان 1500میلیارد اضافه شد

تمرکز بر تولیدات‌ دانش‌بنیان و افزایش بهره‌وری در اردبیل

میزگرد «راهکار‌های توسعه دریامحور» در شبکه خبر

آمادگی کرمانشاه برای پذیرایی از 45 هزار زائر در بازی‌دراز

وضعیت راه‌های‌ مواصلاتی ‌بیجار خوب نیست

سمندر کردستانی، مظهر پاکی آب

شعری از حمیدرضا مداح، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

سعدی‌خوانی فارسی‌آموزان

آواز خوانی زیبای صادق شیخ زاده از سعدی

توضیح کمیته انضباطی در مورد حکم جنجالی شجاع

حضور کاپیتان مصدوم پرسپولیس در تمرین

نقل و انتقالات فوتسال؛ بمب اول ترکید

رئالی‌ام ولی قهرمانی حق بارساست!

مترجم معروف بوژوویچ از تمام سوالات طفره رفت

مصدومیت هومن در کالیفرنیا!

حرکت جوانمردانه کاپیتان مسجدسلیمان

نوکمپ در یک قدمی افتتا؛: کاشت چمن شروع شد

فقط 44 دقیقه! وینگر با استعداد ایتالیایی مازاد لیورپول

خط حمله سپاهان دوباره خلوت شد!

حرف‌های جنجالی روزبه چشمی؛ استقلال را کشتید!