عصر کرد

آخرين مطالب

فرصتی برای رونق اقتصاد سیاسی

فرصتی برای رونق اقتصاد
  بزرگنمايي:

عصر کرد - در عصر حاضر، حوزه گردشگری بسیار گسترده شده و به‌عنوان یک صنعت به شاخه‌های مختلفی تقسیم می‌شود. شاید دلیل این امر آن باشد که امروزه گردشگران، به‌دنبال کشف مقاصد جدید و دست‌نخورده هستند. این ویژگی توریست‌های امروزی موجب پیدایش شاخه‌های جدیدی از گردشگری شده که یکی از آنها گردشگری ماجراجویانه است که خود به شاخه‌های مختلفی تقسیم می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
«گردشگری معدن» نوعی از گردشگری ماجراجویانه است که طرفداران زیادی در سرتاسر جهان را مجذوب خود کرده و به‌دلیل علاقه‌مندی گردشگران به این مقوله، مدتی است که گردشگری معدن به یکی از اشکال جالب گردشگری در دنیا تبدیل و در سال‌های اخیر به‌عنوان فرصتی برای پیشرفت مناطق صنعتی قدیمی مطرح شده است. شاید هیجان‌انگیز بودن، نخستین جذابیت گردشگری معدن باشد. گردشگری معدن به‌‎عنوان یکی از حوزه‌های جدید گردشگری طبیعت، قطعا تجربه‌ای ویژه، نو و هیجان‌انگیز برای گردشگران رقم خواهد زد. مناطق توریستی مختلفی در جهان وجود دارد که برای رفع حس کنجکاوی و پاسخ به نیازهای توریست‌های ماجراجو در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر، این نوع گردشگری با فراهم آوردن شرایط بازدید هدفمند وسایل و تجهیزات مربوط به اکتشاف و حفاری معادن از دوران کهن تا ابزار نوین کاوش در معادن امروزی، تجربه‌ای شگفت‌انگیز را برای گردشگران رقم می‌زند. آشنایی با ناشناخته‌هایی از دل زمین، کانی‌ها و سنگ‌های گران‌بها و نحوه فعالیت معدنکاران، فرصت بی‌نظیری است و کمتر کسی پیدا می‌شود که دوست نداشته باشد از آن استفاده کند.
بسیاری از شهرها و روستاهای جهان هستند که هویت خود را از معادنی که در آنها وجود دارد، وام گرفته‌اند. در گذشته بسیاری از این مناطق، پس از اتمام فعالیت معادن از رونق افتاده و حتی متروکه می‌شدند، چراکه اهالی این شهرها و روستاها که با اتمام فعالیت معادن بیکار شده بودند، به امید جست‌وجوی کار، راهی شهرهای اطراف می‌شدند.
علاوه‌ بر این، معادن علاوه بر تاثیر مثبت اقتصادی و ایجاد اشتغال، به‌عنوان میراث تاریخی و فرهنگی سرزمین‌ها نیز شناخته می‌شوند. وجود معادنی با هزاران سال قدمت که گشت‌وگذار در آنها مسائل جالبی از تاریخچه گرفته تا روش‌ها و ابزارهای حفاری آنها را در اختیار گردشگران و علاقه‌مندان می‌گذارد، صحتی بر این ادعاست. بنابراین، برگزاری تورهای هدفمند برای بازدید از معادن، با استفاده از تجهیزاتی مانند کلاه و هدلامپ و تجربه‌ای شبیه به تجربه فعالیت معدنکاران واقعی قطعا جذاب است.
ایران بهشت زمین‌شناسی جهان است
محمدحسین بصیری، کارشناس حوزه معدن و صنایع‌معدنی در ارتباط با وضعیت معادن و گردشگری به صمت گفت: در کشور ما، «ژئو» به‌واسطه نعمت‌های خدادادی به فراوانی مشاهده می‌شود، اما همچنان نتوانسته‌ایم توریسم یا همان گردشگری را ایجاد کنیم و تلاش کافی برای شکل‌گیری چنین پدیده خوب اقتصادی نداشته‌ایم. این موضوع نیز به سیاست‌های کلی در کشور ما بازمی‌گردد که باوجود محیط مناسب طبیعی، قادر به بهره‌برداری از آن نیستیم.
بصیری ادامه داد: از دیدگاه زمین‌شناسان جهان، ایران بهشت زمین‌شناسی جهان است و فرصت‌های بسیار مناسبی در راستای ایجاد و شکل‌دهی ژئوتوریسم دارد که با استفاده از چنین ظرفیتی، می‌تواند اقتصاد کشور را در مسیر رشد قرار دهد. کشورهای اروپایی، ترکیه و حتی کشورهای عرب نیز، دارای جاذبه‌های زمین‌شناسی نیستند و از این نظر، ایران می‌تواند با ایجاد یک صنعت ژئوتوریسم قوی، جایگاه بسیار ارزشمندی در میان کشورهای دنیا پیدا کند. در بسیاری از کشورهای دنیا، معادن در مناطق جنگلی واقع شده و دارای پوشش گیاهی هستند و امکان شناخت لایه‌های زمین در آنها وجود ندارد؛ این در حالی است که معادن ایران در فضای باز قرار دارند و همه‌چیز آنها آشکار است. این امر، سبب شده است تا ایران را به‌عنوان بهشت زمین‌شناسی دنیا بشناسند و بهترین دانشگاه برای این امر است؛در این بهشت زمین‌شناسی می‌‎توان اتفاقی را که چند میلیون سال طول کشیده است، مطالعه کرد.
وی گفت: در ایران جاذبه‌های گردشگری بسیاری وجود دارد که می‌تواند فرصت ژئوتوریسم را به فعالیت وادارد. برای مثال، می‌توان به ساحل نقره‌ای جزیره هرمز اشاره کرد که پوشیده از سنگ‌های کریستالی است و مانند الماس می‌درخشد. برخی ارگان‌ها در گذشته، این سنگ‌ها را صادر می‌کردند که در مقطعی مردم از این صادرات پیشگیری به‌عمل آوردند.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توان از معادن متروکه در راستای گردشگری بهره‌برداری کرد، افزود: ایجاد گردشگری معدن را فقط نباید برای معادن متروکه دانست، بلکه معادنی که اکنون درحال فعالیت هستند نیز، می‌توانند مکان مناسبی برای بازدید گردشگران باشند. در ژاپن و در یکی از معادن طلای این کشور، با ایجاد گردشگری معدن، توانسته بودند، بیشتر از استخراج طلا، کسب درآمد کنند. چنین امکانی باید در کشور ما نیز ایجاد شود تا معادن به بهره‌وری بیشتر رسیده تا در نهایت این امر، رونق اقتصادی را شاهد باشیم.
بصیری در ادامه این گفت‌وگو خاطرنشان کرد: در کشور ما نیز معادن بسیار زیبایی وجود دارد که می‌توان از آنها بهره‌برداری توریستی کرد. در این زمینه می‌توان معدن نخلک را مثال زد که باید آن را تبدیل به موزه کرد. افکار عمومی چندان با گردشگری معدن آشنا نیستند، اما اگر گردشگری معادن راه‌اندازی شود، زمانی که مردم در معادن حضور یابند، می‌توانند از نزدیک با حوزه معدن آشنا می‌شوند. اگر این فرهنگ عمومی با رعایت استانداردها انجام گیرد، این آشنایی تبدیل به فرهنگ می‌شود. از سوی دیگر، زمانی که یک معدن متروکه می‌شود، به‌دلیل منظره نازیبایی که ایجاد کرده، با زیباسازی آن می‌توان آن را به مکانی برای بازدید گردشگران تبدیل کرد. از بعد اقتصادی نیز می‌توان از این معادن متروکه درآمدزایی کرد و باعث اشتغالزایی برای افرادی شد که پیش از این در معدن مشغول به کار بوده‌اند. از سوی دیگر، باعث تعامل بین افراد از منظر پیام کلی گردشگری می‌شود.
ظرفیت معدنی موجود در ایران یک مزیت خدادادی است
رئیس هیات‌عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) چندی پیش بااشاره به هدف‌گذاری تحقق رشد 13درصدی بخش معدن در برنامه هفتم توسعه، عنوان کرد: توسعه ژئوتوریسم یکی از ارکان دستیابی به این رشد خواهد بود. ایمیدرو و مجموعه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور همکاری‌های دوجانبه و حتی چندجانبه و نقش موثری در فعالیت‌های اقتصادی داشته‌اند و هر جایی که همکاری کامل انجام گرفته، برکت و نتیجه آن، باعث توسعه کشور شده است.
آقاجانلو در ادامه خاطرنشان‌کرد: ظرفیت معدنی موجود در ایران یک مزیت خدادادی است که به‌طورقطع در زنجیره اقتصادی معدن می‌توانیم به موضوع جذب گردشگر بپردازیم و آن را توسعه دهیم.
وی همچنین تصریح کرد: در سازمان ایمیدرو در حوزه جذب گردشگر، چند فعالیت در مناطق «خور و بیابانک» و معادن «انگوران» انجام شده که برای جامع شدن این فعالیت‌ها می‌توان از نقشه ژئوتوریسم که در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور تهیه شده است، استفاده کرد.
وی با بیان اینکه فعالیت جذب ژئوتوریسم در کنار فعالیت‌های معدنکاری، حوزه اقتصاد را تقویت خواهد کرد، افزود: هدف ما در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع‌‎معدنی ایران، رسیدن به رشد اقتصادی 13درصدی است که توسعه ژئوتوریسم به رشد اقتصادی کشور و بالا بردن تولید ناخالص داخلی کمک خواهد کرد.
وی در ادامه بااشاره به این موضوع که نقشه ژئوتوریسم سازمان ایمیدرو اقدام مثبتی است، تاکید کرد: البته علاوه بر ترسیم نقشه‌راه ژئوتوریسم، باید زیرساخت‌های این امر نیز مهیا باشد که این موضوع نیازمند تغییر در مواضع سیاسی و فرهنگی است که کشور نسبت به گردشگر خارجی روی خوش نشان بدهد. این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که گردشگری معدنی در داخل نیز چندان شناخته‌شده نیست، برای این امر چه اقداماتی باید انجام داد، عنوان کرد: در ژاپن برای بچه‌های دبستانی تا دبیرستانی و دانشگاهی، اردوهای معدنی برگزار می‌کنند. در ایران نیز باید چنین اتفاقی روی دهد و برای مدارس و دانشگاه‌ها برنامه‌های آموزشی و تفریحی معادن برگزار شود تا مردم با منابع خدادادی خود آشنا شوند. از سوی دیگر، می‌توان معادن متروکه را تبدیل به موزه کرد و در این زمینه نیز بخش خصوصی می‌تواند سرمایه‌گذاری انجام دهد.
گردشگری معدن چه تاثیری بر اقتصاد کشورها دارد؟
براساس مباحث یادشده می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که معادن می‌توانند یکی از بهترین جاذبه‌های گردشگری در هر کشوری باشند. قطعا کارکرد اصلی معدن استخراج سنگ و کانی از آن است؛ اما در صورتی که معدنی دیگر چنین قابلیتی نداشته باشد، باز هم باارزش است؛ چراکه با یک برنامه‌ریزی هدفمند می‌تواند به منبع مهم درآمدزایی و ایجاد اشتغال تبدیل شود.
ایالات‌متحده‌امریکا از پیشگامان گردشگری معدن است؛ معادن متروکه مربوط به پلاسرهای رودخانه‌ای طلادار یکی از جالب‌ترین مناطق گردشگری آن محسوب می‌شود که درآمد بالایی هم به‌همراه دارد. علاوه بر آن، افریقای‌جنوبی، اوکراین، شیلی، استرالیا، بولیوی، کانادا، استونی و فنلاند نیز از دیگر کشورهایی هستند که معادن متروکه و فعالی را که در اختیار دارند، به مقصدی برای گردشگران و زمینه‌ای برای ایجاد معیشت و کمک به اقتصاد محلی کشور خود تبدیل کرده‌اند.
جایگاه این گردشگری در ایران
ایران از معدود کشورهایی است که از ذخایر غنی معدنی برخوردار بوده و به‌واسطه این ظرفیت طبیعی و خدادادی که دارد، از نظر تولید و صادرات مواد معدنی در رده کشورهای نخست جهان در این حوزه به‌شمار می‌رود. باتوجه به موارد یادشده و نقشی که این شاخه از گردشگری می‌تواند در کسب درآمد و توسعه پایدار ایفا کند، مدتی است که شکل‌گیری گردشگری معدن در ایران نیز، موردتوجه قرار گرفته است.
در ایران معادن متعددی از قبیل معادن مس، طلا، آهن، سنگ‌های ساختمانی، گهرسنگ‌ها، سرب و روی وجود دارند که دیگر فعالیتی در آنها انجام نمی‌گیرد، از این‌رو، باتوجه به این ظرفیت‌ها و در صورت بهره‌برداری اصولی از آنها می‌توان به ایجاد توسعه پایدار، اشتغالزایی و کاهش فقر در مناطق دورافتاده‌تر کشور کمک کرد.
سخن پایانی
بهره‌مندی از دانش و تجربه معدنکاران بازنشسته، کارشناسان معادن و کارشناسان سنگ‌ها و کانی‌ها، نه‌تنها برای گردشگران لذت‌بخش خواهد بود، بلکه فراهم کردن یک بازدید هدفمند، راهی است که بسیاری از کشورها آن را دنبال کرده و به نتایج خوبی هم رسیده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/991487/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اردوی مشترک تیم ملی گلبال جوانان و تیم گلبال کردستان برگزار شد

سعدی شعرهایش را برای مناجات خوانی خداوند نوشته است؟

فدراسیون کشتی به دنبال بازگرداندن جام قهرمانی آسیا

سپاهان و استقلال با سه محروم در جام حذفی

مرضیه جعفری سرمربی تیم ملی فوتبال بانوان شد

آماده‌ترین نسخه صاعقه تقدیم به پیاتزا

رئالی که مثل همیشه نیست؛ شاید امسال کهکشانی‌ها جامی به خانه نبرند

پیروزی خفیف اما مهم شاگردان فلیک برابر مایورکا

طراحی کلاه قهرمان اتومبیلرانی جهان توسط بانوی محجبه عربستانی

نیما نکیسا: کلمه استعدادیابی پدر فوتبال ما را درآورد

یک معمولی ناجی گواردیولا شد

بوژوویچ تا بازی با پیکان ماندنی شد

راز سکانس هالیوودی «خرس سریال پایتخت» برملا شد؛ سیروس مقدم از جزئیات پرده برداشت

باباخانی: پیش بینی اسکان بیش از 10 هزار نفر از شرکت کننده یادواره «بازی‌دراز» در قصرشیرین

هنرنمایی امین حیایی در پشت صحنه کوکتل مولوتف

بازیگران «فردریک» معرفی شدند

بازگشت مجدد سیروس مقدم به نقاشی؛ تیتراژ «پایتخت 7» چطور خلق شد؟

پشت صحنه خنده دار خواستگاری رحمت از فهیمه سریال پایتخت + فیلم

ژست‌های نوید محمدزاده در خیابان‌های نیویورک + عکس

ایران صاحب اولین هتل کارآفرینان جهان می‌شود

سهم کردستان از منابع بانکی کشور 0.6 درصد است

واریز 153 میلیارد تومان مستمری فروردین ماه به حساب مددجویان کردستانی

دستگاه‌های متولی موظف به همکاری با شهرداری سنندج برای ساماندهی دستفروشان هستند

نقد بدون پاسخگویی؛ عملکرد مبهم معاونت عمرانی کردستان

ورود دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران به سنندج/ برنامه سفر اعلام شد

ورود دادستان به موضوع ضرب‌و‌شتم دانش‌آموز کرمانشاهی

آمادگی کامل سرپل‌ذهاب برای میزبانی باشکوه از زائران بازی‌دراز

کرمانشاه، تأمین‌کننده نان بیش از 5 میلیون نفر از جمعیت کشور

پیش‌بینی رشد بزرگترین اقتصاد اروپا در 2025

وزیر اقتصاد باید هشت شاخصه داشته باشد

وزیر اقتصاد باید دارای هشت شاخصه باشد تا به معیشت مردم کمک کند

تولیدات بانوان کارآفرین باید وارد چرخه اقتصاد شود

وزیر پیشنهادی اقتصاد مخالف شرطی شدن اقتصاد کشور به مذاکرات باشد

ارائه نسخه عملیاتی برای مواجهه با چالش‌های مزمن اقتصاد ایران

حجت‌الاسلام سلیمی: تعرفه واردات خودرو مدام تغییر نکند

رشد اقتصاد ایران و جهان از نگاه صندوق بین‌المللی پول

تعرفه واردات خودرو مدام تغییر نکند

دونالد ترامپ: ارزهای رمزپایه تهدیدی جدی برای اقتصاد جهانی

عرضه بنزین سوپر در انتظار مجوز وزارت اقتصاد

فشار افزایی پارس جنوبی در انتظار تصویب شورای اقتصاد

امنیت فضای تبادل داده و حفظ پایداری ارتباطات از مهمترین الزامات توسعه اقتصاد دیجیتال هستند

رشد منفی4.7 درصدی تشکیل سرمایه ثابت طی 12 سال

ورود دادستانی به ‌ضرب و شتم دانش‌آموزان در کرمانشاه‌

آخرین خبر از ماجرای ضرب و شتم دانش‌آموزان کرمانشاهی ؛ ورود دادستانی به موضوع

قلعه تاریخی زیج - کرمانشاه

کرمانشاه میزبان جشنواره کشوری مینی بسکتبال دختران

ورود دادستان به ماجرای دانش‌آموز کرمانشاهی

ساخت تله‌کابین کرمانشاه در صورت تأیید میراث فرهنگی اجرا می‌شود

تعطیلی ادارات استان ها پنجشنبه 4 اردیبهشت 1404 / جزئیات خبر تعطیلی ادارات فردا پنجشنبه چهار اردیبهشت 1404

زیرساخت‌های اجرای طرح هوشمند توزیع آرد در کرمانشاه فراهم می‌شود