عصر کرد

آخرين مطالب

تحقق تنها 8 درصدی اهداف خصوصی‌سازی، در 3 دهه ماموریت سیاسی

تحقق تنها 8 درصدی اهداف خصوصی‌سازی، در 3 دهه ماموریت
  بزرگنمايي:

عصر کرد - عضو ناظر مجلس در هیات واگذاری فعالیت‌ها و بنگاه‌های دولتی به بخش غیردولتی، با انتقاد از عملکرد سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرد: این سازمان تنها 8 درصد از واگذاری‌ها به بخش خصوصی واقعی انجام شده است. - اخبار اقتصادی -
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، خصوصی‌سازی یا همان واگذاری اموال دولتی به بخش خصوصی یکی از سیاست‌های کلان اقتصادی در ایران است که با هدف افزایش بهره‌وری، کاهش بار مالی دولت و ارتقاء رقابت در اقتصاد، از دهه 1380 به‌طور جدی‌تری پیگیری شد.
با این حال، نحوه اجرای این سیاست و نتایج حاصل از آن، همواره محل بحث کارشناسان و فعالان اقتصادی بوده است. اگرچه در ظاهر هدف از خصوصی‌سازی، واگذاری بنگاه‌ها به بخش خصوصی واقعی بود، اما در عمل، بخش قابل توجهی از این شرکت‌ها به نهادهای شبه‌دولتی، صندوق‌های بازنشستگی، بانک‌ها یا شرکت‌های خصولتی واگذار شد. این امر موجب شد که نه تنها از حجم دخالت دولت در اقتصاد کاسته نشود، بلکه ساختار مالکیت شرکت‌ها پیچیده‌تر و ناکارآمدتر شود. پیرو ارزیابی مسیر پیموده شده خانه ملت گفتگویی با منوچهر متکی، عضو ناظر مجلس در هیات واگذاری فعالیت‌ها و بنگاه‌های دولتی به بخش غیردولتی داشت است، که در ادامه می خوانید:
آقای متکی، ارزیابی شما از روند واگذاری اموال دولتی به بخش خصوصی چیست؟
ما در این زمینه با یک مشکل اساسی مواجه هستیم. بعد از انقلاب، به‌نوعی یک اشتباه زیرساختی در اقتصاد کشور اتفاق افتاد. یعنی ما برخلاف روند جهانی، اقتصاد را از دست مردم خارج کردیم و به دست دولت دادیم. در دنیا معمولاً 80 درصد اقتصاد در دست مردم است و 20 درصد در دست دولت‌ها، اما ما این را برعکس کردیم. اصل 44 قانون اساسی هم اقتصاد را در سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی تعریف کرده، ولی دولت‌ها تنها روی بخش دولتی تمرکز کردند و تعاونی و خصوصی در مجموع تنها 20 درصد از اقتصاد را در اختیار دارند. این یک اشکال راهبردی در اقتصاد ماست و به یک تومور اقتصادی تبدیل شده که باید از همین نقطه کار اصلاح آغاز شود.
زیان صندوق توسعه ملی از فعالیت شرکت های دولتی
به نظر شما دولت‌ها در اداره اقتصاد چه نقشی باید داشته باشند؟
دولت‌ها اساساً نباید اداره‌کننده اقتصاد باشند، نه در ایران و نه در هیچ جای دنیا. دولت‌ها فقط باید سه وظیفه داشته باشند: سیاست‌گذاری، حمایت و نظارت. در امور اقتصادی فقط باید متولی حوزه‌هایی باشند که بخش خصوصی نمی‌تواند یا تمایل ندارد وارد شود؛ آن هم حوزه‌های تخصصی و زیرساخت‌های کلان کشور. اما متأسفانه این کار صورت نگرفته و به همین دلیل دولت‌ها به بدهکارانی بزرگ تبدیل شده‌اند. برای مثال، صندوق توسعه ملی را ببینید. این صندوق تاکنون 170 میلیارد دلار ذخیره ارزی داشته، اما دولت‌ها راحت‌ترین محل برای برداشت پول را همین صندوق دیده‌اند، با اذن مقام معظم رهبری، پول گرفتند و متاسفانه هیچ‌کدام را برنگرداندند. تقریباً 100 میلیارد دلار از این منابع صرف شده و فقط به‌جای آن شرکت‌های زیان‌ده به صندوق تحویل داده‌اند آنهم به ازای بدهی خودشان به صندوق. لذا باید تاکید کنم که شرکت های دولتی به مصیبتی برای اقتصاد کشور تبدیل شده اند.
شرکت های دولتی ؛حیاط خلوتی برای هزینه های خاص!
این شرکت‌های زیان‌ده چه تأثیری بر اقتصاد کشور دارند؟
ما بیش از 2000 شرکت دولتی داریم. به‌جز مواردی مثل سازمان هدفمندی یارانه‌ها که خدمات عمومی ارائه می‌دهند، مابقی عموماً زیان‌ده هستند. اما هر سال در بودجه، زیان آن‌ها وجود دارد. من شخصاً به این موضوع رأی نداده‌ام چون این کار خلاف است. این شرکت‌ها به حیاط خلوتی برای برخی هزینه‌های خاص تبدیل شده‌اند. در برخی شرکت‌ها صدها میلیون تومان حقوق و پاداش پرداخت می‌شود که با هیچ معیاری از عدالت هم‌خوانی ندارد.
آیا خصوصی‌سازی می‌تواند راه‌حل باشد؟
خصوصی‌سازی یعنی متعادل کردن اقتصاد بین دولت و بازار، به نفع بازار. ذیل اصل 44، مقام معظم رهبری تفسیری ارائه دادند تا دست دولت برای خصوصی‌سازی باز باشد، اما متأسفانه دولت‌ها وارد این حوزه نشدند. سال گذشته شعار سال "جهش تولید و مشارکت مردم در اقتصاد" بود اما قدمی در این راستا برداشته نشد. حالا شرایط خاصی مثل شهادت رئیس‌جمهور و انتخابات جدید پیش آمد، اما با این‌حال هفت، هشت ماه از دولت جدید گذشته و باز هم اقدامی نکردند.
3 دهه ماموریت برای خصوصی سازی؛ 8 درصد تحقق!
وضعیت عملکرد سازمان خصوصی‌سازی چگونه بوده است؟
حدود 30 سال پیش سازمان خصوصی‌سازی تشکیل شد. طبق قانون، مأموریت این سازمان واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی است. هفت ماه پیش در یکی از جلسات از خانم دکتر عالی‌پور، رئیس سازمان، پرسیدم که چند واگذاری داشتید؟ گفتند 1405 مورد. پرسیدم چند درصد به بخش خصوصی واقعی واگذار شده؟ گفتند فقط 8 درصد! یعنی 92 درصد واگذاری‌ها از یک بخش دولت به بخش دیگر دولت بوده است. یعنی اصطلاحا از یک گوشه دولت کنده و به گوشه دیگر دولت افزودند و این به معنای خصوصی‌سازی نیست.
مشکل کار کجاست؟
ببینید.خانم تاچر در انگلیس 11 سال برای خصوصی‌سازی فعالیت کرد و توانست 13 درصد اقتصاد را خصوصی کند. اما ما چهل و خورده‌ای سال است که شعار می‌دهیم و این شعار این است که دولت تاجر، کشاورز ، کارخانه‌دار خوبی نیست و این یعنی دولت باید برود و کار دولتی انجام دهد. یعنی در اقتصاد به سیاست گذاری، حمایت و همچنین نظارت بپردازد. اگر هر سال فقط دو درصد از اقتصاد را به‌صورت واقعی خصوصی می‌کردیم، الان به الگوی جهانی رسیده بودیم و این یعنی 80 درصد اقتصاد به دست مردم می‌افتاد و 20 درصد آن به دولت می‌رسید. در ژاپن مثلاً یک تعاونی چهار میلیون عضو دارد که در بهره‌برداری از جنگل‌ها فعال است.
برای اصلاح روند چه پیشنهادی دارید؟
اول باید اراده‌ای در دولت شکل بگیرد. دوم اینکه ما در مجلس نباید اختیار برنامه‌ها و بودجه سالانه را به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی بدهیم. آن‌ها با زبان خاص خودشان لوایحی می‌نویسند که همین روند غلط ادامه پیدا کند. ما باید تحول ایجاد کنیم. در هیئت واگذاری، بارها گفتم خصوصی‌سازی متوقف مانده چون اراده‌ای در دولت نیست. مثلاً می‌خواهند یک تیم فوتبال را خصوصی‌سازی کنند، آن را به هلدینگ خلیج فارس می‌دهند! خب این هلدینگ پتروشیمی‌داری کند یا تیم‌داری؟
انتظار شما از دولت جدید چیست؟
آقای دکتر پزشکیان و دولت باید برخی از این شعارهایی را که در خصوص خصوصی‌سازی داده‌اند، به‌طور واقعی اجرایی کنند. تا زمانی که اقتصاد ما به تعادل نرسد، نمی‌توان انتظار تحول در این زمینه داشت.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/991455/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعرانه/ آن‌که او را پادشاه خویش می‌دانم تویی

عطایی: صحبت از ناداوری در فینال لیگ والیبال، زشت است

عذرخواهی کاراگر از ستاره توپچی‌های لندن

دروازه‌بان آینده‌دار پارما در سبد خرید منچستریونایتد

دیدار چهار مدال‌آور ایران با رئیس کمیته ملی پارالمپیک

گل‌های دراماتیک و شوکه‌‌کننده در لحظات پایانی مسابقه

فداکاری ستاره بایرن؛ بازی با درد چند ماهه!

چند بازیکن میلان لایق نیمکت‌نشینی هم نیستند!

اسدبیگی و زخم کاری به پرسپولیس برابر تراکتور

تصمیمات مهم هیئت مدیره برای استقلال

صحنه ‌ای باورنکردنی از خارج شدن انگل از بدن آخوندک!

جذب اعتبار 50 میلیارد برای تداوم اجرای طرح های بازآفرینی در استان کردستان

یک دستگاه فلزیاب در شهرستان کامیاران کشف شد

بطری آب‌معدنی مشتری و دردسر صاحب کافه

کرد‌های عراق برای تلویزیون ایران سر و دست می‌شکنند

تجلیل از چهره هنرکردستان؛ استاد فردین صادق ایوبی تقدیر شد

چهره هنر سال کردستان معرفی شد

سید شریف؛ چهره‌ای برای بازتعریف حکمرانی اقتصادی ایران و دمیدن امید به مردم

واحدهای نیمه فعال و راکد را به چرخه تولید برگردانیم

پیش بینی بهبود اوضاع اقتصاد ایران طی ماه های آینده

افول برتری آمریکا در عرصه های نظامی، سیاسی و اقتصادی

نوغانداری در اقتصاد خانوارهای روستایی نقش محوری دارد

لزوم مرجعیت علمی در حل مسائل کلان اقتصاد

گمانه‌زنی‌ها در بازارها پس از سیگنال‌های مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا

اقتصاد دریامحور جزو اولویت‌های اصلی مراکز علمی قرار گیرد

اقتصاد خانوار به بحران رسید؛ تورم افسار پاره کرد

53 روز بلاتکلیفی؛ چرا در اوج تحریم‌ها وزیر اقتصاد نداریم؟

سهم ارزش افزوده اردبیل از تولید ناخالص ملی تنها 8 درصد است

یادمان و زائرسرای «شهدای قراویز» در همدان کلنگ‌زنی می‌شود

جدیدترین رتبه‌بندی استان‌ها از نظر تورم (+جدول کامل)

آتش‌سوزی تانکر سوخت با مرگ راننده همراه بود

انتصاب مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان آذربایجان شرقی

بیش از یک میلیون آزمایش کیفیت آب در کردستان انجام شد

بروز 28٤ فقره تصادف برون شهری در کردستان طی یک ماه

شعری زیبا از استاد کاکاوند

بوژوویچ در آستانه اخراج از نیمکت استقلال

مسی در جمع 5 ورزشکار پردرآمد تاریخ

انتصاب مربی تیم ملی اسکیت‌برد

اعتراض مرفاوی به بازیکنانش بابت وقت‌کشی!

واکنش باشگاه پرسپولیس به شایعه بازگشت کارتال به فنرباغچه

وقتی نمی‌گذارند هوادار ایرلندی پرسپولیس در تهران دست به جیب شود!

آخرین هدف روبرتو پیاتزا قبل از سفر به تهران

نصف استقلال غایب در جام حذفی

برنامه فشرده وزنه‌برداران ایران در قهرمانی نوجوانان و جوانان جهان

مشخص شدن اولین خروجی‌های پرسپولیس؛ 3 بازیکن رفتنی هستند

فیلم قتل فاطمه سلطانی دختر اسلامشهری که به دست پدرش کشته شد

الماسی: رسانه‌ها خط مقدم جهاد تبیین هستند

در لیگ‌ انگلیس چنین صحنه‌هایی را خطا نمی‌گیرند | کار استقلال از «افتضاح» گذشته است

خرس قهوه‌ای در پشت صحنه پایتخت مورد آزار قرار گرفته بود؟

ژاوه جان می‌گیرد؛ آغازی بر توسعه پایدار و شکوفایی کردستان