قاچاق سبز؛ جدیدترین شیوه برای نابودی مراتع کردستان
اقتصادی
بزرگنمايي:
عصر کرد - ایرنا / مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: قاچاق گیاهان خوراکی، صنعتی و دارویی توسط برخی تجار و بازرگانان ، به نابودی مراتع استان دامن زده است.
بهزاد شریفی پور، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان با اشاره به شرایط اقلیمی خوب و رژیم بارشی مناسب استان، اظهار کرد: این شرایط باعث شده تا فلور گیاهی بسیار خوبی داشته باشیم که بیش از 2 هزار گونه برآورد میشود.
وی افزود: بیش از 150 گونه این گیاهان از نظر دارویی برای مردم شناخته شده است و در فرهنگ سنتی مصرف دارد و 15 تا 20 گونه خوراکی شناخته شده نیز مورد مصرف شهروندان است و در سایه این توانمندی های طبیعی، کردستان توانسته یکی از استانهای بیبدیل در موضوع پراکنش گونههای گیاهی باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان تاکید کرد: مجوز برداشت گیاهان دارویی مرتعی، خوراکی و صنعتی باید در چارچوب طرحهای بهرهبرداری باشد که کمیته فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان آن را تدوین کرده است.
به گفته شریفی پور، جوامع محلی و بهرهبرداران در قالب تعاونیهای فراگیر و مرتع داری در این زمینه ذی حق هستند چون در سالهای گذاشته با برداشت اصولی گیاهان به ماندگاری نسل گونههای گیاهی در استان کمک کردهاند.
وی با بیان اینکه در کنار بحث دارویی در اوایل بهار استفاده از گیاهان خوراکی نقش پررنگی در سفره مردم دارد و سبد غذایی مردم استان را مزین می کند، افزود: در سال های اخیر مراتع که مبدا و منشا اصلی تولید گیاهان خوراکی هستند تحت فشار قرار دارد و در کنار کاهش رطوبت و بارش، افزایش ریزگردها و آلودگی، اضافه برداشت این گیاهان، مزید بر علت شده و توان تولید گیاهان را در مراتع رو به کاهش و زوال می برد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان توصیه کرد شهروندان در برداشت گیاهان خوراکی و دارویی با حداقل تخریب و از بین بردن عرصه طبیعی و برداشت اصولی از وسایل مناسب برداشت استفاده کنند تا به پیاز و ریشه آسیب نزند و گیاهان را متناسب با توان تولید مراتع برداشت کنند.
برنامهریزی برای برداشت اصولی
شریفیپور به برنامه های استراتژیک برای توسعه گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: با توجه به ارزآوری این گیاهان، برنامههایی در دست اجراست که بر گونههای کشت شده در اراضی زارعی مثل زعفران و موسیر تکیه دارد.
وی با بیان اینکه ذخیره اصلی ژنتیکی گیاهان از گونههای دارویی و گیاهان خوراکی در مراتع است، یادآور شد: سعی میشود با تنظیم قراردادهای بهرهبرداری فنی و علمی، برداشت ها را ضابطه مند و ساماندهی کنیم؛ یعنی بهرهبرداران عرفی با اداره کل قرارداد ببندند که این روند در سالهای اخیر رو به افزایش است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان ادامه داد: در کنار آن برنامهای برای بذرکاری گیاهان دارویی و خوراکی در نظر گرفتهایم که یکی از تعهدات طرفین قرارداد در برداشت این گیاهان این است که در فصل پاییز اقدام به کشت بذر گونه های خوراکی کنند یعنی عمل به تعهد در قالب عملیات احیایی تدوین تا زایش مجدد مراتع انجام شود.
قاچاق سبز
یکی از موارد افزایش برداشت به ویژه در گونههای کنگر طی سالهای اخیر جاذبه صادراتی آن است که بازارهای جدید منطقهای مثل اقلیم کردستان عراق و بعضی از کشورهای دیگر خواهان آن هستند.
این را هم مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت و ادامه داد: این بازار، سودجویان را وادار کرده تا بدون رعایت ملاحظات زیست محیطی و طبیعی اقدام به اضافه برداشت برای صادرات کنند.
شریفی پور اظهار کرد: با توجه به محدودیت توان طبیعی مراتع و ریزگردها و خشکسالی 30 سال اخیر، ضربه جدی به توان تولید مراتع وارد آمده که سالها در خدمت سفره عمومی مردم بوده است.
وی افزود: در طول چند سال گذشته با توجه به بازار مصرف و تجاریسازی گیاهان خوراکی در اقلیم کردستان عراق، عدهای غیربهرهبردار، به صورت غیر اصولی، غیر کارشناسی و غیرفنی با ریشه کن کردن پیازچه گیاه و ریشه آن، به کمک پدیده فرسایش خاک آمده و تجدید حیات و زادآوری گیاه و نسل پذیری آن را به سمت زوال و نابودی گیاهان دارویی صنعتی و خوراکی تسریع داده اند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان تاکید کرد: طبیعت کردستان احتیاج به تجدید حیات و زادآوری دارد و با هر نوع بهرهبرداری که در چارچوب طرحهای بهرهبرداری نباشد به صورت قاطعانه برخورد میشود.
شریفی پور از خانواده هایی که برای تامین نیاز خود به دامن پاک طبیعت میروند خواست تا در صورتی که اقدام به برداشت این گیاهان میکنند، از کندن پیازچه و ریشه گونههای گیاهی خودداری کنند.
بازار ![]()
-
سه شنبه ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۳:۰۶
-
۶ بازديد
-

-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/986146/