عصر کرد

آخرين مطالب

مردی که به محل فاجعه برگشت مقالات

مردی که به محل فاجعه برگشت
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا /اگر دنیای محمدعلی علومی عوض نمی‌شد، امروز 63 ساله می‌شد.
محمدعلی علومی اگر 16 اردیبهشت سال گذشته (1403) رخت از دنیا نمی‌بست، امروز 63 ساله می‌شد. او که در کارنامه‌ خود رمان‌های «سوگ مغان»، «آذرستان»، «ظلمات»، «اندوهگرد»، «پریباد»، «داستان‌های غریب مردمان عادی»، «هزار و یک شب نو»، «خانه کوچک» و «عطای پهلوان » را دارد، متولد 16 فروردین سال 1341 بود. در سال 1358 و در 18 سالگی وارد تهران شد و در فضای دانشگاه تهران و دانشکده علوم سیاسی حضور یافت.
رمان «آذرستان»‌ این نویسنده در سال 77 کتاب برگزیده سال از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت و رمان طنز «شاهنشاه در کوچه دلگشا» برنده 30 سال رمان طنز ایران شد.
علومی که تلخی زلزله بم را چشیده بود، سال‌ها ننوشت؛ «بعد از زلزله‌ بم، مدتی چیزی نمی‌نوشتم و این ننوشته‌ها روی هم جمع شد که همین امر سبب شد در یک سال چند رمان متفاوت‌ نوشته و جمع‌بندی شود که به نوعی همه‌ این کتاب‌ها را تحت تأثیر زلزله‌ بم نگارش کرده‌ام.» منظورش کتاب‌های «ظلمات»، «پریباد» و «در سوگ مغان» بود. البته در سال‌های اخیر هم کم می‌نوشت و می‌گفت: «دورخیز می‌کنم که بنویسم اما تا می‌خواهم شروع کنم دستم به قلم نمی‌رود.»
او در زمینه طنز کتاب‌های بسیاری نوشته بود؛ «شاهنشاه در کوچه دلگشا»، «بررسی انواع طنز در خارستان اثر حکیم قاسمی کرمانی»، «طنز و شیوه‌های داستانی در بوستان»، «انواع طنز در گلستان سعدی» و «طنز در دوره پهلوی با نقد و بررسی آثار طنزنویسان آن زمان»، ««وقایع‌نگاری بن‌لادن یا تاریخ عالم آرای طالبان» و «جناب آقای دیو». اما در سال‌های اخیر می‌گفت: «سختی‌های زندگی آن‌قدر زیاد است که طنز هم دیگر جواب نمی‌دهد و به سختی کسی بتواند بخندد.» هرچند گفته بود: «ما طنز را نمی‌شناسیم، بنابراین جک‌های اینترنتی و پیامک‌های جک غیراخلاقی را به حساب طنز می‌بینیم و آثار هستی‌شناسانه را که طنز هستند، طنز محسوب نمی‌کنیم. این نگاه عامه مردم ما به طنز است.» او معتقد بود: «طنز با ممیزی جور درنمی‌آید و یک طنزنویس نمی‌تواند در شرایط ممیزی کار کند؛ در دوره‌هایی که محدودیت و ممنوعیت نبود طنزنویسی و طنزنویسان دارای قدرت شدند. در شرایط فعلی و گرانی و تورم زیاد، شور و نشاطی برای طنزنویسان نمی‌ماند. درصد زیادی از مردم دچار افسردگی شده‌اند و نمی‌دانم آیا می‌خواهند فکری برای این موضوع داشته باشند یا نه؟ می‌دانم افسردگی به حد خطرناکی رسیده و حتی از حد خطرناک هم گذشته است.»
اسماعیل امینی، شاعر، طنزپرداز و استاد دانشگاه یکی از ویژگی‌های طنزهای علومی‌ را زبان پخته آن‌ها خوانده و گفته است: «کتاب‌های علومی خواندنی است، اگرچه علومی از جریان‌های رایج طنزنویسی امروز تبعیت نمی‌کرد و با روش خود می‌نوشت. از طرف دیگر علومی نسبت به ادبیات جهان هم اشراف و ‌آشنایی کامل داشت، ادبیات جهان را خیلی خوب مطالعه کرده و از آن غافل نبود و می‌دانست که در کشورهای دیگر در حوزه قصه‌نویسی و طنز چه می‌گذرد.»
علی‌اصغر شیرزادی، داستان‌نویس و منتقد ادبی در زمان حیات محمدعلی علومی، درباره او گفته بود: «محمدعلی علومی نه از دیدگاه من و نه با پسند ادبی من بلکه از دیدگاه وسیع‌تری و متکی بر شناخت نسبی که از کارهای او دارم، نویسنده‌ای یکه و یگانه است. او به هیچ‌وجه اهل روابط عمومی نبوده و نیست و وارد هیچ گروه ادبی مشخصی نشده است؛ کسانی که مدعی کارهای مدرن و احتمالا پسامدرن هستند، مدتی دور هم جمع شده و بعد پراکنده می‌شدند.»
او تأکید کرده بود: «محمدعلی علومی شبیه هیچ داستان‌نویسی نیست، خویشتن خویش است. می‌شود گفت عیاری و رندی نجیبانه‌ای دارد، ذهنیت و تخیل نیرومند و رهایی‌اش در کار که به نظرم شگفت‌انگیز است و هیچ پیش‌زمینه و حرکت از پیش اندیشیده‌شده‌ای ندارد، این‌که به صورت مکانیستی کارها را پیش ببرد. علومی نویسنده‌ای است که در کار بسیار بسیار خنده‌های معصومانه و کودکانه و گریه‌های لرزآور مردانه‌ای دارد.»
اسماعیل امینی نیز درباره او گفته است: «علومی از لحاظ جهان‌نگری و نوع نگاه به موضوعات استقلال داشت. او جهان‌نگری خود را به همه چیزهایی که رایج است و طرفدار دارد، ترجیح می‌داد و شاید به همین دلیل بوده که هیجانات روزمره در کار آقای علومی بازتابی نداشت. در نوشتن هم آنچه را برای خودش تکیه‌گاه اندیشه حساب می‌شد، ترجیح می‌داد.»
علومی چندسالی بود به «بم» زادگاه خود بازگشته بود و به تنهایی زندگی می‌کرد و شانزدهم اردیبهشت در این شهر درگذشت. او در آخرین گفت‌وگویش با ایسنا گفته بود: «در جامعه ادبی‌مان سبک داستان‌نویسی نداریم و کسی که سبک دارد، دچار تفرد روان می‌شود که خیلی هم دردناک است زیرا از هیچ طرف حمایت نمی‌شود، این نویسنده نه حاضر می‌شود ادبیات دستوری را به کار برد و نه ادبیات تقلیدی برایش جالب توجه است، بنابراین دچار تفرد روانی می‌شود. بهتر است واضح بگویم خودم واقعاً نه ادبیات ژدانفی و دستوری را قبول می‌کنم و نه ادبیات تقلیدی را، اما خب فردیتی که آدم پیدا می‌کند تحملش سخت می‌شود، خیلی سخت. آدم خوشحال می‌شود در جامعه ادبی باشد اما وقتی می‌گویند نویسنده قرن نوزدهمی هستی، پست‌مدرن نیستی، نویسنده نیستی، آدم ترجیح می‌دهد تنها شود که این تنهایی، تنهایی خوشحال‌کننده‌ای نیست بلکه سخت و دردناک است. »

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/981407/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس/چهره عجیب و جدید فرزاد حسنی در یک تئاتر

چرا قیمت دلار پایین بیا نیست؟/ مذاکره ایران و آمریکا حکم مُسکن را برای اقتصاد دارد

شب یامال نبود؛ او هم انسان است!

پایان روند رویایی؛ فلیک به رکورد سیمئونه نرسید

پیشنهاد هاشم بیک‌زاده: الهامی را بیاورید!

اشتباه داور علیه رئال: مهاجم والنسیا باید اخراج میشد

تماشاخانه‌های پایتخت در فروردین 1404 میزبان کدام نمایش‌ها هستند؟

شعار 1404 و ضرورت احیای رشد اقتصادی

سرنخ «معمای سرمایه»

تساوی بارسلونا به سود رئال

سیلی محکم مدعی اول قهرمانی به لوبه و ستاره ایرانی

ضدحال بزرگ به پیاتزا؛ شاید پنجم هم نشوند

مربی سپاهان برای پوشش پنالتی مشکوک تمارض کرد!

صحنه پرتنش بازی برابر سپاهان از دوربین آلومینیوم

قالیباف: امنیت سرمایه‌گذاری برای کسانی که ثروت تولید می‌کنند و چرخ‌های تولید کشور را به حرکت درمی‌آورند، از اولویت‌های اصلی ماست

اشتباه داور علیه رئال؛ مهاجم والنسیا باید اخراج میشد

چمنیان: می‌توانستیم کره شمالی را شکست بدهیم

جام ملت‌های نوجوانان آسیا؛ تساوی ایران مقابل کره شمالی در اولین گام

اعتراض شدید باشگاه سپاهان به داوری دیدار با آلومینیوم

پیگیری ویژه برای افزایش پروازهای کردستان

مساله 380 ساله دایره دکارت با کمک فیزیک حل شد

تعرفه‌های ترامپ؛ شکست نئولیبرالیسم یا تناقضی از درون؟

دوست واقعی از دید ابراهیم حقیقی

شاعرانه/ باز پیرانه‌سرم عشقِ جوان بازآمد

سخنان شنیدنی دکتر قمشه ای

گل اول رئال بتیس به بارسلونا توسط ناتان

صحنه جالب از دیدار ایران و کره شمالی یادآور دفاع جانانه در دیدار برابر اسپانیا در جام جهانی 2018

رژه کاروان ایران در مراسم افتتاحیه المپیک دانش آموزی در زلاتیبور صربستان

کارتون حمید سحری؛ آنچلوتی و وینی، بارسا رو به قهرمانی لالیگا نزدیکتر کردن

تساوی تیم ملی نوجوانان ایران مقابل کره‌شمالی

حالا باید صدای اعتراض سپاهان را بشنوید!

تارتار رتبه پنجمی را محکم چسبید!

گلزنی کریم بنزما در دیدار امشب الاتحاد مقابل الاهلی

موقعیت: اون دوستت که از دروازه بانی خوشش نمیاد رو میزارید دروازه

باشگاه آلومینیوم: تمارض مربی سپاهان و هیجان برای پوشش پنالتی مشکوک!

اعتراض سپاهان به پنالتی آلومینیوم با سند و مدرک +فیلم

اعتراض سپاهان به صحنه پنالتی آلومینیوم

دو پنالتی جنجالی آلومینیوم - سپاهان در بوته کارشناسی!

کارشناسی داوری بازی آلومینیوم - سپاهان : جنجال پنالتی ها! / نظر کارشناسان درباره اشتباهات بزرگ اکرمی!

خدا به مربی سپاهان رحم کرد/ هشدار؛ فیلم صحنه برخورد سر دستیار کارترون به پیست تارتان

صحنه پرتنش بازی برابر آلومینیوم از دوربین سپاهان

صحنه تاریخی فوتبال ایران تکرار شد

تصادف در محور شهرکرد به شلمزار یک فوتی و 4 مصدوم برجای گذاشت

بارش‌های متناوب در کردستان مشکلی در تأمین برق پایدار نداشت

آرین سلیمی صدرنشین رنکینگ جهانی تکواندو

آبگرفتگی 11 منزل مسکونی در سرپل‌‌ذهاب

توسعه کارخانه کنسانتره 2.5 میلیون تنی در دستور کار سنگان است/ نگاه ویژه مدیرعامل فولاد مبارکه به اقتصاد معدن و سرمایه‌گذاری در این حوزه برای تحقق شعار سال

شورای فرهنگ عمومی از نقش واقعی خود فاصله گرفته است

پیگیری ویژه برای افزایش پرواز‌های کردستان

شعرخوانی دلنشین امیرحسین ماحوزی