عصر کرد

آخرين مطالب

ظرفیت پیمان‌های اقتصادی بریکس و اکو در خدمت توسعه اقتصاد ایران سیاسی

ظرفیت پیمان‌های اقتصادی بریکس و اکو در خدمت توسعه اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش خبرگزاری مهر، اجلاس معاونین وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو روز دوشنبه هفته جاری در تهران برگزار شد. در همین راستا، برنامه تلویزیونی پایش با حضور مهدی طغیانی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و قدیر قیافه نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران، به بررسی ظرفیت‌های توسعه همکاری اقتصادی با این کشورها پرداخت.
طغیانی در این برنامه با تأکید بر پتانسیل بالای تعاملات اقتصادی میان اعضای اکو، بر ضرورت تمرکز بر توسعه روابط تجاری با همسایگان در شرایط تحریمی اشاره کرد و یادآور شد که این موضوع حیاتی همچنان مورد غفلت قرار گرفته است.
شکاف تجاری ایران با همسایگان
طغیانی در ابتدا درباره ظرفیت‌های اکو توضیح داد: «اکو، سازمانی که ابتدا با مشارکت ایران، پاکستان و ترکیه شکل گرفت، هدف داشت منافع اقتصادی اعضا را در منطقه‌ای با مختصات خاص، مانند غرب آسیا، افزایش دهد. این سه کشور با ویژگی‌های منحصر به فرد، نظیر اقتصاد بزرگ ایران، جمعیت بالای پاکستان و پیشینه تاریخی ترکیه، می‌توانستند بنیان‌گذار یک حرکت اقتصادی بزرگ باشند. اما آمارهای تبادلات تجاری نشان می‌دهد این ظرفیت‌ها محقق نشده است. از حجم 720 میلیارد دلاری تجارت ترکیه و پاکستان در سال 2024، سهم ایران تنها 12 میلیارد دلار بوده است. این شکاف، ضرورت بهره‌گیری از روابط تاریخی و ظرفیت‌های همسایگان در شرایط تحریمی را به وضوح نشان می‌دهد.»
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس در ادامه بیان کرد: «رئیس‌جمهور روسیه در مذاکراتی با هیئت ایرانی به تبادلات تجاری کشورش با ارمنستان اشاره کرد که با جمعیت 2 میلیونی، حجم تجارت 12 میلیارد دلاری و رشد سالانه سی درصدی. این مقایسه با تبادلات 4 میلیارد دلاری ایرانِ 85 میلیونی، نشان‌دهنده شکاف بزرگ در بهره‌برداری از ظرفیت‌های تجاری است. با وجود تاریخچه طولانی تجارت ایران و روسیه، سهم فعلی ایران حتی به یک‌چهارم حجم گذشته هم نمی‌رسد. در شرایط تحریمی، تمرکز بر توسعه روابط تجاری با همسایگان نظیر روسیه، ضرورتی انکارناپذیر است که همچنان نادیده گرفته می‌شود.»
قیافه درباره علل شکاف تجاری ایران با همسایگان مطرح کرد: «یکی از دلایل توفیق نداشتن ایران در تجارت با کشورهایی نظیر اعضای اکو، اوراسیا، بریکس و پیمان شانگهای، ساختار اقتصادی متمرکز ایران است. بیش از 85 درصد اقتصاد کشور تحت کنترل دولت و نهادهای شبه‌دولتی است، در حالی که سهم بخش خصوصی تنها 15 درصد است. پس از انقلاب اسلامی، اصل 44 قانون اساسی با هدف خصوصی‌سازی و واگذاری تجارت خارجی به بخش‌های تعاونی و خصوصی تصویب شد، اما به دلیل انحصارگرایی دولت و اجرای ناقص سیاست‌های کلی، این هدف محقق نشد. همین امر سبب شد ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی کشور به درستی شناسایی نشده و در سطح جهانی معرفی نشوند.»
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: «مشکل دیگر، استفاده نکردن از ابزارهای مدرن تجارت و مالی در بازارهای جهانی است. ایران با عقب‌ماندن از متدهای جدید و نداشتن زبان مشترک فنی و اطلاعات جامع درباره ظرفیت‌های اقتصادی و گردشگری، نتوانسته به درستی خود را به دنیا معرفی کند. برای مثال، تبادلات تجاری ایران و روسیه تنها 4 میلیارد دلار است، در حالی که روسیه با ارمنستان 12 میلیارد دلار تبادل دارد. این شکاف نشان‌دهنده بهره‌برداری نکردن از ظرفیت‌های اقتصادی مکمل است، چرا که اقتصاد ایران و روسیه، به دلیل شباهت در صادرات محصولات نفتی و معدنی، به جای هم‌افزایی، در رقابت قرار دارند.»
رتبه 130 ایران در شاخص کسب‌وکار جهانی
طغیانی در بخش دیگر برنامه درباره نظام دیوان‌سالاری پیچیده ایران تشریح کرد: «ظرفیت‌های پیمان‌هایی نظیر اکو، اوراسیا، شانگهای و بریکس فرصت‌های قابل‌توجهی را برای ایران فراهم کرده‌اند، اما بهره‌گیری مناسب از این ظرفیت‌ها همچنان با چالش‌های جدی مواجه است. برای نمونه، تجارت آزاد با اوراسیا و حذف تعرفه برای 6 هزار قلم کالا میان پنج کشور عضو، زمینه‌ای مهم برای گسترش همکاری‌های اقتصادی است. با این حال، مشکلاتی نظیر بوروکراسی پیچیده، نبود زبان مشترک در تجارت و معرفی نشدن مناسب توانمندی‌های ایران، مانع استفاده بهینه از این فرصت‌ها شده است. حتی فعالان اقتصادی روسیه نیز بر دشواری تعامل با ساختار اداری ایران تأکید کرده‌اند، در حالی که اقتصادهای مکمل نظیر چین و روسیه می‌توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا کنند. ایران باید با اصلاح ساختارهای اداری و بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها، آینده اقتصادی خود را تقویت کند.»
قیافه در ادامه افزود: «رتبه ایران در شاخص سهولت کسب‌وکار، که بیانگر شرایط مناسب برای فعالیت‌های اقتصادی است، بیش از 130 در میان 190 کشور دنیا قرار دارد؛ این جایگاه نشان‌دهنده مشکلات جدی ساختاری و اداری است که مانع توسعه اقتصادی و تعاملات بین‌المللی می‌شود. اتاق بازرگانی ایران، با داشتن 39 اتاق مشترک با کشورهای مختلف، تلاش دارد تا از ظرفیت پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی استفاده کند. حضور در نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجاری مانند پاویون ایران در مسکو، شناسایی بازارهای هدف و معرفی توانمندی‌های داخلی، از جمله اقدامات این اتاق است. موفقیت شرکت‌های ایرانی در تأمین فولاد و تجهیزات مخابراتی روسیه نمونه‌هایی از این تلاش‌ها هستند که نشان می‌دهند با برنامه‌ریزی دقیق، فرصت‌های اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد خواهد شد.»
وی در پایان گفت: «برای بهره‌گیری از فرصت‌های اقتصادی موجود، لازم است رویکرد سنتی مبتنی بر نفت و وابستگی به دولت را کنار بگذاریم و به‌سوی تعامل و همکاری واقعی با همسایگان حرکت کنیم. حجم تجارت 2 هزار میلیارد دلاری کشورهای همسایه نشان می‌دهد که با یک برنامه‌ریزی دقیق و تلاش هدفمند، می‌توان به سهمی ده درصدی، معادل 200 میلیارد دلار، دست یافت. این میزان، دو برابر کل مبادلات کنونی ایران با همسایگان است. گسترش مراکز تجاری قوی در کشورهایی مانند روسیه و سایر هم‌پیمانان، همراه با عزم جدی برای اجرای توافق‌نامه‌ها، می‌تواند مشکلات ارزی، کاهش قدرت پول ملی و کمبود فرصت‌های شغلی را برطرف کند.»
کد خبر 6369357

عصر کرد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/960743/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بخشی از کتاب/ هیچ چیز قوی‌تر از صبر و زمان نیست؛

بیگدلی رئیس کمیسیون ورزشکاران پارالمپیکی شد

مدودف احتمال بازنشستگی خود را رد کرد

رونمایی از گروه ایران در جام ملت‌های فوتسال بانوان آسیا

کامبک پینگ‌پنگ باز ایران مقابل حریف سنگاپوری

تمام امید تیم‌های مدعی به ربیعی و شاگردانش

اولین مصاحبه کاپیتان تیم ملی فرانسه در ایران

2 میلیارد پوند خرید بازیکن جدید در لیگ برتر

مهاجم سابق بارسلونا بهترین گلزن سال 2025

داشتن کانون هواداری در لیگ برتر الزامی شد

ترکیب تیم فوتبال جوانان ایران مشخص شد

عرضه گوشت خرگوش و کبک در رباط‌کریم/ پلمب رستوران‌

گوگوش 9 ساله، در پشت صحنه: تصویری نوستالژیک از کودکی گوگوش

زمان قطعی برق سنندج امروز پنجشنبه 18 بهمن (خاموشی برق)

96 درصد از جمعیت استان کردستان مخاطب وزارت تعاون هستند

پشیمانی عجیب پسر سارق/ سیگار و نوشابه دزدی مرا به خودم آورد!

سرقت میکردم که پدرم را آزاد کنم

پرونده دختر9 ساله توسط نامادری به دادگستری سنندج ارجاع شد

294 هزار نفر در کردستان بیمه شده سازمان تامین اجتماعی هستند

پرونده کودک آزاری به دادگستری سنندج ارجاع شد/ضرب و شتم توسط نامادری

اعزام نیروی کار به عراق/فعالیت 58هزار کارگر ساختمانی

کودک‌آزاری هولناک در سنندج: آنیلا قربانی نامادری بی‌رحم | راز شکنجه‌های آنیلا فاش شدچ

ضرب و شتم هولناک دختربچه 9 ساله توسط نامادری+ عکس | ارجاع پرونده کودک‌آزاری به دادگستری

افتتاح سالن ورزشی صالحین در روستای اسلام دشت از توابع شهرستان مریوان

ضرب و شتم هولناک دختربچه 9 ساله توسط نامادری+ عکس

گردوغبار قصرشیرین را فرا گرفت

آغاز به‌کار نخستین مجتمع پرورش ماهی سردآبی تمام مکانیزه کرمانشاه

اجرای 21 هزار هکتار عملیات یکجا کشتی محصولات اساسی کشاورزی در کرمانشاه

بورس 100 میلیارد دلاری در شأن اقتصاد ایران نیست

رسولی:اقتصاد دریامحور باید توسط بخش خصوصی اجرایی شود

مشکل کلیدی کشور، صنعتی نشدن بخش های اصلی اقتصاد است

فقط 11 درصد واگذاری‌ها واقعی بوده است

رشد وزنی و ارزشی صادرات کالا از گمرکات استان کرمانشاه

بعثت کرمانشاه به مصاف داماش گیلان می رود

کاستی‌های زنجیره تامین سیب زمینی در کرمانشاه؛ کاهش تولید علت افزایش قیمت

70 روستا و 21 واحد صنعتی بخش فیروزآباد شهرستان کرمانشاه از نعمت گاز برخوردار شدند

رشد 17 درصدی ارزش صادرات کالا از گمرکات کرمانشاه

جدول زمانی قطع برق استان کرمانشاه در روز پنجشنبه منتشر شد

هدفگذاری رشد 21 درصدی صادرات کرمانشاه/ تجار در مرزها

اختتامیه طرح ملی لاله های روشن ویژه شهدای فرهنگی مازندران برگزارشد

اینفوگرافی/ 6 نکته درباره خطرناک ترین رشته‌های رزمی

58 درصد تسهیلات مشاغل خرد در کردستان پرداخت شد

ز مهر در تو نشانی ندیدم و نشنیدم!

عزیزی: میزبانی‌های بین‌المللی تنیس به ایران بازگشت

پرچمداران ایران در بازی‌های آسیایی زمستانی هاربین

میتروویچ یک روز بعد از پرسپولیس برگشت

والورده: حالا آماده بردن اتلتیکو در دربی می‌شویم!

پیشنهاد 120 میلیون یوریویی توپچی‌ها به هم‌تیمی طارمی

صعود هاکی سالنی ایران به جمع 8 تیم برتر جام جهانی

سرشماری زمستانه پستانداران حیات وحش کردستان پایان یافت