عصر کرد

آخرين مطالب

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد سیاسی

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد
  بزرگنمايي:

عصر کرد - باتوجه به شرایط کنونی شبکه بانکی به‌نظر می‌رسد سازکارهای نظم‌بخشی به نظام بانکی، کارآیی و تاثیر خود را از دست داده است. مطلوب یا نامطلوب بودن ابزارهای کنترلی باتوجه به حصول نتیجه آنها، موردبحث کارشناسان اقتصادی است. افزایش حجم پول از سوی شبکه بانکی و ضعف حکمران اقتصادی در ایجاد ضمانت برای پول به‌وجودآمده نیز، مهم‌ترین ایرادی است که متخصصان اقتصادی به حکمران اقتصادی وارد می‌دانند.
از آنجا که حکمران اقتصادی خود در ایجاد پول‌های جدید نقشی نداشته و از درآمدهای انتشار آن بهره‌مند نشده، پشتوانه‌ای برای این مبالغ جدید در نظر نمی‌گیرد. اما در نهایت هزینه خلق پول بانک‌ها برعهده حاکمیت اقتصادی است. اما خلأ ایجادشده به‌واسطه پول بدون پشتوانه موردبحث کارشناسان اقتصادی است، چراکه کاهش ضمانت پول است که تورم ایجاد کرده و نه افزایش حجم پول. صمت در همین زمینه با ایمان اسلامیان ، کارشناس پولی و بانکی گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.

عصر کرد

به‌اعتقاد عده‌ای از کارشناسان، آنچه در بحث نقدینگی باعث تورم شده، کاهش ضمانت پول ایجادشده است و نه افزایش حجم پول. ارزیابی شما از این دیدگاه چیست؟
در حال‌ حاضر یکی از مهم‌ترین عوامل تورم، خلق پول است. اگر بخواهیم مانع خلق پول شویم، باید از حالت رکود خارج شویم و با افزایش توان ضمانت حکمران اقتصادی، حجم پول حکمران اقتصادی را افزایش دهیم. متاسفانه در ادبیات اقتصادی امروزه افزایش حجم پول حاکمیتی، معادل افزایش حجم پول توسط بانک در نظر گرفته می‌شود که این تصور اشتباهی است. افزایش حجم پول از سوی حکمران اقتصادی مشروع است، اما افزایش حجم پول از سوی بانک عملی نامطلوب است. حکمران اقتصادی باید حجم پول موردنیاز کشور را محاسبه و این میزان پول را ایجاد کند؛ با این قید که خود را آماده ضمانت پول‌های اضافه به‌وجودآمده کند.
سیاست‌گذار اقتصادی ابزار کنترلی ترازنامه بانکی را در دست دارد که می‌تواند به‌واسطه آن نظام مالی بانک‌ها را کنترل کند، اثربخشی این ابزار کنترلی را چطور بررسی می‌کنید؟
اما وقتی درباره ابزارهای مختلف کنترلی در دست حکمران اقتصادی صحبت می‌کنیم، باید در بخش‌های مجزا آنها را بررسی کرد. به‌عنوان‌مثال وقتی درباره ترازنامه بانکی حرف می‌زنیم، باید در دو بخش مجزا آن را بررسی کرد؛ یکی بانکداری متمرکز و دیگری بانکداری غیرمتمرکز که هنوز در ایران به‌طورقانونی آغاز نشده است، اما در هر صورت چه قانون‌گذار و چه سایر فعالان اقتصادی باید خود را آماده ترازنامه‌های غیرمتمرکز بکنند.
موضوعی که بسیار جای بحث دارد، این است که کنترل ترازنامه بانکی آیا اثربخش است یا خیر؟ و اگر اثربخشی دارد، نحوه انجام آن باید چگونه باشد که بهترین تاثیر را داشته باشد. در کنترل ترازنامه‌ها دو رویکرد وجود دارد؛ رویکرد کمی و کیفی. در رویکرد کمی آن، توازنی که باید به‌شکل مقداری در ترازنامه وجود داشته باشد را چک کنیم.
یعنی دارایی و سرمایه‌اش را چک می‌کنیم تا کسری و ناترازی آن را دریابیم. بسیاری از بانک‌های ما در حال‌ حاضر حتی در کنترل مقداری هم دچار ایراد و ناترازی هستند و این برقراری تعادل باید به‌سرعت انجام شود. در رویکرد کمی باید برنامه‌ریزی مالی هم در نظر گرفته شود.
کنترل کیفی اقلام ترازنامه بانکی زمانی اتفاق می‌افتد که بانکی در عمل تعادل دارد و به‌اصطلاح بانک ترازی است، اما در بررسی متوجه می‌شوید که بسیاری از داده‌هایی که ارائه شده، از کیفیت لازم برخوردار نیست. به‌عنوان‌مثال، دارایی‌ها زیاده‌نمایی شده است.
یکی از متعارف‌ترین اقداماتی که هنگام تجدید ارزیابی دارایی بانک‌ها اتفاق می‌افتد، اظهار کردن به افزایش سرمایه بانک‌ها است. یعنی بانک‌ها برای آنکه توان افزایش کاذب سرمایه خود را نشان دهند، دارایی خود را تجدیدارزیابی و دارایی خود را به‌شکل کاذب ارزش‌گذاری می‌کنند و به‌شکل صوری و کاذب خود را تراز نشان می‌دهند.
ابزارهای کنترلی در کشورهای توسعه‌یافته چه سازکاری دارند؟
باتوجه به توسعه زیرساخت‌های فناورانه در دنیا و کشور، ابزارهای دیگری برای کنترل ترازنامه بانک‌ها وجود دارد. اعم از کنترل‌های پیشگیرانه و کنترل‌های پیش‌نگرانه. عمده کنترل‌هایی که در کشور ما انجام می‌شود، کنترل‌های گذشته‌نگر است. یعنی بعد از اینکه اتفاقی رخ داد، شروع به بررسی و حل آن می‌کنیم. در صورتی که در کشورهای توسعه‌یافته، نهاد ناظر بانکی نگاه آینده‌نگرانه دارند، از این‌رو هم از ایجاد ناترازی پیشگیری می‌کنند و هم ابزارهای کنترلی آنها مبتنی بر آینده است. حتی در نظام حسابرسی ایران که دیوان محاسبات عملکرد دولت‌ها را بررسی می‌کند، گزارش‌هایی که منتشر می‌شود، عمدتا ناظر بر گذشته است. چنین گزارش‌هایی بی‌فایده است و تاثیری بر بهبودی وضعیت بانک ندارد. از این‌رو بهترین کاری که در این زمینه می‌توان انجام داد، رویکرد پیشگیرانه و پیش‌نگرانه است.
مورد دیگر در ترازنامه بانک‌ها، بحث انحلال بانک‌های ناتراز است. در حال ‌حاضر باوجود اقتداری که برای بانک مرکزی در راستای ادغام بانک‌ها ایجاد شده، می‌تواند به‌راحتی بانک‌ها را در بانک‌های دیگر ادغام و منحل کند. بانک‌های ناتراز مشکلات خود را به‌شدت به کلیت اقتصاد تحمیل می‌کنند و ناترازی یک بانک، اقتصاد کشور را از تعادل خارج می‌کند. از این نظر تابوی انحلال بانک‌های ناتراز باید شکسته شود. بانک مرکزی با ابزارهایی که در دست دارد، می‌تواند پیش از موعد، مانع ناترازی بانک‌ها شود.
بانک‌های ناتراز با ایجاد ناترازی در اقتصاد و از پدیده سواری مجانی استفاده می‌کنند و حکمران اقتصادی مجبور است تا جور بانک‌های ناتراز را بکشد و از محل منابع عمومی ایرادات را پوشش بدهد. از این‌رو کنترل روزآمد ترازنامه بانکی چه از منظر کمی و چه از منظر کیفی، مهم و اثربخش است.
ابزارهای کنترلی در دست سیاست‌گذار اقتصادی بسیار زیاد، اما حاشیه قدرت او اندک است. به‌زعم کارشناسان پولی و بانکی، گاه در تعریف مشکلات اقتصادی و گاه در تدبیر برای حل مشکل اقتصادی راه اشتباه رفته‌ایم. آنچه شبکه بانکی کشور را ناتراز و راه‌حل ایجاد تعادل در آن را با مشکل مواجه ساخته، عزم سیاست‌گذار برای حل ریشه‌ای بسیاری از مواضعی است که هزینه بسیاری را به‌واسطه ناترازی به دولت تحمیل کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/944012/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگترین نیروگاه خورشیدی غرب کشور در کردستان افتتاح شد

مصطفی مستور نویسنده : دنیا جای جالبی برای زندگی کردن نیست!

کتاب صوتی «نام سومین خواهر بی‌بی راز است» منتشر شد

مصطفی مستور نویسنده : از ورزش کردن بدم میاد!

عرضه دو کتاب درباره قاطعیت و تغییر تحول‌آفرین در کتابفروشی‌ها

پوستکوگلو: لیورپول خطرناک است، خیلی زیاد

کاپیتان بارسا رفتنی شد؛ چراغ سبز به یوونتوس!

نیمار ال‌کلاسیکوی عربستان را از دست داد!‏

واکنش تند به رونالدو؛ کاش دهانت را بسته بودی!

اعتراض تراکتور به حکم بازی با نساجی؛ چرا میهمان بیشتر از میزبان جریمه شد

فلیک: ستاره‌ها به بارسا بیایید، اینجا معرکه است

بعد از انتقادات همه جانبه؛ نقش جهان میزبان فوتبال زنان

عمل جراحی پدیده بدشانس لیگ برتر

یک سیگنال تاریخی در مورد نام سرمربی پرسپولیس!

توضیح باشگاه استقلال در مورد پرداخت مطالبات موسیمانه

جنایت خانوادگی در لاهیجان با دستگیری داماد

قتل همزمان زن‌وشوهر جوان مقابل چشمان فرزند 3ساله توسط همسایه

دارا حیایی و فاطیما بهارمست» در پشت صحنه سریال «یک، سه، هفت»/عکس

مانی رهنما با خاطره بازی به صحنه بازگشت

خدمت‌رسانی بیمارستان سیار سپاه در ازگله

تمهیدات چهارمین سال میزبانی اربعین در کردستان

یخ زدن و شهادت مرزبان ایرانی در سرمای شدید کردستان وداع تلخ+ فیلم

پویش «بوسه بر دستان پدر» در دیواندره برگزار می‌شود

اردوغان و بارزانی دیدار کردند

دفتر حج و زیارت قبا در مریوان افتتاح شد

دیدار اردوغان و مسرور بارزانی در آنکارا

فشارهای ترکیه برای تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان عراق

نیروگاه انرژی خورشیدی در کردستان بخشی از ناترازی انرژی کشور را جبران می‌کند

نخستین نیروگاه خورشیدی 13 مگاواتی در کردستان افتتاح شد

توجه توجه، آغاز دور جدید فروش فوری 4 محصول لاکچری سایپا با شرایط فوق العاده/ در کمترین زمان صاحب خودرو شوید+ شرایط

سردار زهرایی: برای ساماندهی مدارس کانکسی کرمانشاه آمادگی داریم

بی‌احتیاطی جوشکاری موجب انفجار تانکر سوخت شد

بانکداری اسلامی در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی

اجازه نمی‌دهیم صنعت گران و تولیدکنندگان شهریار درگیر مانع تراشی و دست اندازهای اداری شوند

نمایندگان خانه ملت از پاسخ‌های وزیر اقتصاد قانع شدند

نمایندگان از پاسخ‌های وزیر اقتصاد قانع شدند

دشمنان با هدایت فضای مجازی، ذهن جامعه را به سمت اهداف خود منحرف می‌کنند

رشد 2 برابری کشت چغندرقند پاییزه در کرمانشاه

کرمانشاه در انرژی خورشیدی پیشرو می‌شود

بازدید سردار رادان از غرفه استان کرمانشاه در نمایشگاه دستاورد‌های بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در فضای مجازی و فناوری‌های نوین

جهادگران، سربازان بی‌ادعای میدان خدمت به مردم و محرومان هستند

دکتر عبداللهی برای مدیرعاملی بیمه دی معرفی شد

کارمندان تراز مکتب سردار سلیمانی مورد تجلیل قرار گرفتند

ما نیاز داریم از شهدا یاد کنیم و تبرک جوییم

زندگینامه شهید مدافع حرم سید سجاد خلیلی چاپ شد

«هفت‌خوان و خرده‌ای» به چاپ پنجم رسید

مصطفی مستور نویسنده : دنیای جای جالبی برای زندگی کردن نیست!

مصطفی مستور نویسنده : از به شهرت رسیدن وحشت دارم!

تاج: فدراسیون فوتبال هزار میلیارد هزینه دارد

موانع فولادی در مسیر یحیی ایده‌ آل‌ گرا