عصر کرد

آخرين مطالب

حذف صفر از پول ملی؛ راهگشا یا سدمعبر؟ سیاسی

حذف صفر از پول ملی؛ راهگشا یا سدمعبر؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - حذف صفر از واحد پولی می‌تواند به طور عمده بار روانی ایجاد کند، اما اثرات آن به طور قطعی مثبت یا منفی نیست. این اقدام بیشتر به منظور ساده‌تر کردن واحد حساب و تسهیل محاسبات روزمره مردم و فرایندهای حساب‌داری انجام می‌شود. با حذف چهار صفر، مردم قادر خواهند بود محاسبات خود را سریع‌تر و آسان‌تر انجام دهند
به گزارش خبرگزاری ایمنا، ایران در سال‌های اخیر با مشکلات تورمی مواجه بوده است که باعث کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت‌ها شده و ضرورت حذف صفر از واحد پولی را به وجود آورده است.
حذف چهار صفر از واحد پولی ریال و تبدیل آن به تومان، می‌تواند به تسهیل معاملات اقتصادی، ساده‌تر شدن محاسبات و قیمت‌گذاری کمک کند. طرح حذف صفر در سال‌های گذشته مطرح شده اما به دلایل اقتصادی و سیاسی تا کنون به تصویب نرسیده است.
تاریخچه این سیاست به پس از جنگ جهانی دوم و ابر تورم آلمان غربی برمی‌گردد، و کشورهای مختلفی از جمله برزیل و ترکیه نیز تجربه‌های موفقی در این زمینه داشته‌اند.
حذف صفرها به خودی خود مشکلات اقتصادی کشور را حل نخواهد کرد، اما می‌تواند به عنوان یک اقدام نمادین، اعتماد عمومی به پول ملی را افزایش دهد و هزینه‌های چاپ و توزیع پول را کاهش دهد. در دی 1397، بانک مرکزی ایران اقدام به معرفی ایران چک‌های 50 هزار تومانی کرد که در آن چهار صفر کم‌رنگ شده بود.
این لایحه به منظور کاهش اثرات تورمی و بهبود وضعیت پول ملی و اقتصاد کشور طراحی شده است و دوره‌ای دو ساله برای گذار از ریال به تومان پیش‌بینی کرده است و انتظار می‌رود با تصویب این لایحه، مشکلات اقتصادی کشور در زمینه پایداری پول ملی کاهش پیدا کند و کارایی آن در معاملات روزانه افزایش داشته باشد.

عصر کرد

حسین محمودی، کارشناس اقتصاد به خبرنگار ایمنا می‌گوید: حذف صفر از واحد پولی به تنهایی تأثیر خاصی ندارد و گاهی حتی می‌تواند تأثیر منفی داشته باشد؛ چرا که ممکن است منجر به گرد شدن اعداد در تجارت شود که این گرد شدن به طور معمول به سمت بالا رخ می‌دهد. در دوره‌هایی که استعلام‌ها و گزارش‌گیری‌ها به صورت کاغذی انجام می‌شد، حذف صفر می‌توانست کمک شایانی در این حوزه باشد.
وی می‌افزاید: واقعیت این است که با توجه به شرایط فعلی و گذر زمان، این اقدام تنها می‌تواند یک بار روانی ایجاد کند و هیچ تضمینی وجود ندارد که این بار روانی به صورت مثبت یا منفی باشد که این مهم در آمارهای جهانی، ممکن است که اوضاع کشور ما را به طور ظاهری بهبود دهد، اما در حقیقت در زندگی روزمره، معیشت، تولید، تجارت و صادرات تأثیر خاصی نخواهد داشت.
کارشناس اقتصاد تصریح می‌کند: با توجه به اینکه حذف صفر، یک فرایند چند ساله است، ممکن است شروع به کار کند و اثراتی را ایجاد کند، ولی نباید انتظار داشته باشیم که این اقدام بتواند تورم را کنترل کند یا صادرات را افزایش دهد و می‌توان گفت تأثیری بر مسائل بحرانی و ناترازی‌های اقتصادی نخواهد داشت.
محمودی خاطرنشان می‌کند: تورم یک مقوله مشخص است که ناشی از افزایش نقدینگی است، زمانی که افزایش نقدینگی ایجاد شود، کالا در کشور تولید نشود و به طور طبیعی، این مورد آثار مخربی به همراه خواهد داشت.
وی ادامه می‌دهد: هرچند این اقدام می‌تواند یک مسیر عادی خود را طی کند و به عنوان یک راه نجات به حساب آید، اما به عنوان یک راهکار مستقل نمی‌تواند مؤثر واقع شود. در گذشته نیز در کشورهای مختلف نمونه‌های مشابهی از حذف صفر تجربه شده، اما این کشورها به طور معمول در کنار این اقدام، اصلاحات دیگری نیز انجام داده‌اند؛ ساده‌انگاری است که تنها به کشورهای دیگر نگاه کنیم و با فرض اینکه آن‌ها حذف صفر کرده‌اند، ما نیز می‌توانیم این کار را انجام دهیم، همچنین نباید غفلت کنیم از این موضوع که تا زمانی که نقدینگی حذف نشود و انتظارات تورمی، که بخش زیادی از آن نیز می‌تواند سیاسی و منطقی باشد، تعدیل نشود، در اقتصاد ما اتفاق خاصی نخواهد افتاد و روز به روز وضعیت بدتر خواهد شد.
کارشناس اقتصاد با اشاره به راهکاری برای ناترازی تصریح می‌کند: نخستین ناترازی، ناترازی نظام مدیریتی است و باید نظام مدیریت جامعه را تقویت کنیم و قوانین مربوط به آن را در نظر بگیریم و همچنین، پیاده‌سازی نظام پاداش و تنبیه بر اساس ارزیابی عملکرد می‌تواند نتیجه‌بخش باشد. تمام ناترازی‌ها و بحران‌های ما مربوط به نظام مدیریت فرهنگی است و هدف ما باید اصلاح این حوزه باشد، اگر این اصلاحات انجام شود و در کنار آن، نظام ارزیابی عملکرد و روش‌های پاداش و تنبیه پیاده‌سازی گردد، می‌توانیم به نتایج مثبتی دست پیدا کنیم.
محمودی بیان می‌کند: باید واقع‌بینی و اتخاذ تصمیمات مناسب در تمامی حوزه‌ها مد نظر قرار گیرد و سیاست‌ها در عرصه اقتصاد بر اساس ظرفیت‌های اقتصادی و چالش‌های منطقه‌ای تعریف شود. زیرا زمانی که اقتصاد توانایی لازم را نداشته باشد، سیاست نیز بیشترین آسیب را خواهد دید.

عصر کرد

گامی به جلو یا یک اقدام سطحی؟ مهدی مرادی، کارشناس پولی و ارزی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: حذف صفر از واحد پولی دو خاصیت مهم دارد، خاصیت اول این است که واحد حساب را بسیار ساده‌تر می‌کند و با حذف چهار صفر، محاسبات مردم و حساب‌داری آسان‌تر خواهد شد و خاصیت دیگر این است که به طور معمول کشورهایی که پس از انجام اصلاحات و کاهش ارزش پول ملی، به ثبات اقتصادی دست پیدا می‌کنند و تورم آن‌ها به یک ثبات نسبی می‌رسد، اقدام به حذف صفر می‌کنند. این اقدام می‌تواند یک اثر انتظاری مثبت داشته باشد.
وی می‌افزاید: در شرایطی رکود و تورم اقتصادی، با توجه به بی‌ثباتی موجود و اینکه پیش‌بینی نمی‌شود تورم به طور محسوسی کاهش پیدا کند، نمی‌توانیم خاصیت دوم را در نظر بگیریم، در واقع، تنها تأثیری که حذف صفر خواهد داشت، سهل‌تر کردن محاسبات در حساب‌داری است. جای این سوال باقی است که آیا ارزش دارد که به خاطر آسان‌سازی حساب‌داری، با حذف صفر موافقت شود؟
کارشناس پولی و ارزی تصریح می‌کند: به طور معمول برای اینکه حذف صفر بتواند اثر مثبتی از نظر انتظارات مردم و ثبات اقتصادی داشته باشد، لازم است که کشور به یک ثبات نسبی در اقتصاد دست یابد، زمانی که انتظارات تورمی کاهش محسوسی پیدا کند و شیب کاهش ارزش پول کمتر شده باشد، در این شرایط حذف صفر می‌تواند تأثیر مثبت بر انتظارات داشته باشد اما در شرایط بی‌ثباتی، احتمال اینکه اثرات واقعی بر اقتصاد ایجاد شود، بسیار کمرنگ است و بعید به نظر می‌رسد.
مرادی ادامه می‌دهد: در این وضعیت، نباید انتظار داشته باشیم که حذف صفر به بهبود واقعی وضعیت اقتصادی ما کمک کند و اگر قرار بود با حذف صفر بتوانیم مشکلات ساختاری را حل کنیم، به طور قطع این کار زودتر انجام می‌شد، در واقع، این اقدام تنها یک عملیات حساب‌داری است و نباید انتظار خاصی از آن در حوزه واقعیت‌های اقتصادی داشت.
وی با اشاره به راهکاری برای کاهش تورم خاطر نشان می‌کند: تورم می‌تواند از دو کانال کاهش پیدا کند، یکی از این کانال‌ها به کلان‌اقتصاد و انتظارات تورمی مربوط می‌شود که هر دو این عوامل موجب خلق اعتبار و افزایش نقدینگی در نظام بانکی می‌شوند و در نتیجه، با ادامه تورم مواجه خواهیم بود.
کارشناس پولی و ارزی عنوان می‌کند: بنابراین، اگر بخواهیم تورم را کنترل کنیم و افزایش ارزش پول ملی را داشته باشیم، مسیر درست این است که ابتدا ناترازی‌های کلان اقتصادی را به‌طور اساسی حل کنیم، ناترازی‌های شرکت‌های دولتی و سایر ناترازی‌ها را مورد بررسی قرار دهیم و دیدگاه مثبت و قابل قبولی برای جامعه نسبت به چشم‌انداز اقتصاد ارائه دهیم و مادامی که این دو اقدام انجام نشود، ناترازی‌ها انتظارات تورمی را به نظام بانکی فشار می‌آورد و این فشار منجر به رشد نقدینگی و در نهایت ادامه تورم خواهد شد.
به گزارش ایمنا، حذف صفر از واحد پولی ملی ایران به عنوان یک اقدام مهم اقتصادی مطرح شده است که می‌تواند بر زندگی روزمره و سبک محاسبات اقتصادی تأثیرگذار باشد. با توجه به تجربیات کشورهای دیگر، این اقدام می‌تواند مزایای خاصی داشته باشد، اما نیاز به درک دقیق اثرات آن در زمینه‌های مختلف اقتصادی دارد.
حذف چهار صفر از واحد پولی، می‌تواند فرایند محاسبات مالی و حسابداری را ساده‌تر کند و به تسهیل معاملات اقتصادی کمک کند و این اقدام ممکن است یک بار روانی مثبت ایجاد کند که اعتماد عمومی به پول ملی را تقویت کند، اما این تأثیر روانی به تنهایی کافی نیست. برای ایجاد تغییرات عملی در زندگی روزمره و بهبود معیشت مردم، باید اصلاحات بیشتری در سیاست‌های اقتصادی و مدیریتی اجرا شود.
حذف صفر از واحد پولی ایران می‌تواند آغازگر تغییراتی مثبت در سطح محاسبات و معاملات باشد، اما این اقدام به تنهایی و بدون همزمانی با اصلاحات اساسی در زمینه‌های اقتصادی و مدیریتی، به نتایج مثبتی منجر نخواهد شد. در حالی که این گام می‌تواند به عنوان یک اقدام نمادین و تسهیل‌کننده در نظر گرفته شود، برای مقابله با چالش‌های اقتصادی عمیق‌تر، نیاز به رویکردهای جامع و اصلاحات ساختاری وجود دارد.
کد خبر 825589

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/941890/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمار و ارقام بر جای مانده از نیم فصل اول

آرتتا: چنین پنالتی‌ای در عمرم ندیده بودم!

آموزش دریبل با ابراهیم تهامی

فلیک: برد در چنین وضعیتی خیلی مهم بود

ابراهیم تهامی: یک دوست خیلی خوبی دارم که در کار مشاور املاک است و یک جوری هوای من را دارد

بررسی آماری نیم فصل اول لیگ برتر توسط میرزائیان

ابراهیم تهامی: از بین فوتبالی ها به نظرم علی دایی می تواند ربیس جمهور شود

دلیل پرواز بالگردها بر فراز آسمان قصرشیرین چیست؟

پرجمعیت‌ترین خانواده جهان/ موسی 102 فرزند دارد

دوراهی اقتصاد 2025

افزایش ظرفیت مجاز نگهداری ریسک شرکت بیمه ما

کد مورس بازی جیمز امروز یکشنبه 16 دی 1403

داستانک/ کتاب فروشی باران‌های نقره‌ای

کونته به داد ستاره افول‌کرده ایتالیایی می‌رسد

گل سوم بارسلونا به بارباسترو توسط رابرت لواندوفسکی

عارف به بیرانوند، شجاع و ترابی می‌پیوندد!

گل چهارم بارسلونا به بارباسترو توسط پابلو توره

تهامی: فیروز کریمی نمی تواند من را فراموش کند چون به او خدمت کردم

خلاصه بازی برایتون 1 - آرسنال 1

اطلاعیه پرسپولیس در مورد لیست مازاد

خرید سرشناس تیم تهرانی نیامده، رفت!

خلاصه بازی بارباسترو 0 - بارسلونا 4

پیتر کراوچ و انتخاب از بین بهترین وینگرهای تاریخ لیگ برتر انگلیس

پرواز بالگردها بر فراز آسمان قصرشیرین جلب توجه کرد

مرد 69 ساله خواهر 56 ساله‌اش را خفه و تکه تکه کرد/ هر تکه جسد در یک سطل زباله پیدا شد!+عکس

حضور مردم در صحنه‌ها توطئه‌های دشمنان را خنثی کرده است

قتل هولناک پسر13 ساله در برج نیمه‌کاره چیتگر

قتل هولناک پسر 13 ساله در چیتگر

قتل هولناک نوجوان13 ساله در حمام برج نیمه کاره در چیتگر + جزئیات

فال حافظ امروز 16 دی ماه 1403 برای متولدین هرماه / دل می‌رود ز دستم، صاحب دلان خدا را

مرزبان ایوانی در کولاک و برف کردستان جان باخت

توسعه یافتن زیرساخت‌های مورد نیاز اقتصاد دریا محور در گیلان

نقدینگی از مهم‌ترین مشکلات فعالان حوزه اقتصاد سلامت

یک اقتصاددان درباره استیضاح همتی: مشکلات ساختاری در 3 ماه حل نمی‌شود

پیش‌بینی احتمال بارش برف در مناطق برفگیر کرمانشاه

آغاز رزمایش اقتدار پیامبر اعظم(ص) 19 در استان کرمانشاه

شناسایی و معرفی مشاهیر کرمانشاه به مردم در دستور کار قرار دارد

3 جوان گمشده در ارتفاعات طاقبستان پیدا شدند

متقلبان کرمانشاهی پای میز قانون/ سوله ساز و تراشکار 540 میلیون تومان جریمه شدند

متنی زیبا از اریک فروم

چاپ کتابی درباره زندگی دختران در دنیای صنعت چین

آشنایی با مسابقات جهانی کشتی انگشت شصت؛ نوستالژی کودکی که به به یک مسابقه جدی تبدیل شده است

گل اول بارسلونا به بارباسترو توسط اریک گارسیا

گل دوم بارسلونا به بارباسترو توسط لواندوفسکی در دقیقه 21

گاریدو: به سرمربیگری در الاتحاد لیبی افتخار می‌کنم!

گل دوم ناپولی به فیورنتینا توسط لوکاکو از روی نقطه پنالتی

گل سوم ناپولی به فیورنتینا توسط مک‌تامینی

چرا ابراهیم تهامی در ترکیب اصلی ایران مقابل استرالیا نبود؟

تهامی: بعد از صعود به جام جهانی فقط 2 سکه گرفتم

مصدومیت داور دربی حساس دلاکاپیتاله