عصر کرد

آخرين مطالب

ارز چند نرخی؛ قصه پرغصه اقتصاد ایران سیاسی

ارز چند نرخی؛ قصه پرغصه اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اقتصاد24- در روز‌های اخیر بازار ارز درگیر اتفاقات زیادی بوده است. از نوسانات شدید نرخ ارز گرفته تا طرح جایگزینی سامانه جدید ارز تجاری با سامانه نیما توسط بانک مرکزی. از همین‌رو مجددا اختلاف میان موافقان و مخالفان تخصیص ارز ترجیحی بالا گرفته است.
وزیر اقتصاد و دارایی در چند روز گذشته از عواقب منفی نظام ارز چند نرخی سخن به میان آورده و به این امر اشاره کرده که ادامه این سیاست به استمرار فساد و اتلاف بیشتر منابع ارزی کشور منجر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به طوری که در نتیجه سیاست ارز چندنرخی بخشی از ارز صادراتی به کشور بازنگشته است و یا منجر به کم اظهاری شده است. همچنین به دلیل تورم فزاینده در اقتصاد کشور نرخ ارز آزاد نیز افزایش یافته است؛ بنابراین با پایین نگه داشتن نرخ ارز به صورت دستوری، ناترازی منابع ارزی و فساد ناشی از این سیاست هم در نتیجه افزایش خواهد یافت. او در نهایت به این مسئله پرداخته که ارز باید تک نرخی و شناورِ مدیریت‌شده باشد و نمی‌شود که 4 نرخ ارز در اقتصاد وجود داشته باشد.
در این گزارش به تقابل دیدگاه موافقان و مخالفان نظام ارز چندنرخی و همچنین یکی از نتایج این سیاست یعنی کم اظهاری در صادرات پرداخته شده است.

عصر کرد

نظام ارز چند نرخی در اقتصاد ایران نظام چند نرخی ارز از دهه منتهی به سال 1370 در اقتصاد ایران به کار گرفته شده است. انواعی از نرخ‌ها و سامانه‌ها در این زمینه مورد استفاده قرار گرفته شده است. نرخ‌های دولتی جهت واردات کالا‌های اساسی، اختصاص ارز ترجیحی برای واردات کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای و نرخ‌های صادراتی برای تسعیر صادرات غیرنفتی و همچنین نرخ بازار آزاد برای سایر نیاز‌ها از جمله این سیاست بوده است. علت این امر بیشتر در تنش‌های ارزی و همچنین نیاز بیشتر وارداتی نسبت به صادراتی کشور است.
اینها درحالی است که این سیاست موافقان و مخالفانی دارد. موافقان سیاست ارز چندنرخی معتقدند که این سیاست جهت تامین نیاز‌های ضروری مصرف‌کنندگان شامل محصولات غذایی و دارویی وارداتی، باید توسط دولت اجرا شود. همچنین تامین مواد اولیه وارداتی صنایع نیز با ارز ترجیحی به استمرار تولید در کشور منجر می‌شود. از طرف دیگر گروه دیگری از موافقان سیاست ارز چند نرخی معتقدند اجرای این سیاست جهت جلوگیری از رشد تورم ضروری است. به بیان ساده‌تر این گروه باور دارند افزایش نرخ ارز عامل تورم در اقتصاد ایران است و جهت جلوگیری از افزایش تورم باید نرخ ارز کنترل شود. باید گفت این گزاره مطرح شده از نظر علم اقتصاد مردود است.
بیشتر بخوانید: نوسانات ارزی به جلسه سران قوا رسید
با این وجود براساس مفاهیم علمی، مهمترین امر در سیاست‌های اقتصادی نظام انگیزشی شکل گرفته در یک جامعه است. به طور مثال وقتی قیمت کالایی در یک بازار بالاتر از قیمت همان کالا در بازاری دیگر باشد براساس علم اقتصاد، این کالا بین دو بازار آنقدر مبادله می‌شود تا قیمت آن در هر دو بازار برابر شود.
اما اگر به صورت دستوری قیمت در یکی از بازار‌ها پایین نگه داشته شود، این بازار به منبع ارزشمند رانت تبدیل شده و معامله کنندگان می‌توانند با مبادله بین این دو بازار به سود هنگفتی برسند.
دلیل مخالفت اغلب کارشناسان با ارز ترجیحی نیز همین است. به عبارتی افرادی که دسترسی بهتری به انبوه سامانه‌های تخصیص ارز ارزان‌تر از بازار آزاد دارند به راحتی موجب اتلاف منابع ارزی کشور و سود خود خواهند شد. به این طریق که ارز ارزان را به بازار آزاد برده و از اختلاف این دو به عایدی زیادی دست می‌یابند. از طرف دیگر، چون در نظام چندنرخی معمولا، صادرکنندگان می‌بایست ارز دریافتی خود که ناشی از صادرات است به دولت با نرخی کمتر از بازار آزاد تحویل دهند موجب کم اظهاری در صادرات می‌شود. همچنین ارز ارزان موجب تشویق واردکنندگان و بی رغبتی صادرکنندگان می‌شود و در نتیجه منجر به کاهش تولید در کشور و کاهش درآمد ملی و تراز تجاری منفی می‌شود.

عصر کرد

عواقب ارز چند نرخی؛ کم اظهاری در صادرات براساس گزارش پژوهشکده پولی بانکی هر زمان اختلاف نرخ ارز سامانه نیما و ارز بازار آزاد افزایش یافته، صادرکنندگان ایرانی میزان صادرات خود را پایین‌تر از مقدار واقعی و هر زمان این اختلاف کاهشی شده، مقدار صادرات خود را نزدیک به رقم واقعی اعلام کرده‌اند.
از همین‌رو در پاییز 99 که اختلاف نرخ ارز نیما و بازار آزاد کاهش یافته، نرخ کم اظهاری صادرات هم کمتر شده است. در مقابل در آخرین فصل سال 1401، نرخ ارز بازار آزاد از نرخ نیمایی فاصله زیادی گرفته و در نتیجه انگیزه صادرکنندگان جهت کم اظهاری افزایش یافته است.
به عبارتی بعد از الزام صادرکنندگان در نیمه دوم سال 97 به فروش ارز خود در سامانه نیما، انگیزه صادرکنندگان جهت پایین‌تر اعلام کردن مقادیر صادرات خود افزایش پیدا کرده و موجب افزایش نرخ کم اظهاری در صادرات شده است. نرخ کم اظهاری در صادرات از نسبت برآورد کم اظهاری صادرات به کل صادرات غیرنفتی بدست آمده است. همچنین برآورد مقدار کم اظهاری صادرات از اختلاف ارزش وزنی دلاری ارقام ثبت شده در پایگاه داده سازمان ملل و آمار گمرک محاسبه شده است.
در نیمه دوم سال 97، نرخ کم اظهاری صادرات برابر با 4.7 درصد بوده است. در واقع 4.7 درصد از مقدار کل صادرات غیرنفتی، در ارقام اعلامی صادرات کمتر از مقدار واقعی اعلام شده است.
با افزایش اختلاف نرخ ارز بازار آزاد و نیما، نرخ کم اظهاری صادرات نیز افزایش یافته است. در سال 98 این نرخ به 6.6 درصد رسیده است. در سال‌های 99 و 1400 نیز نرخ کم اظهاری صادرات به ترتیب 7.9 درصد و 7.6 درصد محاسبه شده است. با این‌حال در سال 1401 این نرخ افزایش زیادی را تجربه کرده و به 12.1 درصد رسیده است. علت این افزایش شدید اختلاف بیشتر نرخ ارز بازار آزاد و نیما در سال 1401 نسبت به سال‌های ابتدایی تشکیل سامانه نیما است.
منبع: اکو ایران

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/940872/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعر انتخابی حامد رحمانی حسینی در مرحله هفتم رقابت شاعران

نشست خبری انریکه در ارتفاع 10 کیلومتری زمین!

پیمان یوسفی از علاقه‌اش به رانندگی تریلی می‌گوید

برنامه فصل جدید رالی قهرمانی جهان

دلخوری علی داوودی از کمیته ملی المپیک

ماجرای ذکر یا پدر از زبان یوسفی

تعویض مدال‌های بنجل المپیک پاریس

قهرمانان سابر ایران؛ همان همیشگی

وضعیت نا‌به‌سامان آکادمی استقلال از زبان نوری

دستمزد مسی در بارسلونا به اندازه 11 بازیکن رئال!

محرومیت ژیمناستیک آذربایجان به دلیل رفتارهای خشونت‌آمیز

پایان نیم‌ فصل اول لیگ برتر و رونمایی از مثلث قهرمانی

این بازیگران قطعه زمستان تئاتر را گرم می‌کنند

زمان قطعی برق سنندج امروز جمعه 14 دی (خاموشی برق)

سرعت‌بخشی به پروژه قطار شهری کرمانشاه ضروری است

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/14

علل و راهکارهای بحران ناترازی انرژی در ایران

تعطیلی مدارس آذربایجان شرقی فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس تبریز فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

در «شب عالی نسب» چه گذشت؟ مومنی، بهشتی، مجیدزاده، عظیمی پور و سعیدی تاکید کردند: اندیشه عالی نسب امروز هم می تواند نجات بخش اقتصاد ملی باشد + گزارش تصویری از مراسم اهدای جوایز به پایان نامه های منتخب توسعه

تعطیلی مدارس تهران فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس تهران فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

تعطیلی مدارس فارس فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس شیراز فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

همه دستگاه‌ها موظف به همکاری با ابرپروژه قطار شهری کرمانشاه هستند

دریاچه زریوار مریوان

شعر انتخابی مرضیه سادات هاشمی در مرحله چهارم رقابت شاعران

پاسخ جوکوویچ به ضرورت تغییر سبک بازی‌اش مقابل رقبای جوان‌تر

نویر به تمرینات باواریایی‌ها بازگشت

پست جدید طارمی بعد از صعود اینتر به فینال سوپرکاپ ایتالیا

تراکتور برای قهرمانی باید تقویت شود

صلاح: به وینیسیوس جونیور رأی دادم چون شایستگی‌اش را داشت

داریوش شجاعیان کم مانده بود گریه کند!

چرا استقلال عقب کشید و حمله نکرد؟

شمشیربازی و مانعی به نام پول

تعطیلات بانکی عامل بحران بارسلونا

اندونگ محروم شد

تأثیر منفی فعالیت ماینرها بر اقتصاد کشور

افزایش 15 سنتی قیمت نفت

نتیجه ورود دولت به قیمت گذاری دستوری معکوس بوده است

تعطیلی مدارس خوزستان فردا شنبه 15 دی 1403 | هواشناسی خوزستان | مدارس خوزستان فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

آبزی‌پروری کلید توسعه در جوار خلیج فارس؛ اقتصاد دریامحور حمایت شود

تعطیلی مدارس البرز فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس کرج فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

ضرورت نوسازی ناوگان دریایی؛ گامی حیاتی برای توسعه صادرات و اقتصاد دریامحور

تعطیلی مدارس خراسان رضوی فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس مشهد فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/14/ برنت 76 دلار و 8 سنت شد

صحبت های جالب اردشیر رستمی

وقتی توپ را هم رنگ می‌کنیم!

هزارتوی بی‌پایان هافبک مغضوب بارسلونا

دین‌محمدی: هدفی جز صعود به لیگ برتر نداریم

پدیده ازبکستانی در فهرست ژانویه گواردیولا

دبل سیو دیدنی یان زومر در بازی اینتر و آتالانتا

ساکت به یک دلیل لیست مازاد و خرید نداد!