عصر کرد

آخرين مطالب

دولت چهاردهم در پی اصلاحات ارزی؛ حرکت به سمت نظام تک‌نرخی ارز سیاسی

دولت چهاردهم در پی اصلاحات ارزی؛ حرکت به سمت نظام تک‌نرخی ارز
  بزرگنمايي:

عصر کرد - چند نرخی بودن ارز، علاوه بر مشکلات اقتصادی و افزایش فساد، منجر به کاهش تمایل صادرکنندگان به صادرات شده است. دولت چهاردهم در تلاش است تا با اصلاح سیاست‌های ارزی، این وضعیت را تغییر دهد و اقتصاد ایران را از این بحران رها کند.
ارز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های اقتصادی، در شکل‌دهی به تحولات اقتصادی نقش مهمی بر عهده دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
چراکه نرخ ارز به طور مستقیم بر متغیرهای کلیدی اقتصادی مانند صادرات، واردات و سرمایه‌گذاری تأثیرگذار است و به همین دلیل، تغییر در نرخ ارز می‌تواند آثار گسترده‌ای بر اقتصاد در پی داشته باشد. در این میان موضوع چندنرخی بودن ارز به‌عنوان یکی از چالش‌های مهم اقتصادی طی چند سال گذشته در کشور مطرح بوده است.
ارز چندنرخی چگونه متولد شد؟
ارز 4200 تومانی از فروردین‌ماه سال 1397 وارد چرخه تجاری ایران شده ولی به‌تدریج باتوجه‌به فساد ناشی از اختصاص این ارز برای تمامی واردات، لیست پرداختی به کالاهای اساسی محدود شد و در نهایت فقط هفت‌قلم شامل گندم، جو، ذرت، روغن، دانه‌های روغنی، کنجاله سویا و همچنین بخشی از دارو و تجهیزات پزشکی مشمول بوده است. اما باتوجه‌به تغییر قیمت ارز در سال‌های اخیر و فاصله زیادی که با نرخ بازار آزاد داشت، از نمایندگان تا کارشناسان و مسئولان مربوطه بارها از این ارز به‌عنوان عاملی برای فساد در تجارت یاد کرده و از نرسیدن به سفره مردم سخن گفتند.
رشد قیمت ارز در بازار و سامانه نیما باعث شد رانت ارز 4200 سنگین‌تر شود، آن هم در شرایطی که کالای رسیده به دست مردم منطبق با نرخ ارز دریافتی نبود؛ بنابراین باگذشت زمان رانت این ارز و تصمیم برای حذف این فساد جدی‌تر می‌شد تا کنار گذاشته شدن ارز 4200 تومانی از چرخه اقتصادی ایران به‌صورت جدی تصویب و در نهایت در اسفند 1400 مجلس شورای اسلامی ایران با حذف ارز ترجیحی در بودجه 1401 موافقت کرد اما باز هم ارز چندنرخی به حیات خود ادامه داد.
تبعات چندنرخی بودن ارز
چندنرخی بودن ارز به‌عنوان یکی از موضوعات پیچیده و چالش‌برانگیز اقتصادی، نیازمند بازنگری و اصلاحات اساسی است. سیاست‌های ارزی باید به‌گونه‌ای تنظیم شوند که از ایجاد فساد و رانت جلوگیری کنند و به بهبود وضعیت اقتصاد کشور و تقویت صادرات کمک کنند. سیاست‌گذاران اقتصادی به‌منظور حمایت از مصرف‌کنندگان و کاهش فشار اقتصادی بر جامعه، اقدام به تخصیص ارز با نرخ‌های پایین‌تر به برخی از کالاها می‌کنند. هدف این رویکرد آن است که با ارائه ارز ارزان‌تر برای واردات کالاهای اساسی و موردنیاز، قیمت‌ها در بازار کنترل شود و به‌این‌ترتیب، فشار کمتری بر مصرف‌کنندگان وارد شود. اما تجربه نشان داده است، این سیاست‌ها در عمل به نتیجه مطلوب نمی‌رسد؛ ارزی که با نرخ پایین‌تر به واردکنندگان تخصیص داده می‌شود، لزوماً منجر به کاهش قیمت کالاها در بازار نمی‌شود و نهایتاً مصرف‌کننده نهایی از این حمایت بهره‌مند نمی‌شود.
یکی از مشکلات عمده‌ای که از چندنرخی بودن ارز ناشی می‌شود، ایجاد فرصت‌های رانت و فساد است. فاصله‌ای که بین نرخ‌های مختلف ارز ایجاد می‌شود، فضای مناسبی برای سوءاستفاده‌گران فراهم می‌کند. افراد و نهادهایی که به این ارزهای ارزان دسترسی دارند، می‌توانند از این اختلاف نرخ بهره‌برداری کنند و سودهای غیرمنطقی به دست آورند. این وضعیت نه‌تنها باعث افزایش نابرابری در جامعه می‌شود، بلکه به تضعیف شفافیت اقتصادی منجر می‌شود.
از سوی دیگر تفاوت میان نرخ ارز در بازار آزاد و نرخ ارز نیمایی، یک چالش بزرگ برای صادرکنندگان و واردکنندگان ایجاد کرده است. زمانی که تفاوت قیمت‌ها بین نرخ نیما و بازار آزاد افزایش پیدا می‌کند، شاهد کاهش تمایل به صادرات خواهیم بود. این مسئله به‌صورت مستقیم روی تراز تجاری کشور تأثیر منفی می‌گذارد و صادرات را دچار رکود می‌کند. نظام ارز چندنرخی انگیزه صادرکنندگان را کاهش می‌دهد، چرا که وقتی نرخ ارز در بازار آزاد بالاتر از نرخ نیما است، صادرکنندگان ترجیح می‌دهند درآمد خود را با نرخ بازار آزاد به دست بیاورند که این موضوع به کاهش صادرات کشور منجر می‌شود و در نهایت به زیان کل اقتصاد است.
برنامه دولت چهاردهم برای حذف ارز چندنرخی
آمارها حاکی از آن است که سال گذشته یک‌هزار و 700 همت رانت به دلیل چندنرخی بودن ارز، توزیع و با سرکوب نرخ ارز کسری بودجه عظیم نزدیک به یک‌هزار همت به کشور تحمیل شد. براین‌اساس حرکت به سمت نظام تک‌نرخی ارز به دلیل آثار مخرب تعدد نرخ ارز بر اقتصاد کشور در ابعاد مختلف از سیاست‌های اقتصادی دولت چهاردهم است؛ این موضوع در تدوین لایحه بودجه سال 1404 دولت به‌عنوان نخستین سند مالی دولت چهاردهم مد نظر قرار گرفته اما در واقع دولت برای پرهیز از هر تصمیم شوک‌آوری، از یک سو حفظ ارز ترجیحی و از سوی دیگر نزدیک‌کردن نرخ ارز نیما با بازار آزاد را در دستور کار خود قرار داد.
در این زمینه عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصاد و دارایی در حاشیه آخرین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران اظهار کرد که فاصله قیمت ارز نیمایی و آزاد باید در حدی که توجیه داشته باشد به حداقل برسد و به هم نزدیک شود؛ چراکه این اختلاف در حال حاضر توجیه ندارد و بسیار زیاد است.
سکان‌دار وزارت اقتصاد چندی پیش نیز در همایش بانکداری اسلامی گفته بود ما نمی‌توانیم هم‌زمان هم سیاست تثبیت نرخ ارز و هم سیاست رهاکردن نرخ بهره را داشته باشیم؛ چرا که این دو موضوع با یکدیگر در تناقض است و همخوانی ندارد. در این شرایط است که تورم ما تداوم دارد و شبکه بانکی نیز نمی‌تواند جوابگوی این مشکل باشد. سیاست ما این است که نرخ ارز نیما به بازار آزاد نزدیک شود؛ به‌عبارت‌دیگر در تلاش هستیم تا نرخ نیمایی را افزایش و نرخ بازار آزاد را کاهش دهیم.
در این راستا، باتدبیر وزارت اقتصاد، بازار ارز توافقی راه‌اندازی شده که سامانه نیما نیز به این بازار منتقل شده است. اقدام باهدف کاهش نوسانات ارزی، افزایش شفافیت و کاهش فساد در بازار ارز انجام شده است.
بازار ارز توافقی به‌عنوان یک ابزار جدید توسط بانک مرکزی راه‌اندازی شده است. این بازار با استفاده از سامانه جامع معاملاتی، تمامی فرایندهای قبل و بعد از معامله را پوشش می‌دهد و ارتباطات لازم با سایر سامانه‌ها را از طریق وب‌سرویس فراهم می‌کند. این سامانه باهدف تسهیل معاملات ارزی و کاهش ریسک‌های مرتبط با آن طراحی شده است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/940768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت های جالب اردشیر رستمی

وقتی توپ را هم رنگ می‌کنیم!

هزارتوی بی‌پایان هافبک مغضوب بارسلونا

دین‌محمدی: هدفی جز صعود به لیگ برتر نداریم

پدیده ازبکستانی در فهرست ژانویه گواردیولا

دبل سیو دیدنی یان زومر در بازی اینتر و آتالانتا

ساکت به یک دلیل لیست مازاد و خرید نداد!

ده گل فوق‌العاده از توتی با ضربه چیپ

سوپرگل‌های فوق‌العاده خاص از روی ضربات کاشته

ستاره پرتغالی تا پایان فصل در چلسی

فرصت طلایی طارمی در فینال سوپر جام ایتالیا

کمدیا دل‌افکار/ روایت کوچه از عاشقانه رومئو و ژولیت

ناتوانی وزارت راه در تامین زمین نهضت ملی مسکن اسلامشهر

تعطیلی مدارس اصفهان فردا شنبه 15 دی 1403 | مدارس اصفهان فردا شنبه 15 دی ماه 1403 تعطیل است؟

لواندوفسکی تردید بارسلونا را بیشتر کرد

یک منبع درآمد غیرمنتظره برای بارسا!

واکنش اینزاگی بعد از راه‌یابی اینتر به فینال سوپرکاپ ایتالیا

سرنوشت گل‌گهر با یک مصدومیت عوض شد!

بزرگترین سرقت هفته پایانی نیم‌ فصل نخست

پر درآمدترین سرمربیان لیگ برتر جزیره در فصل 2024

برترین گل‌های دورتموند در سال 2024

عمارت مگوایر به زیر آب فرو رفت!

معرفی فینالیست‌ھای 5 وزن دوم رقابت‌ھای کشتی آزاد قھرمانی کشور

دولت و ملت برای ارتقای اقتدار ملی همدلی و هم افزایی داشته باشند

53 درصد احکام برنامه هفتم به فناوری گره خورده است

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/14 |برنت 76 دلار و 8 سنت شد

108 روستای کردستان به اینترنت پرسرعت متصل شد

شعر انتخابی محمدرضا حسین‌زاده بازرگان در رقابت شاعران فصل سوم

اولیور کان باشگاه فرانسوی را می‌خرد

خوشحالی خاص کریم باقری؛ بوسه بر حلقه انگشتر

قارداشی: برای اولین بار 3 ایرانی در کاپ آسیا حضور دارند

هشدار ربیعی: احتمال سقوط ذوب آهن!

قریشی: با جیب خالی به تعطیلات می‌رویم !

فیروز کریمی: به خیابانی پاسخ می‌دهم

مس رکورد فصل قبل را شکست!

ماشین گلزنی فوتسال و رکورد سحرآمیز 400 گل

کارگردان «دیفن هیدرامین»: بازیگران من سربازهای صحنه هستند

برقی کردن راه‌آهن جنوب در 3 مرحله انجام می‌شود

پیش‌بینی وضعیت اقتصاد‌ جهان در سال 2025 / در سال آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد؟

مالک خیبر: داوری غیرطبیعی علیه ماست!

بدرقه جذاب نیم فصل به سبک ایرالکو

مروری بر آمار و ارقام نیم فصل نخست لیگ برتر

رشفورد سه بار به تیم‌های عربستانی نه گفت!

رانیری: قبل از رم پیشنهاد چلسی را رد کردم!

رونالدو بهترین گلزن سال 2024 لیگ عربستان!

حاج قاسم کابوسی تمام نشدنی برای آمریکا و استکبار

200 هزار معلم صاحب خانه می‌شوند

نامه نمایندگان مجلس به رئیس جمهور درباره سیاست‌های ارزی

فال انبیا جمعه 14 دی ماه 1403

پژوهش جدید: دلفین‌ها احتمالاً با دندان‌های خود صداهای زیر آب را می‌شنوند!