عصر کرد

آخرين مطالب

چرا خشونت در شبکه نمایش خانگی اوج گرفت؟ اجتماعی

چرا خشونت در شبکه نمایش خانگی اوج گرفت؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - مونا فلسفی روانشناس اجتماعی: نمایشِ برخی از صحنه‌های خشونت‌آمیز به صورت عریان در طولِ زمان می‌تواند آسیب‌زا باشد. یا استعمال بی‌رویه دخانیات و موادمخدر به همین صورت.

عصر کرد

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان

عصر کرد

روزهایی که تازه داماد به بی‌رحمانه‌ترین شکلِ ممکن در «گردن‌زنی» چاقو چاقو می‌شود، عروس به قتل می‌رسد، دندان فرد خاطی بدون حسی با هدف شکنجه بیرون آورده می‌شود و الی آخر این حجم خشونت کماکان در این سریال موج می‌زند. در سریال دیگری به نام «داریوش» فردی زنده زنده در آتش سوزانده می‌شود، گلوی یک نفر را در درگیری جِر می‌دهند و مردی برای انتقام دیگری را با نعره‌های مستانه توسط ضربه‌های مداوم کارد، زخمی و خونین می‌کند.
در جدیدترین قسمت «بازنده» اوج خشونت به نمایش درآمد. مثله کردن یک برادر توسط خواهر! البته پیش از این در همین سریال چهره کودکی که در تصادف کشته شده، با صورتی بدون چشمِ چپ و زخمی عمیق نشان داده می‌شود تا احتمالاً مخاطب به عمق غم پدر او پی ببرد.در جدیدترین قسمت «بازنده» اوج خشونت به نمایش درآمد. مثله کردن یک برادر توسط خواهر! البته پیش از این در همین سریال چهره کودکی که در تصادف کشته شده، با صورتی بدون چشمِ چپ و زخمی عمیق نشان داده می‌شود تا احتمالاً مخاطب به عمق غم پدر او پی ببرد.
البته در سریال‌های تلویزیونی خیلی کمتر این اتفاق می‌افتد.
سؤال اینجاست چقدر این صحنه‌های خشونت‌آمیز و نمایش فضایِ نامتعارف در سریال‌های نمایش‌خانگی می‌تواند در جامعه تأثیرگذار باشد؟ به گونه‌ای که جامعه را به سمتِ خشونت، قتل و جنایت هدایت کند. در روزهایی که خبرنگار یک خبرگزاری معتبر توسط همسرش سلاخی می‌شود و یک خواننده لس‌آنجلسی مورد سوء قصد قرار می‌گیرد و بدنِ مثله‌شده‌اش را می‌سوزانند.
شاید این نکته مطرح شود که هشدار رده‌سنی برای این سریال‌ها اعلام شده خصوصاً که سریال «بازنده» چند روز قبل از پخش جدیدترین قسمتِ خود هشدار برای پخش صحنه‌های ناراحت‌کننده و آزاردهنده را داده بود. اما پرسش اینجاست چرا آنقدر سازندگان و عوامل سریال‌ها ترغیب شده‌اند خشونت را در قالبِ ساخت آثار نمایشی‌شان به نوعی آموزش دهند؟
از استعمال دخانیات و مواد مخدر حالا به ترفندهای سرقت‌های مدرن و خشونت‌های عجیب و غریب رسیده‌اند. خشونت‌هایی که بعضاً حتی در نمونه‌های خارجی با رده‌بندی‌های سنی دقیق و اعمال محدودیت‌های متعدد همراه است و کمتر دیده می‌شود؛ در سریال‌های ایرانی رو به افزایش است.
مخاطب چه در شکل اثرپذیر و چه فعال و پویا، در مصرف این پیام‌ها و صحنه‌های دلخراش، حتی اگر با لذت به این شکل خشونت نگاه کند، باز از تأثیرات سوء آن در امان نیست. خشونتی که خشونت می‌آورد، نفرت به دنبال دارد و پیکره‌ی لطیفِ آدمی را آزرده می‌کند.

عصر کرد

بعضاً از سوی برخی کارشناسان این نکته مطرح شده با تماشای این صحنه‌ها، مخاطب در معرض آسیب روانی قرار خواهد گرفت.
نکته‌ای که بسیاری امروز از تداوم و ادامه‌ی آن که البته سرعت هم گرفته، ابراز نگرانی می‌کنند، رواج خشونت در شبکه نمایش‌خانگی و به نوعی آدرس خشونت به جامعه دادن است. روزگاری که شبکه نمایش‌خانگی به نوعی قبحِ اخلاق و مفاهیم معرفتی را با برخی از سریال‌هایش شکسته بود.
امروز نیاز است صاحبان پلتفرم‌ها، سریال‌سازان دغدغه‌مند و اهالی فرهنگ و هنر به سمتِ ساخت سریال‌های خانواده‌پسند و با نشاط‌ تر بروند تا جامعه هم به همین تناسب حرکت کند. وگرنه چرخه ساخت سریال‌ها و فیلم‌ها با دست‌فرمانِ خشونت، حتماً جامعه را هم به همین شدت و عدت، در منجلاب خشونت و جنایت و آسیب‌های بیشتر اجتماعی فرو خواهد برد.
هنرمندان و سینماگران ما می‌دانند سریال‌سازی قطعاً فقط برای سرگرم کردن مخاطب نیست. به دلیل مخاطب انبوه باید تمهیدات ویژه‌ای برای پردازش قصه در نظر گرفت و خشونت بی‌دلیل می‌تواند آسیب‌های فراوانی را به همراه داشته‌باشد.
یادمان باشد این آثار روی برخی اقشار و طبقات که بیشتر تحت‌تأثیر سبک زندگی غربی هستند، تأثیرات مخربی می‌گذارد و اگر شاهد این مسئله بودیم که آمار جرم و جنایت در جامعه بالا رفت، به طور قطع سینما و شبکه نمایش خانگی در این فرآیند نقشی انکارناپذیر ایفا کرده‌است.
هرچه قدر این روزها سینما به کمکِ نشاط و شادی در جامعه آمده، در سریال‌های ما این خبرها نیست. خصوصاً در شبکه نمایش‌خانگی که هر سریالی را مرور می‌کنیم یا به خشونت، جنایت و یا قتل‌های عجیب و غریب می‌رسد. باید به سرعت در این روند و رویکردها، تجدیدنظر کرد.
در این رابطه با دکتر مونا فلسفی روانشناس اجتماعی گفت‌وگویی داشتیم که او به موضوع تأثیرات فیلم و سریال در اتفاقات اجتماعی و سبک زندگی مردم اشاره کرده است.
او تأکید کرد: من اولاً خواهش می‌کنم از خانواده‌ها که حتماً کودکان‌شان چنین کارهایی را نبینند، چون اختلال «تروما» اتفاق می‌افتد و در واقع ترس از مرگ، طلاق والدین، خشونت بی‌محابا و خیلی اتفاقات دیگر در جامعه برای‌شان‌ به وجود می‌آید، قطعاً چنین آثاری برای افراد زیر 18 سال مناسب نیست، البته در برخی اوقات می‌تواند روی نوجوانی که آغاز دوران جوانی است مؤثر باشد به‌شرط اینکه آموزش خانواده‌ها هم در ادامه‌اش اتفاق بیفتد.
این روانشناس اجتماعی، افزود: برخی از این آثار یک هشدار و تلنگری را به دنبال دارند که بسیاری از خانواده‌ها از آنها بی‌اطلاع‌اند و ساخت چنین کارهایی می‌تواند «آگاهی اجتماعی» را گسترش دهد، جایگاه مناسبی را برای برخی از این سریال‌ها قائل هستم چون هوشمندانه درباره معضلات اجتماعی صحبت می‌کنند، اما باز تکرار می‌کنم علاوه بر نمایش معضلات و مشکلات، حتماً نیاز به راهکارها هم داریم.
فلسفی اما برخی از این سریال‌ها را محرکِ خشونت بی‌محابا دانست و افزود: کارشناسان و روانشناسان بایستی در پشتِ چنین کارهایی باشند. استفاده بی‌محابا و عریانِ برخی از خشونت‌ها، آسیب‌زاست. حال روحی و روانی جامعه را به هم می‌ریزد و یک نوع اختلال ایجاد می‌کند.
وی افزود: متأسفانه برخی از سریال‌ها اصلاً توجهی به استفاده از کارشناس متبحر ندارند. نکته‌ای که در این سریال حائز اهمیت است کنار پرداختن به جرائم و معضلات اجتماعی، از برخی اتفاقات و زیرلایه‌های داستانی غافل می‌شوند. مثلاً نمایشِ برخی از صحنه‌های خشونت‌آمیز به صورت عریان در طولِ زمان می‌تواند آسیب‌زا باشد. یا استعمال بی‌رویه دخانیات و موادمخدر به همین صورت.
مونا فلسفی در پاسخ به این سؤال که سهمِ سریال‌های نمایش‌خانگی در خشن شدن جامعه و اتفاقات اخیر چقدر است، گفت:‌ من می‌گویم حتماً سهم دارند اما خودش را به تدریج نشان می‌دهد. بحث تأثیر اثر تلویزیونی یا سینمایی یا ویدئویی (نمایش‌خانگی) از خشونت، یک نکته غیرقابل انکار است، هم در کتب علمی، فراوان درباره‌اش پژوهش شده است و هم در جامعه، نمود عینی خودش را دارد؛ برخی می‌گویند کاملاً مؤثر است و با اختلاف دیدگاهی که در این زمینه شاهدیم نمی‌توانیم حکم واحدی برای همه آثاری که دارای خشونت‌اند در همه فرهنگ‌ها قائل شویم، باید ببینیم جامعه‌ای که مصرف‌کننده این تصاویر و ویدئوها و فیلم‌ها هست فرهنگ بازخوانی و تفسیر و رمزگشایی‌اش در این آثار چگونه است. چرا که برخی از خشونت‌ها هم احتمال دارد آثار بالعکسی از خودشان نشان دهد؛ در واقع حاصلش تنفر از خشونت باشد.
رواشناس اجتماعی تأکید کرد: اگر طوری بپردازیم که احساس ترس در جامعه ایجاد شود و مخاطب، کلّیت جامعه را فوق‌العاده ناامن تصور کند این اثر منفی است که از یک اثر می‌تواند برای مخاطب ایجاد کند، اما در این سریال ما هشدارهایی می‌بینیم که می‌تواند برای جامعه فرهنگ‌ساز باشد و فرد را به‌سمت پیشگیری سوق دهد.
منبع: تسنیم

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/919398/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش نرخ عوارض 5 آزادراه

نوسانات بازار ارز زودگذر است/ اقتصاد ایران مانند دهه 90 نیست

افزایش سقف سرمایه‌گذاری وزارت نفت در 4 طرح به 20 همت

اقتصاد دریامحور پارادایم نوین توسعه پایدار در ایران

سیگنال مهم از نوسانات بازار ارز

محمد کبیری مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

مرتضی عمادی مدیر روابط عمومی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی کشور شد

تاثیر ریاست جمهوری ترامپ بر صادرات نفت ایران

محمدجعفر کبیری مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

محمد جعفر کبیری مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

جامعه نیازمند تبیین و روشن‌ کردن مصادیق امر به معروف و نهی ‌از منکر است

دانشگاه ها و آموزش و پرورش در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه کلیدی است

13 هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز بلای جان آب‌های زیرزمینی کرمانشاه

خانه آیت‌الله نجومی تبدیل به موزه می‌شود

پرداخت 219 میلیارد و 400 میلیون تومان وام اشتغال‌زایی

تهدید امنیت غذایی به دلیل افت منابع زیرزمینی

دشمن از ظرفیت عظیم محور مقاومت در سراسر منطقه خوف دارد

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمانشاه فردا پنجشنبه 1 آذر ماه 1403 + هوای کرمانشاه فردا چگونه خواهد شد؟

معرفی کتاب نگرش یعنی همه چیز

شعرخوانی زیبا علی ضیا

دستخط رهبر انقلاب در تقریظ بر کتاب «بیست سال و سه روز»

دستخط رهبر انقلاب در تقریظ بر کتاب «مجید بربری»

دستخط رهبر انقلاب در تقریظ بر کتاب «هواتو دارم»

برنده جایزه ادبیات غیرداستانی معرفی شد

پیام مهدی محمدی برای هفته کتاب

داستانی جالب از بداهه سرایی ملک‌الشعرای بهار از زبان بهمن بنی‌هاشمی

شعر انتخابی میثم داوودی در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

بارسلونا بازگشت به نوکمپ را اعلام کرد

سورپرایز قلعه‌نویی با خلبان سردار آزمون!

رویای غیرممکن برای اینتر میامی و مسی

گاریدو راز خط خوردن سروش را فاش کرد

علیرضا بیرانوند کیک تولد قلعه‌نویی را خورد

طرفدار امیر قلعه‌نویی کیک تولد و دسته گلی را به وی اهدا کرد

بیرانوند : نتایج تیم ملی را زیر سوال نبرید و افکار آنها را به هم نریزید

ملی‌پوشان به ایران برگشتند

پرسپولیس با تیم دوم مقابل مس سونگون!

توضیح باشگاه پرسپولیس درباره طلب 127 میلیاردی از وزارت ورزش

مهاجم کنیایی در آستانه حضور در استقلال

گزارش مجمع استقلال؛ بدهی مالیاتی 277 میلیاردی

بادامکی: هراتیان نباید در مسائل داخلی پرسپولیس دخالت کند

خبر فوری؛ راز پشت پرده قتل پدر مشهدی فاش شد

استقرار دولت الکترونیک اولویت استانداری آذربایجان شرقی

اجرای 127 برنامه به مناسبت هفته بسیج در رباط کریم

«آخرین شیهه...» به جشنواره بین‌المللی حقوق بشر راه یافت

استایل جذاب الناز ملک در ترکیه/ تصاویر پشت‌صحنه زخم کاری 4 رسید

فهرست بهترین سریال‌های کره‌ای با جادوی «هنر‌های رزمی»

«آخرین شیهه ...» به جشنواره حقوق بشر راه یافت

نمایش راپونزل رکورد فروش تئاتر هرمزگان را شکست

تصویب 15 هزار میلیارد ریال برای بهسازی آزادراه تبریز زنجان

استقرار دولت الکترونیک اولویت آذربایجان شرقی است