عصر کرد

آخرين مطالب

چند میلیون ایرانی زیر خط فقر هستند؟ سیاسی

چند میلیون ایرانی زیر خط فقر هستند؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در گزارشی با عنوان «تورم و راهکار‌های مهار آن» اعلام کرد: تورم مثل سرطان کل سیستم اقتصادی یک جامعه را به هم می‌ریزد و مانع از کارایی سیستم می‌شود. تورم علاوه بر آنکه فعالیت‌های سوداگرانه، فرار سرمایه، فقر، بیکاری و... را افزایش می‌دهد، منجر به نابودی تولید، سرمایه‌گذاری و.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
.. نیز می‌شود و می‌تواند تا مرحله بحران اقتصادی پیش برود. متأسفانه اقتصاد ایران در طول دهه‌های اخیر و به‌خصوص دو دهه اخیر تورم‌بالایی را تجربه کرده است.
میزان تورم در ایران در طی 44 سال گذشته، به طور میانگین حدود 20 درصد بوده است؛ لذا در اقتصاد‌هایی با تورم 20 درصد، صحبت کردن از تولید، سرمایه‌گذاری، رشد اقتصادی و ... عملاً بیهوده و نامتعارف است. در اقتصاد ایران در سال 1396 آمار جمعیت زیرخط فقر (فقر غذایی) بر اساس برآورد‌های وزارت رفاه، در حدود 18 میلیون نفر بوده، ولی به دلیل تورم و شوک‌های سال 1397 و 1398، این آمار به بیشتر از 26 میلیون در انتهای سال 1398 رسیده است. مطابق با آخرین آمار موجود، تا پایان سال 1400 در حدود 32 میلیون نفر در زیرخط فقر (فقر غذایی) قرار دارند و این روند همچنان به‌واسطه تورم شدید چند سال اخیر به‌سرعت در حال گسترش است. در چنین فضایی صحبت از اهداف سرمایه‌گذاری و تولید و همچنین کنترل فقر و نابرابری خیالی بیش نخواهد بود.
درباره رابطه بین نقدینگی و تورم، تصور اکثر اقتصاددانان بر این است که تورم ایران یک پدیده پولی است و با کنترل عرضه پول می‌توان تورم را مهار کرد. به‌هیچ‌وجه نمی‌توان تورم‌زا بودن پول را منکر شد، اما هر همبستگی بین عرضه پول و تورم به معنای علت بودن پول برای تورم نیست، بلکه عوامل دیگری جز پول نیز مؤثر است. منحصر کردن علت تورم فعلی ایران به رشد نقدینگی، دادن آدرس غلط به مخاطب است و اشارات سیاستی آن بسیار پرمخاطره خواهد بود.
با وجود اینکه همه تورم ایران به‌خصوص در شرایط فعلی را نمی‌توان با نقدینگی تشریح کرد، اما به‌هرحال بخشی از تورم مزمن و پایدار اقتصاد ایران مربوط به رشد نقدینگی است که ریشه این رشد را باید در بزرگ بودن دولت و تحمیل هزینه‌های بی‌شمار بر بودجه دولت، تأمین مالی کسری‌های بودجه ساختاری از طریق مکانیزم خلق پول، نبود یک نظام بودجه‌ریزی کارا مبتنی بر قواعد مشخص و شفاف، سلطه مالی و عدم استقلال بانک مرکزی و ... جستجو کرد.
در شرایط فعلی اقتصاد ایران، این پرش‌های بی‌سابقه نرخ ارز است که موتور محرکه تورم‌های لجام‌گسیخته اخیر بوده است. چنانچه نرخ رشد دلار را در کنار نرخ تورم و نرخ رشد نقدینگی قرار دهیم، همبستگی بالای افزایش نرخ ارز و تورم به‌خصوص برای سال‌های توأمان با بی‌ثباتی سیاسی-اقتصادی و تحریم قابل‌مشاهده است. تحت این شرایط متناسب با تغییرات نرخ ارز، قیمت‌ها بالا می‌رود و عرضه پول و پایه پولی به‌تناسب آن رشد می‌کند. درواقع جهت علیت به‌جای اینکه از پایه پولی و نقدینگی به تورم باشد از نرخ ارز به تورم و از تورم به نقدینگی و سپس پایه پولی است.
بیشتر بخوانید:آمار تکان دهنده از نرخ فقر 30.1 درصدی؛ از هر 3 ایرانی یک نفر نمی‌تواند نیاز‌های اساسی خود را برطرف کند
تحلیل رایج در مورد شکل‌گیری انتظارات عقلایی آن است که انتظارات نسبت به متغیر‌های اثرگذار بر قیمت در طرف عرضه و تقاضا به‌خصوص نقدینگی است که انتظارات قیمتی و تورم را شکل می‌دهد و شوک‌های تصادفی عرضه و تقاضا جایگاه خاصی در شکل‌دهی انتظارات نداشته، چون تصادفی بوده و میانگین انتظاری آنها صفر است؛ اما اگر عوامل اقتصادی همواره در انتظارِ شوک‌های منفی طرف عرضه باشند و آن را در تحلیل‌های خود وارد کنند، شوک‌های عرضه و تقاضا دیگر تصادفی تلقی نشده و انتظارات تورمی ناشی از شوک‌های عرضه و تقاضا در کنار انتظارات عرضه پول بر تورم اثرگذار خواهد بود. با توجه به مطالب فوق دیگر نمی‌توان به‌راحتی گفت با کنترل نقدینگی می‌توان تورم را کنترل کرد. چون در شرایط بی‌ثباتی ارزی، خودِ نقدینگی معلول و نه علت است.
در باب برنامه هفتم و مسئله تورم باید گفت اگرچه در ظاهر این برنامه به مسئله تورم پرداخته است، اما نگاه حاکم بر آن نگاه پولی به مسئله تورم است. درواقع فرض بر این است که با مدیریت نقدینگی و برخی اصلاحات در نظام بانکی و بودجه دولت نقدینگی و به‌تبع آن تورم را کنترل کرد؛ این در حالی است که تورم فعلی ایران چندان ریشه پولی ندارد و کنترل انتظارات و نرخ ارز مهم‌ترین چالش کاهش تورم است.
با توجه به فشار‌های وارده بر اقتصاد ایران به‌واسطه تحریم و انتظارات منفی و آسیب شدید تولید و سرمایه‌گذاری و از طرفی توفیق نه‌چندان موفق سیاست‌های کنترل نقدینگی، بهتر است در شرایط تحریم چندان روی سیاست‌های انقباضی شدید به‌خصوص در مورد اعتبارات و تسهیلات تمرکز نکرد و سعی نمود به‌جای آن با مدیریت تورم و ثبات تورم، تولید را به حرکت درآورد.
در شرایط فعلی اجرای سیاست‌های پولی و مالی، باید ثبات تورم و نه‌چندان کاهش تورم را در اولویت قرار دهد و نمی‌توان انتظار داشت با اجرای برخی سیاست‌های پولی و مالی تورم کاهش قابل‌توجهی را تجربه کند. اگر تحریم‌ها رفع شود سیاست‌های پیشنهادی مذکور می‌تواند تورم بلندمدت و ماندگار کشور را کاهش داده و آن را به سطوح تک‌رقمی سوق دهد. اما اگر تحریم‌ها رفع نشود، سیاست‌های مذکور بدون کاهش چندان در تورم بر تولید و سرمایه‌گذاری فشار وارد نموده و کشور هم تورم و هم رکود را تجربه خواهد کرد؛ بنابراین بهتر است در این شرایط روی رشد اقتصادی و مدیریت و ثبات‌بخشی به تورم تمرکز کرد تا سیاست‌های انقباضی شدید و تحمیل رکود.
اهم سیاست‌هایی که می‌توان در شرایط فعلی با شدت کم و بعد از رفع تحریم‌ها با شدت زیاد دنبال کرد به شرح زیر هستند. سیاست‌های مذکور اگرچه می‌تواند تورم پایدار اقتصاد ایران که در شرایط غیرتحریمی نیز برقرار بوده را کنترل و کاهش دهد، ولی در شرایط فعلی در بهترین حالت اندکی (درنهایت بین 5 تا 10 درصد) می‌تواند تورم را کاهش دهد و اصرار بیش‌ازحد بر آنها می‌تواند رکود را بر بخش تولید و سرمایه‌گذاری غالب می‌کند. در شرایط غیرتحریمی سیاست‌هایی مذکور می‌تواند میانگین تورم بلندمدت اقتصاد ایران را کاهش دهد و سطح تورم پایدار تک‌رقمی را برای اقتصاد ایران به ارمغان بیاورد.
در این گزارش به دو دیدگاه پولی و تأثیرات نرخ ارز بر تورم اشاره‌شده است. در دیدگاهی که پول را علت‌العلل می‌دانند، استدلال می‌کنند که عرضه پول به دنبال خود افزایش قیمت ارز و تورم را دارد و با کنترل نقدینگی می‌توان حتی بر شوک‌های ارزی غلبه کرد. اما دیدگاه دوم پول را معلول نرخ ارز و سایر شوک‌ها دانسته و استدلال می‌کند که در شرایط بی‌ثباتی ارزی و شوک‌های منفی عرضه، بانک مرکزی مجبور به چاپ پول می‌شود و پول همراهی می‌کند.
منبع: اتاق ایران آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/916579/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کتابخوانی و رفاقت با کتاب را سرلوحه کارهای خود قرار دهیم

رمز در ادامه است!

شعرخوانی زیبا دکتر کاکاوند

شعری زیبا از حافظ

سخنان دلنشین دکتر انوشه

شعر اول سمانه خلف‌زاده در مرحله نهایی رقابت شاعران

خواهرزاده آل احمد: «جلال» فقط زنده نبود

شعر اول میثم داوودی در مرحله نهایی رقابت شاعران

آماده باش مدیرعامل استقلال خوزستان به مشتریان بیفوما

واکنش مجتبی محرمی به تشویق استقلال در امجدیه

ستاره منچسترسیتی بمب جدید لیگ آمریکا

کارت سبز موسیمانه؛ سخت بگیر سهراب!

کارزلی: به توخل پیشنهادات خوبی می‌دهم!

ستاره کره تا 2026 در فوتبال انگلیس

تمام لحظات المپیک پاریس در 4 دقیقه

رویای غیرممکنی که ممکن شد؛ مودریچ در دینامو

با تأیید یونایتد، دستیاران آموریم مشخص شدند

لوکاکو فقط برای بازی مقابل ایتالیا به بلژیک برگشته بود!

نمایش خوب رکابزن ایرانی در تور بین المللی چین

حدادی: 20 میلیارد هزینه میزبانی پرسپولیس از الغرافه شد

اعلام محل میزبانی پرسپولیس در جام حذفی

ستاره خط هافبک تیم ملی اردو را ترک کرد

درویش: ممکن است از صحنه روزگار محومان کنند/ نمی‌دانم چه بگویم که فردا باز هم جریمه نشویم

گاریدو: درفشی فر سرمایه بزرگی برای پرسپولیس است/ داشتن زمین اهمیت زیادی دارد

تحول در بررسی صحنه جرم و سرعت بخشیدن به کشف آن

ژاله صامتی کارگردان یک نمایش شد

گاریدو: یک سرمربی باید جرات استفاده از بازیکنان آکادمی باشگاه را داشته باشد

گاریدو به دنبال چند پدیده

گاریدو: باید روی بازیکنان جوان سرمایه‌گذاری کرد

ناصر ملک مطیعی و بهروز وثوقی در پشت صحنه قیصر (عکس)

خودکشی وحشتناک جوان رباط کریمی ناتمام ماند

لب‌خوانی مسی: لئو به داور برزیلی چه گفت!‏

عکس/پشت صحنه فیلم «دلشدگان» علی حاتمی

صحنه هولناک حمله به یک پرستار در تهران | لحظات بحرانی شدن جو بیمارستان را ببینید + فیلم

گاریدو: سرمربی باید جرأت استفاده از رده پایه را داشته باشد

خط‌ونشان پلیس ری برای اوباش/ صحنه تیراندازی بازسازی شد

اعتراض پیکان به یک صحنه مشکوک: پنالتی سوخت

از پناهندگی تا تسلط: داستانی تلخ از ورود یک یهودی به فلسطین در 1935

نسل جدید:برای تشکیل دولت اقلیم کردستان عراق شروطی داریم

کری‌خوانی نابغه ژاپنی کشتی جهان و ستاره‌های روس

احمد محمدرضایی رسماً سکانداری فرمانداری بانه را به دست گرفت

43 درصد معادن کردستان غیرفعال است

تجلیل از فعالان نماز در کنگره ملی 24 هزار شهید استان اصفهان

رئیس هیأت دوچرخه سواری کردستان معرفی شد

توسعه صنعت گردشگری کشور نیازمند ایجاد زیرساخت‌ است

حمله هوایی ترکیه به ارتفاعات استان دهوک در شمال عراق

شهرک‌های صنعتی بانه توسعه می‌یابد

دومین پیست بی ام ایکس کشور در سنندج احداث می‌شود

حمله مجدد هواپیماهای ارتش ترکیه به شمال عراق

تجلیل از فعالان عرصه نماز همزمان با کنگره ملی شهدای اصفهان