عصر کرد

آخرين مطالب

مرتضی افقه : پزشکیان در بدترین دوره اقتصاد، رئیس‌جمهور شد / سال سختی پیش رو خواهیم داشت اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد - خبرگزاری آریا - بسیاری از مشکلات اقتصادی ما درواقع مشکلات اقتصادی نیستند؛ بنابراین بودجه که یکی از سیاست‌های مالی دولت است، نمی‌تواند کار ویژه‌ای برای اقتصاد کشور انجام دهد. آقای پزشکیان در دوره‌ای مسئولیت دولت را بر عهده گرفته که می‌توانیم به عنوان بدترین شرایط پس از انقلاب، از آن یاد کنیم
مسعود پزشکیان، در جلسه علنی سه‌شنبه هشتم آبان 1404 مجلس شورای اسلامی، به دفاع از کلیات لایحه بودجه 1404 کل کشور، پرداخت.
بودجه‌ای که شاید بزرگ‌ترین نگرانی پیرامون آن، بحث تکراری یا به عبارتی تکرار شونده کسری باشد که طی سال‌های گذشته در دولت‌های گوناگون بار‌ها رخ داده است.
به گزارش فرارو، رئیس‌جمهور در بخشی از سخنان خود در دفاع از لایحه بودجه، گفت: «از رهبری اجازه گرفتیم مقداری از ارزی که وسط سال تقاضا می‌کردیم را قبل این اتفاقات به بودجه بیاوریم. در رابطه با رشد اقتصادی تلاش کردیم مقررات و قوانین را ثبات ببخشیم. مدام مقررات و آیین‌نامه را عوض نکنیم.»
البته رئیس جمهور به ناترازی‌های حوزه انرژی و اقتصاد هم اشاره‌هایی داشت و از قشر کارشناس و دانشگاهی درخواست مساعدت برای حل مشکلات این حوزه را مطرح کرد. با این وجود همچنان پرسش‌هایی درباره ریشه مشکلات اقتصادی و تورم کشور مطرح است که در سایه بودجه سال آینده چگونه قرار است حل شود؟ مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز در گفتگو با فرارو، به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
دولت چهاردهم اموال چندانی دارد که جایگزین درآمدهای نفتی کند
مرتضی افقه به فرارو گفت: «این موضوع را فراموش نکنیم که بسیاری از مشکلات اقتصادی ما درواقع مشکلات اقتصادی نیستند؛ بنابراین بودجه که یکی از سیاست‌های مالی دولت است، نمی‌تواند کار ویژه‌ای برای اقتصاد کشور انجام دهد چرا که ریشه مشکلات اقتصاد ما غیراقتصادی است و اگر این مسائل حل نشوند، هیچ یک از مشکلات اقتصادی ما حل نمی‌شوند. تنها چیزی که می‌توانیم در شرایط فعلی مورد تحلیل قرار دهیم این است که کدام دولت در شرایط فعلی می‌تواند بهتر از پس مشکلات برآمده و این مشکلات را حل کند. آقای پزشکیان در دوره‌ای مسئولیت دولت را بر عهده گرفته که می‌توانیم به عنوان بدترین شرایط پس از انقلاب، از آن یاد کنیم.»
وی افزود: «ما بعد از تشدید تحریم‌های سال 1397، در دولت‌های آقایان روحانی و رئیسی، هر آن چه که ذخیره و اموال عمومی دولت داشتیم که دولت می‌توانست از آن‌ها به عنوان جایگزینی برای نفت بهره ببرد، استفاده کرده ایم. به خصوص در دولت سیزدهم که به اصطلاح عامیانه، ته دیگ هم خالی شد و افزایش ارز 4200 تومانی از یک سو و افزایش حدود 50 درصدی مالیات‌ها از سوی دیگر، شرایط را بسیار پیچیده‌تر کرد. با این شرایط، دولت چهاردهم، نه اموال چندانی دارد که جایگزین درآمدهای نفتی کند، نه ظرفیت فروش اوراق قرضه چندانی دارد، نه ظرفیت افزایش مالیاتی که اخیراً دولت حدود 40 درصد افزایش مالیاتی را دولت در بودجه اخیر گنجانده است. من بعید می‌دانم که چنین چیزی محقق شود مگر این که دولت به سراغ 2 گروه رفته باشد که تا کنون نتوانسته به آن‌ها فائق شود.»
تاثیر انتخابات آمریکا بر وضعیت تحقق اهداف بودجه کشور
این استاد اقتصاد در ادامه گفت: «در کشور ما گروه‌هایی هستند که سالهاست از مالیات معاف شده اند. برای مثال برخی بنیاد‌ها و مراکز فرهنگی که بار‌ها هم در سطح رسانه‌ها سوال شده که چرا معاف از مالیات هستند و پاسخی نیامده است. گروه دوم افراد و گروه‌هایی هستند که فرار مالیاتی دارند و عمدتا هم فرار مالیاتی دارند و عمدتا هم در بخش غیرمولد هستند. اگر این 40 درصد برای آن‌ها در نظر گرفته شود، می‌تواند اقدام مثبتی باشد، اما اگر قرار باشد دوباره روی دوش بخش توسعه و مصرف باشد، حقیقت این است که این 2 بخش، بیش از این ظرفیت تحمل ندارد. حتی اگر دولت بتواند با روش‌های فشار و ابزار قانونی این مالیات را بگیرند، رکود را تعمیق می‌بخشند و ممکن است، تولید کنندگان کشور دچار توقف تولید و ورشکستگی شوند و تقاضای خرید در بازار توسط مصرف کنندگان کاهش پیدا کند. بنابراین، 40 درصد افزایش مالیاتی می‌تواند لطمه‌ای سنگین به اقتصاد بزند.»
وی افزود: «از طرفی دیگر طبیعیست وقتی که به یکباره درآمد 2.5 میلیون بشکه در روز کشور کاهش پیدا کرده (از سال 1397 به بعد) و دولت‌ها هم نتوانسته اند جایگزین مناسب و پایداری برای آن ایجاد کنند. درواقع به جای این که به سراغ حذف ردیف‌های موازی و مازاد بروند که کسری بودجه ایجاد می‌کند، به دنبال منابعی جدید گشته اند که حالا این منابع هم تمام شده اند، بنابراین، این بودجه به نظر من از روی اضطرار و ناچاری است که شاید بخش‌هایی از آن هم محقق نشود. البته با توجه به نزدیک بودن انتخابات آمریکا و اهمیت این که هریس انتخاب می‌شود یا ترامپ، به هر حال با توجه به نتایج انتخابات، ممکن است دولت مجبور باشد، در نتایج تغییراتی اعمال کند، اگر هریس انتخاب شود، امید‌ها برای کاهش تحریم‌ها افزایش پیدا می‌کند. اما اگر ترامپ انتخاب شود، احتمال بدتر شدن شرایط و کاهش فروش نفت وجود دارد، در نتیجه ممکن است انتظارات بودجه‌ای محقق نشود. به هر حال اگر مشکل تحریم و FATF در سال آینده حل نشود، این بودجه نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه وضعیت بدتر می‌شود و سال سختی را در پیش خواهیم داشت.»
این اقتصاددان تاکید کرد: «اساس بودجه توسعه محور باید موتور رشد اقتصادی شود، یا رشد اقتصادی را افزایش دهد. وقتی یک تولید کننده در منطقه سود باشد، سعی می‌کند سود خود را افزایش دهد. اما اگر پس از مدتی در منطقه زیان افتاد و امید به آینده داشته باشد، مدتی در منطقه زیان به تولید ادامه می‌دهد، اما سعی می‌کند زیان خود را به حداقل برساند. دولت ما در منطقه زیان است و در نتیجه در تلاش است، حداقل‌های زیان‌ها، ضد توسعه ای‌ها را تجربه کند، بنابراین نمی‌توانیم بگوییم دولت باید تلاش کند توسعه‌ای باشد، بلکه باید بگوییم دولت باید تلاش کند، کاهش رشد اقتصادی به حداقل برسد.»

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/906220/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آسمان امن است، وقتی دیده‌بانی چون تو دارد ...

روایتی ایرانی از تسخیر لانه جاسوسی

خواندن شعری در پاسداشت وطن

تفسیر زیبا و عمیق مولوی از قانون جذب بین عاشق و معشوق

نخودی مقتدارانه به دور بعد رفت

فاش شد؛ ادعای فرانس فوتبال دروغ بود

مورد عجیب ستاره 120 میلیون یورویی چلسی!

تأسیس کارخانه دروازه‌بان‌‌سوزی فوتبال ایران!

نکونام بعد از جدایی از استقلال رخ نشان داد

شماره یک پرسپولیس آماده برای بازگشت به ترکیب

سکوت کلوپ شکست؛ پاسخ به سوال مهم فوتبال آلمان

طارمی در بازی امشب هم فیکس نیست

آخرین تماس‌ رئال با برنده توپ طلا!

مهاجم سابق استقلال، مدیرعامل جدید مس رفسنجان

«اسکارلت و آن شب بارانی» به تهران می‌آید

حضور فیلم کوتاه «سامپو» در جشنواره‌های جهانی آفریقای جنوبی و اسپانیا

نخستین جشنواره خرما در قصرشیرین برگزار می‌شود

هراس‌آورترین فیلم‌های ترسناک تاریخ سینما بر اساس تحقیقی علمی

رفع مشکلات فعالان اقتصادی راهبرد مشترک دولت و بخش خصوصی است

استاندار آذربایجان‌شرقی: نجات دریاچه ارومیه عزم ملی می طلبد

سی و پنجمین جشنواره تئاتر گلستان آغاز شد + عکس

«سامپو» به آفریقای جنوبی و اسپانیا می‌رود

صحنه‌ تئاتر دست رَپرها و اینفلوئنسرهای اینستاگرام

گرسنگی مرگبار و کمبود نان در شمال غزه در دیر البلح

آغاز رقابت‌های رنکینگ بدمینتون نوجوانان و نونهالان کشور به میزبانی سنندج

نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان عراق اعلام شد

سه‌هزار و 520 حلقه چاه غیرمجاز در بوکان شناسایی شد

تعامل ادارات با شهرداری موجب خدمت‌رسانی بهتر به شهروندان می‌شود

منصور بیجار کیست؟ | نخستین استاندار بلوچ و اهل سنت سیستان‌وبلوچستان

آغاز مسابقات بدمینتون قهرمانی کشور در سنندج

راهبرد اقتصادی خوزستان، افزایش سهم در بازارهای تجاری است

آخرین رنگرز سنتی سنندج (تصاویر)

هوای کردستان از فردا بارانی می‌شود

مطالبات گندم‌کاران کردستانی بعد از 11 بار پرداخت نشد!

مانور پافند غیرعامل در مخابرات کردستان

انجام مطالعات 260 فرصت سرمایه‌گذاری در خوزستان

50 بی سرپناه و کارتن خواب شبانه در سنندج اسکان می یابند

منصور بیجار؛ استاندار جدید سیستان و بلوچستان کیست؟

استاندار جدید سیستان و بلوچستان کیست؟

پرداخت 2,474 میلیارد ریال مالیات به شهرداری‌ و دهیاری‌های کردستان

ضرورت افزایش استفاده از فناوری در بخش کشاورزی کردستان

برگزاری یادواره شهدای دانش آموز در سقز

منصور بیجار درباره توسعه سیستان و بلوچستان چه نظری دارد؟ + اعتبار سالانه برای رسیدن به متوسط کشوری

آغاز فعالیت گرمخانه شهرداری سنندج

بیش از 2 هزار میلیارد ریال مالیات به شهرداری ها و دهیاری‌های کردستان پرداخت شد

هیات تجاری خوزستان به اقلیم کردستان اعزام می‌شود

مانور قطع ارتباط مخابراتی در کردستان برگزار شد

زیرساختهای فرودگاه سنندج از نظر پدافند غیرعامل مطلوب است

سازوکار اجرای رجیستری آیفون به زودی اعلام می‌شود

بارش باران از فردا در کردستان/دما 5درجه افزایش می‌یابد