عصر کرد

آخرين مطالب

معدن و اقتصاد پایدار اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد -

عصر کرد

برای توسعه معادن به‌منظور تاثیرگذاری بهینه آن بر اقتصاد پایدار، در مرحله اول ضروری است که زیرساخت‌های لازم در راستای انجام فعالیت معدنکاری سیستماتیک و در مقیاس بزرگ اجرایی شود. زیرساخت‌های موردنیاز برای بخش معادن عبارت است از: زیرساخت راه ارتباطی، برق‌رسانی، آبرسانی، مخابرات، تهیه و دسته‌بندی داده‌های اکتشافی و.
... از میان این زیرساخت‌ها، توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تهیه داده‌های اکتشافی مستند و معتبر از اهمیت بالاتری برخوردار است، چراکه حمل‌ونقل مواد معدنی استخراج‌شده از معادن و تامین خوراک موردنیاز واحدهای صنعتی، فرآیند نهایی معدنکاری به‌حساب می‌آید و تلاش در راستای کاهش هزینه‌های مرتبط با این بخش به‌منظور کاهش نرخ نهایی تمام‌شده جزو مولفه‌های اقتصاد پویا به‌شمار می‌رود. همچنین از آنجایی که معادن معمولا در مناطقی کوهستانی و صعب‌العبور قرار گرفته‌اند، بنابراین در راستای دستیابی به اکتشاف و استخراج مواد معدنی با ارزش و توسعه فعالیت‌های معدنی ضرورت دارد تا به بخش ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن به‌عنوان یکی از پیش‌نیازهای اساسی توسعه بخش معدن نگریسته شود و اقدامات لازم در این‌باره که برابر قانون معادن برعهده دولت است، به مرحله اجرا درآید. همچنین با توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن در بیشتر موارد شاهد آن خواهیم بود که راه ارتباطی روستاهای محل وقوع معادن نیز وضعیت بسامانی پیدا کند و رفت‌وآمد در آنها برای مردم منطقه به‌سهولت امکان‌پذیر شود. زیرساخت تهیه داده‌های اکتشافی مستند و منطبق با استانداردهای جهانی نیز برای توسعه فعالیت‌های معدنی موثر و همچنین کاهش ریسک سرمایه‌گذاری و از بین بردن منبع فسادی به نام رانت اطلاعاتی از ضروریات توسعه پایدار بخش معدن است.
طی سال‌های گذشته، اقدامات موثری در راستای ایجاد و توسعه زیرساخت‌های معدنی انجام گرفته است. از جمله ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی که براساس قوانین و مقررات برعهده دولت است و باید از محل اخذ حقوق دولتی، درصدی را برای توسعه زیرساخت‌های معدنی اختصاص دهد. در زمینه توسعه فعالیت‌های اکتشافی نیز براساس قانون معادن و آیین‌نامه اجرایی آن مقرر شده است که درصدی از محل اخذ حقوق دولتی به این امر اختصاص یابد.
در بحث تهیه داده‌های اکتشافی، متاسفانه اقدامات موثری انجام نشده است. برای مثال، هدف اصلی طرح پهنه‌های اکتشافی کشور که از حدود 10 سال پیش عملیاتی شده است، تهیه بانک اطلاعات اکتشافی با انجام عملیات اکتشافی سیستماتیک و منطبق با استانداردهای جهانی بود که در حال‌ حاضر با مطالعه اقدامات انجام‌شده روشن است که هدف اصلی یعنی شناسایی مناطق دارای ظرفیت معدنی و تکمیل عملیات اکتشافی چهارگانه روی آنها، محقق نشده و به‌طورمشخص می‌توان گفت که طرح پهنه‌بندی اکتشافی در کشور در رسیدن به اهداف مدنظر ناموفق عمل کرده است. با مقایسه کشورهای موفق معدنی در زمینه حفاری اکتشافی انجام‌گرفته طی یک دوره زمانی ده‌ساله و انجام عملیات اکتشاف ژئوفیزیک هوابرد مشخص می‌شود که در این زمینه‌ها نیز عملکرد چندان موفقی نداشته و از بسیاری کشورهای موفق معدنی در زمینه اکتشاف عقب افتاده‌ایم. بنابراین به‌نظر می‌رسد اقدام فوری در راستای رفع عقب‌ماندگی در این زمینه باید جزو ضروریات توسعه فعالیت‌های معدنی لحاظ شود و با تهیه برنامه‌های عملیاتی کوتاه‌مدت و میان‌مدت و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دولتی در این زمینه، اقدامات موثری را حداقل طی یک دوره شش‌ساله انجام داد. شایان ذکر است که همکاری کلیه ارگان‌های دولتی و نظامی در راستای دستیابی به یک برنامه موفق اکتشافی موردنیاز است. به‌نظر می‌رسد در حال ‌حاضر بخش خصوصی از ظرفیت لازم برای ایجاد زیرساخت‌های معدنی، به‌ویژه برای ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تامین انرژی برخوردار است. باتوجه به تمرکز معادن در یک منطقه خاص جغرافیایی می‌توان از ظرفیت‌های مالی معدنکاران در راستای ایجاد و توسعه زیرساخت‌های راه ارتباطی مشترک و تامین انرژی به‌شکل یک مجموعه معدنی استفاده کرد.
بدیهی است که در صورت عملیاتی شدن، دولت باید از ظرفیت‌های قانونی در راستای تشویق معدنکاران برای سرمایه‌گذاری در این زمینه استفاده کند. اما درباره زیرساخت تهیه داده‌های اکتشافی مجموعه‌های معدنی دولتی، که براساس قانون مکلف به انجام عملیات اکتشاف هستند، باید بیش از گذشته در راستای ایفای تعهدات قانونی خود اهتمام ورزند و اطلاعات اکتشافی به‌دست‌آمده را به‌شکل شفاف و روشن در اختیار سرمایه‌گذاران معدنی قرار دهند و حذف رانت اطلاعاتی در این زمینه جزو ضروریات اساسی است.
کشور ما از نظر دارا بودن مواد معدنی جزو کشورهایی با ظرفیت بالا شناخته می‌شود، بنابراین سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این زمینه هستند، بنابراین لازم است بستر مناسب برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در این بخش فراهم شود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/898433/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین خبرها از پروژه‌های پیشران فولاد کردستان

نرخ بیکاری در کردستان به 7/6 درصد رسید

رییس جدید عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی کردستان معرفی شد

بیش از 52 هزار نفر از خدمات درمانی هلال احمر کردستان بهره‌مند شدند

آزادی چهار زندانی جرایم مالی در کردستان

درخواست عمومی از فدراسیون: صحنه‌های VAR را پخش کنید!

نیروهای بصیر پلیس آماده شهادت در راه دفاع از امنیت کشور هستند

درخواستی مهم از فدراسیون فوتبال درخصوص VAR

پیاده‌روی اربعین صحنه‌هایی با شکوه و به یادماندنی در سطح جهانی به تصویر می‌کشد

المیرا دهقانی، یاسمنِ «لحظه گرگ و میش» روی صحنه تئاتر (تصاویر)

عکس|  المیرا دهقانی بازیگر سریال «لحظه گرگ و میش» روی صحنه تئاتر

پزشکیان: پیاده‌روی اربعین به نمادی بزرگ از وحدت تبدیل شده است

پیاده‌روی اربعین صحنه‌های با شکوه و به یادماندنی در سطح جهانی به تصویر می‌کشد

یادآوری از خود گذشتگی‌ها شهدا به نسل جوان در اولویت قرار دارد

راهپیمایی جهانی در سالگرد عملیات طوفان الاقصی

انتشار پوستر نمایش «درخت لیمو»

دانیال مرادی:این صحنه پنالتی نیست!

استاندار آذربایجان شرقی: فشار کم کاری نهادهای فرهنگی بر دوش نیروی انتظامی است

زنی که جهنم را غارت می‌کند؛ صحنه‌های عجیب یک نقاشی 450 ساله (+عکس)

پشت صحنه سکانس تصادف شدید در سریال بازنده

جهان هم‌زمان با سالگرد عملیات طوفان الاقصی به پا خواست + عکس

فارغ از هیاهوی روزگار؛ کول پالمر حواشی فوتبال را دوست ندارد / عکس

وظیفه همه ما ایستادگی تا حذف غده سرطانی اسرائیل از صحنه روزگار است

ضرورت همکاری همه‌جانبه برای پیشرفت و آبادانی آذربایجان شرقی

پنج هزار متر از زمین‌های حیات وحش بیستون رفع تصرف شد

حکایت تلخ زندگی معتادان / دختری که بزور به یک معتاد فروخته شد

ویدئو| پشت صحنه تصادف علیرضا کمالی در «بازنده»

ماجراجویی پرهیجان گرگ‌های پیر به ایران رسید

جاسازی ماهرانه 60 کیلو مواد ممنوعه در پژو پارس / در بیجار لو رفت

توسعه اراضی شهرک‌ صنعتی در سقز

پیروز نبرد فولادشهر صاحب بیشترین نماینده در تیم منتخب هفته

ثبت نام فروش اقساطی کرمان موتور با تحویل 3 ماهه | قسطی و با یک سوم پول پیش صاحب خودرو شوید

208 کیلومتر جاده‌های کردستان روکش آسفالت شد

احداث بزرگترین دیواره صخره‌نوردی غرب کشور در سنندج

ورزش کردستان در مسیر توسعه قرار گرفته است

تسریع در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی ضروری است

حمایت دستگاه ورزش و جوانان از تمامی قهرمانان کردستان

رفع انسداد خطوط فاضلاب بلوار ساحلی سنندج

معرفی آثار راه‌یافته به دو بخش جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

جریمه میلیاردی مدیر یک واحد مشاور املاک در رشت

پارک 10 هکتاری جدید در سنندج افتتاح می‌شود

برخورد پلیس فتای کرمانشاه با فرد قدرت‌نما در فضای مجازی

صدور کارت تردد برای عشایر منطقه سومار

زمان می‌تواند «منفی» باشد!

فرشاد مومنی: نیمی از توان مالی خانواده‌ها برای آموزش کودکان در هفت سال گذشته از دست رفته / مسئولیت گریزی حکومت از آموزش و پرورش بسیار تکان دهنده است / هر اقدام بدون برنامه ای محکوم به شکست است

کسری‌های سه‌قلو در اقتصاد ایران

سکانس جدید از FATF؛ اقتصاد ایران از لیست سیاه خارج می‌شود؟

نقش حمایت مالی در مردمی‌سازی تولید

میزان تامین مالی دولت از طریق انتشار اوراق نقدی اعلام شد

یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان زیر سیطره ایران