عصر کرد

آخرين مطالب

جغرافیای مقاومت در جست‌وجوی اقتصاد سیاسی خود اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد - سیاست مستقل به این معنا که حکومتی بر مبنای معیارها، هنجارها و آرمان‌های سیاسی خودش تصمیم بگیرد و عمل کند. در چنین شرایطی، انقلاب اسلامی رخ داد و جمهوری اسلامی شکل گرفت و توانست در صحنه سیاست امروز پیشتاز شود. البته که چنین ظرفیتی در همه کشورها آن‌گونه که ایران حائزش بود، وجود نداشته و ندارد. بخشی از این ظرفیت به ذخیره فرهنگی و قدمتی که ایران به لحاظ تاریخی دارد، برمی‌گردد که سبب شکل گیری شخصیت فرهنگی و سیاسی برای یک ملت می‌شود.
با وجود اهمیت این مورد، صبغه تاریخی و تمدنی به تنهایی برای پیشتازی در صحنه سیاست امروز و رسیدن به استقلال کفایت نمی‌کند؛ چرا که اگر می‌کرد، کشورهایی با قدمت تاریخی فراوان همچون هند و مصر با آن قدمت و سابقه، باید نقش مؤثرتری را در عرصه سیاسی معاصر ما ایفا می‌کردند. بنابراین صرفاً تکیه بر سنت‌ها و باورهای کهن نمی‌تواند کشوری را در عرصه سیاسی پیشتاز کرده و به آن استقلال دهد، بلکه زنده کردن و احیای برخی ویژگی‌ها در آن سنت و در صحنه‌ای که در آن قرار گرفته‌ایم، چنین امکانی را فراهم می‌آورد. 
از طرفی در جهان تنها چند انقلاب محدود با مختصاتی که بشود آن را «انقلاب کبیر» خواند، اتفاق افتاده است؛ یکی انقلاب فرانسه، دیگری انقلاب روسیه و دست آخر انقلاب ایران. هر کدام از این انقلاب‌ها مختصات خاص خودشان را دارند و در عین حال مبدأ انقلاب‌های دیگر در سطح جهان هستند. می‌توان مدعی شد در این میان، انقلاب ایران از حیث گستره و دامنه تأثیر، مؤثرتر از دو انقلاب کبیر پیش از خود بوده و بالتبع به همان میزان که ضریب نفوذ و تأثیرش بیشتر بوده، فشار بیشتری را نیز متحمل شده است. به هر حال این انقلاب در دوره‌ای شکل گرفته که امکانات تکنولوژیک و ابزارهای در اختیار قدرت‌های برتر برای کنترل رفتار یک کشور، بیشتر شده است؛ یعنی از اقتصادی گرفته تا رسانه‌ای و نظامی و فناوری‌های های‌تک، همه به مثابه ابزارهای کنترل به استخدام گرفته می‌شوند، همان‌گونه که دیدیم در مقاطع مختلف انقلاب برای کنترل و مهار انقلاب ایران به کار گرفته شدند. با این همه، جمهوری اسلامی باوجود چنین وضعیتی توانست ماهیت سیاسی مستقل خودش را حفظ کند و در صحنه سیاست، پیش بیاید. 
در این میان اما یک مسئله مهم به‌وجود آمد؛ ما با انقلاب و با پیروزی در جنگ از مدارهای تعریف شده نظم موجود جهان که اسمش را می شود نظم آنگلوساکسونی گذاشت، خارج شدیم ولی آن نظم، درصدد تحمیل یک سری قواعد به ما را داشت. این قواعد مبتنی بر شکل اقتصاد جهانی و نظمی که نظام سرمایه‌داری تعریف کرده بود، دو سه کارویژه را برای ایران تجویز می کرد که به طور خلاصه، خام فروشی و تأمین انرژی به عنوان قلب تپنده نظام سرمایه داری، ایجاد یک بازار مصرفی بزرگ و هزینه‌کرد درآمدهای حاصل از فروش منابع به این منظور و نه هدایت آن به سمت توسعه زیرساخت‌ها و تولید و دست آخر، راه‌اندازی و انتقال صنایع دسته دوم یا آلاینده در کشور بود.
مجموعه ساختارها و سازوکارهایی هم که به لحاظ بین‌المللی بعد از جنگ جهانی دوم در جهان تنظیم شد، از مهم‌ترین آن‌ها، سازمان ملل و صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی بود تا یونسکو و یونیسف، همه این‌ها چنین بسته‌هایی را به همین منظور برای مسائل کشور تجویز می‌کردند. 
خلاصه اینکه جمهوری اسلامی از این نظم که در دوره پهلوی نیز با سرعت در حال پیگیری بود، خارج شده بود و در تلاش بود مشکلاتش را نیز درفضایی خارج از این نظم که از قضا مزیتش برای مدیریت دوران پرالتهاب اول انقلاب و جنگ بود، حل و فصل کند. این مزیت این بود که جمهوری اسلامی با انقلاب صاحب سیاست شده بود و این صاحب سیاست شدن، ایران را صاحب اراده و عزت برای استقلال رأی و استقلال عمل کرده بود. 
مشکل از جایی پیدا شد که در فضای پس از جنگ، خطی به‌وجود آمد که می‌خواست دوباره همان فضای نرمال قبلی و در چارچوب همان نظم پیشین را دنبال کند. این تصمیم شکافی بسیار جدی را در ساختار جمهوری اسلامی پدید آورد که ما هر چه قدر هم جلوتر آمدیم، در ترمیم آن ناتوان‌تر شدیم. آن شکاف، فاصله میان ایدئولوژی و سیاست رسمی جمهوری اسلامی با فرم اقتصاد سیاسی بعد از جنگ بود. در این معنا، سیاست رسمی طرح جمهوری اسلامی برای دعوت جهانی‌اش، چیزی جز آرمان استقلال برای همه کشورها نبوده و نیست و رهبر معظم انقلاب نیز در خطبه اخیرشان در نماز جمعه تأکید کردند:«باید کمربند استقلال‌طلبی را در همه کشورهای اسلامی محکم کنیم». بر همین مبنا جمهوری اسلامی توانست در فرصت‌هایی که با بیداری اسلامی رخ داد، هسته‌های مقاومت مردمی را در کشورهای منطقه فعال کند و به مرور چیزی را روی زمین متعین کند که امروزه از آن به جغرافیای مقاومت تعبیر می‌شود. مشکلی که در این میان وجود دارد، این است که باوجوداینکه جمهوری اسلامی توانسته آرمانش را عینیت ببخشد، فرم اقتصاد سیاسی کشور متناسب با آن هنوز شکل نگرفته است. یعنی اگر قرار است ایران یک جغرافیا را پدید بیاورد که داعیه استقلال دارد، نمی‌تواند فرم اقتصاد سیاسی خودش را در نظم پیشین حفظ کند. اینجا هم باید نظم تازه‌ای را به‌وجود آورد. یکی از لوازم این مهم، پیگیری همان طرحی است که طی یک دهه گذشته و بیشتر، رهبر معظم انقلاب به عنوان اقتصاد مقاومتی از آن یاد کرده و می‌کنند. در واقع اقتصاد مقاومتی، نام دیگری برای اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی است که امروزه بیش از هر زمانی ضرورت‌های آن نمایان شده است.

عصر کرد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/898244/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چیزی به اسم محرومیت تعلیقی نداریم!

پرونده علیرضا بیرانوند یک پرونده معمولی نیست

آخرین وضعیت مصدومان پرسپولیس از زبان معاون باشگاه

کمیته وضعیت، محرومیت را نمی‌تواند تعلیقش کند

واکنش عجیب ستاره چلسی به نزاع هم‌تیمی‌ها!

شکست میلان با شاهکار دخیا

سه ستاره تیم ملی ایران در فرودگاه میلان

صحنه دوم مشکوک به پنالتی برای تراکتور برابر فولاد

کشف دوباره دخیا در فلورانس با دو پنالتی!

اعتراف جنجالی که شاید روند پرونده بیرانوند را تغییر بدهد

الگوی عجیب مصدومیت رباط صلیبی در رئال مادرید؛ جود بلینگام، مراقب خودت باش!

لزوم تغییر سیاست‌های پولی و ارزی/ استمرار سیاست‌های مربوط به نرخ ارز و سود، تولید را متوقف و بازار سرمایه را دچار مشکل می‌کند

سیاست‌های پولی مهم‌ترین مانع اجرای برنامه‌های وزارت اقتصاد/ اصلاح فاصله نرخ ارز نیما و آزاد، درآمد دولت را افزایش و فشار بر انتشار اوراق و مالیات را کاهش می‌دهد/ نرخ بهره بالا، اقتصاد را وارد دوره رکود تورمی می‌کند

حمله به این 15 مرکز اسرائیل را فلج می‌کند

گل اول فیورنتینا به میلان توسط یاسین عدلی در دقیقه 35

مهاجم بدشانس: انتخاب ناگلزمان برای جانشینی هاورتز

کفش طلایی جام جهانی به ستاره برزیلی رسید

کاظمی: درخواست هواداران مربی خارجی است

آرش افشین: فولاد با برد تراکتور شق القمر کرد

شکوری: شمس آذر الان خوب بازی میکند

بیرانوند باید از رای این پرونده خوشحال و شاکر باشد!

هدایتی: همین فردا صبح بیرانوند، ویدیو را منتشر کند

خلاصه بازی فیورنتینا 2 - آث میلان 1

خلاصه بازی رئال سوسیداد 1 - اتلتیکو مادرید 1

بیرانوند به کمیته انضباطی احضار شد

مظفری‌زاده: پیگیر احقاق حق بیرانوند هستیم

سرآبادانی: سلیمانی گفت پنالتی نبود

ویدیویی از فلسطین برای وجدان‌های خاموش

تغییر و تحولات شدید در فولاد با حضور یحیی گل‌محمدی

انتقاد شدید مدیرعامل تراکتور به صحنه های مشکوک این تیم

باشگاه فولاد از داور مسابقه با فولاد شکایت کرد

سعید مظفری‌ زاده: حق با بیرانوند است و رای کمیته وضعیت را پیگیری می‌کنیم

سحر دولتشاهی و مهرداد صدیقیان در یک پشت صحنه

صحنه‌ای که زن بیچاره از شوهر و نامادریش دید او را دیوانه کرد+ عکس نامادری زشت

از ایران بابت انتقام خون رهبران مقاومت تشکر می‌کنیم

فال انبیا فردا دوشنبه 16 مهر 1403

پایان رقابت‌های رده بندی بدمینتون استان قم

احیای انسان‌های صاحب هنر انقلابی ارزشمند است

برخورد پلیس فتا کرمانشاه با فرد قدرت‌نما در فضای مجازی

فوری/ مالیات حقوق بگیران 2 برابر شد

شاهرخ بیانی مربی نساجی احضار شد

سیاست تثبیت نرخ ارز در حد شعار ماند!

خبر فوری، سقف مالیات این افراد دو برابر شد

دولت آلمان پیش بینی اقتصادی خود را کاهش داد

فرزندان شما به حقیقت فرزندان شما نیستند

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

شعرخوانی دلنشین با صدای هوشنگ ابتهاج

صحبت های شنیدنی از دکتر انوشه درباره خوشبختی

نعمتی: در پرسپولیس هم شانس دعوت به تیم ملی داشتم

سرآبادانی: سلیمانی گفت توپ به دستم نخورد