عصر کرد

آخرين مطالب

حال خوش این روزهای نگین فیروزەای غرب اجتماعی

  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا/کردستان زریبار؛ دریاچه‌ای در سه کیلومتری غرب شهر مریوان و بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران که به نگین گردشگری غرب کشور نیز مشهور است.
این دریاچه زیبا که سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند؛ در سال‌های اخیر با چالش‌های جدی روبه‌رو بوده و عوامل موثر بسیاری همچون سرازیر شدن فاضلاب چند روستای اطراف دریاچه، رشد بی‌رویه نیزارهای، افزایش حجم رسوبات آن، به خطر افتادن حیات گونه‌های جانوری و گیاهی دریاچه در کنار خشکسالی، تغییر اقلیم و کاهش آبدهی چشمه‌های جوشان تأمین‌کننده منابع آبی دریاچه و .
.. همه و همه دست به دست هم داده بودند تا این دریاچه را به ورطه نابودی بکشانند.
در چند دهه اخیر مردم و فعالان زیست‌محیطی و حتی خود مسئولان محلی، استانی و کشوری نسبت به خطر نابودی دریاچه هشدارهایی داده بودند و برای نجات آن طرح‌های جامع نجات نوشته و جلسات و کارگاه‌های مختلفی در استان برگزار کرده و هرازگاهی نیز مدیران استانی و یا کشوری از آن بازدید و طرح و ایده‌ای را برای نجات آن تصویب می‌کردند، اما سال‌ها از وعده وعیدها می‌گذشت و همچنان دریاچه روزبه‌روز از دوران رونق خود دورتر و به مرگ خود نزدیکتر می‌شد، به گونه‌ای که همه از احیای دوباره آن ناامید شده بودند.
سال گذشته که برای دیدن دریاچه زریبار به مریوان سفر کرده بودیم، تصویری که از زریبار می‌دیدیم تصویر دریاچه‌ای خشک و بی‌رمق بود که جز قسمت کوچکی از آن که پرآب بود، سایر بخش‌های دریاچه را زمین خشک یا نیزارها فراگرفته بود به گونه‌ای که افسوس مسافران و مردمان محلی را برانگیخته بود.
در کنار همه اقداماتی که در طول این سال‌ها برای نجات دریاچه تدوین و اجرا شده بود، دریاچه روز به روز بی‌رمق‌تر و کم‌جان‌تر و از سال‌های رونق و شکوه خود فاصله می‌گرفت و دیگر توانی برای احیا خود نداشت.
در میان همهمه حرف و حدیث‌ها در مورد خشک شدن دریاچه زریبار! بارش فراوان باران در سال جاری به ویژه در شهر مریوان، ورق مرگ و زندگی دریاچه را برگرداند و زریبار پس از سال‌ها بحران و کم‌آبی جان دوباره‌ای به خود گرفت.
در کنار بارش باران در سال جاری اقداماتی همچون انتقال آب سد گاران به دریاچه زریبار، کنترل پسماند روستاها به داخل دریاچه، بحث کنترل برداشت چاه‌های آب و تغییر الگوی کشت سبب بهبود وضعیت و نجات جان دریاچه زریبار شده است که اهم این اقدامات را از زبان مدیرکل محیط زیست استان و فرماندار مریوان در این گزارش خواهیم خواند.

عصر کرد

ذخیره آب دریاچه زریوار در نرمال‌ترین میزان خود
مدیرکل محیط زیست استان کردستان ‌گفت: تالاب زریبار به عنوان بیست و پنجمین تالاب ایران در کنوانسیون رامسر ثبت شده است و در راستای همین ثبت جهانی، قاعدتا اقدامات و الزامات زیست محیطی بسیاری برای ارگان‌هایی همچون خود محیط زیست، آب منطقه‌ای، آبفای کردستان، فرمانداری، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی در نظر گرفته شده است.
اقبال حمیدی در گفت‌وگو با ایسنا برداشت سالانه 2.5 میلیون متر مکعب از کاسه آبی دریاچه زریبار را یکی از چالش‌های اساسی دریاچه عنوان و اظهار کرد: یکی از چالش‌های ما در خصوص دریاچه زریبار بحث برداشت آب از کاسه آبی تالاب برای آبیاری فضای سبز بود که در یکی دو سال اخیر این اقدام به حداقل رسیده است.
وی با اشاره به اینکه کم آبی‌ و تغیییرات اقلیمی در حوزه کشور و استان کردستان سبب کاهش ذخیره آبی کاسه تالاب در یک سال اخیر شده بود، عنوان کرد: سال گذشته میزان ذخیره آبی کاسه تالاب زریبار عملا به کمتر از 30 میلیون متر مکعب رسیده بود، این در حالی است که در سال جاری باتوجه به بارش باران در سطح کشور ولو استان کردستان، میزان ذخیره آبی کاسه تالاب زریبار به 65 میلیون متر مکعب یعنی متعادل‌ترین حد خود رسیده است.
حمیدی افزود: پس از هشت سال، امسال شاهد سرریز شدن آب دریاچه زریبار بودیم و عملا بسیاری از تخریب و تصرفاتی که کشاورزان در حریم دریاچه انجام داده بودند به زیر آب رفت.
وی ادامه داد: احیای حریم و بستر دریاچه یکی از الزامات آب منطقه‌ای استان بود که به آن ورود کردیم و از محل مصوبات ریاست جمهوری شهید احیای حریم و بستر دریاچه انجام شده است.
حمیدی حرکت شهر به سمت ضلع جنوب شرقی تالاب را یکی دیگر از چالش‌های دریاچه عنوان کرد و گفت: با اعتباراتی از مصوبات ریاست جمهوری بحث حریم گذاری و نیوجرسی آن انجام شدە است.

عصر کرد

انتقال آب سدگاران گامی مهم در راستای احیای دریاچه زریبار
وی انتقال آب از سد گاران به تالاب زریبار را یکی از اقدامات نجات بخش دریاچه دانست و عنوان کرد: انتقال آب از سد گاران به تالاب زریبار یکی از مصوبات کارگروه استانی بود که خوشبختانه به صورت ماندگار و دائمی انتقال بیش از 4 میلیون متر مکعب آن به تالاب زریبار محقق شد.
مدیرکل محیط زیست استان کردستان بیان کرد: یکی از مسئله‌های مهم در حوزه دریاچه زریبار بحث برداشت آب برای اراضی کشاورزی 270 هکتاری پایاب تالاب زریبار بود که با انتقال آب از سدگاران به تالاب زریبار این مهم در سال دوم ریاست محترم شهید جمهور محقق شد.
اقبال حمیدی، انسداد چاه‌های مجاز و غیرمجاز را یکی از مطالبات اصلی مردم مریوان دانست و گفت: با قول مساعد آب منطقه‌ای استان عملا تا آخر سال بحث انسداد چاه‌های مجاز و غیرمجاز انجام خواهد شد، لذا با کاهش میزان این برداشت‌ها و بارش‌هایی که در سال آینده محقق خواهد شد ذخیره آبی کاسه دریاچه افزایش و آینده و رویکرد در حوزه تالاب زریبار بسیار امیدوار کننده خواهد بود.
وی ورود پسماندها به کاسه تالاب را یکی از چالش‌های این دریاچه عنوان و اضافه کرد: با رویکرد فرهنگی بسیار مناسب و محیط زیست پروری که شهروندان مریوانی به ویژه روستاهای حاشیه مریوان داشتند، بحث ورود فاضلاب روستایی به کاسه آبی زریبار عملا برداشته شده است.
جلوگیری از ورود پسماند به دریاچه زریبار
همچنین اسماعیل احمدی فرماندار مریوان در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص آخرین وضعیت دریاچه گفت: در طول دو سال اخیر اقدامات بسیار خوب و قابل توجهی در بحث نجات بخشی دریاچه زریبار انجام شده است.
وی اظهار کرد: اقداماتی از جمله هدایت و کنترل پسماند روستاهای اطراف دریاچه و بحث سه روستا در قسمت شمالی دریاچه که سال‌ها پسماند آن‌ها به دریاچه انتقال پیدا می‌کرد، انجام و خوشبختانه با اجرای پروژه‌های آبفای شهرستان این مشکل کاملا برطرف شده است.

عصر کرد

زریبار بحران‌ها را پشت سرگذاشتە است
احمدی عنوان کرد: در بحث برداشت بی رویه چاه‌های آبی که در اطراف دریاچه حفاری شده بود یک کنترل و پایش جدی صورت گرفته‌ و چاه‌ها به حداقل امکان رسیده است.
وی با اشاره به کشت غیر عرف برنج در اطراف دریاچه زریبار گفت: این اراضی از کشت برنج خارج شدند و ما ازین بابت دیگر نگرانی نداریم.
فرماندار مریوان، موضوع انتقال آب از سد گاران به تالاب زریبار را یک کار بزرگ و اساسی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر این خط انتقال آب محقق شده و ما شاهد انتقال درصد قابل توجهی آب از سد گاران به تالاب زریبار هستیم که باعث رونق دوباره این دریاچه شده است.
وی تصریح کرد: مجموعا آن بحران‌هایی که دریاچه زریبار طی یکی دوسال اخیر با آن مواجه بود کاملا برطرف شده و زریبار در حال حاضر دچار مشکل خاصی نیست.

عصر کرد

اقدامات انجام شده در خصوص احیای زریبار دائمی و ماندگار است
احمدی اقدامات انجام شده در خصوص نجات دریاچه زریبار را از اقدامات دائمی و ماندگار عنوان کرد: تدابیری همچون کنترل پسماند روستاها یک اقدام دائمی است که مشکل دریاچه را در این خصوص برای همیشه و برای سالیان درازی حل کرده است.
وی از ایجاد آب‌بند در مسیر رودخانه‌های فصلی خبر داد و گفت: سال‌ها بود که رسوبات همراه با رودخانه‌های فصلی عمدتا در فصل بهار و اوایل تابستان به داخل دریاچه انتقال پیدا می‌کردند و همین امر سبب افزایش روسوبات آب دریاچه شده است، به همین دلیل و برای جلوگیری از ورود این رسوبات به آب دریاچه منابع طبیعی در مسیر رودخانه‌های فصلی منتهی به دریاچه آب بندهایی را ایجاد کرده که این آب بندها از ورود رسوبات به داخل دریاچه جلوگیری می‌کنند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/894764/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اینفوگرافی/ طلایی‌ترین راهکارها برای حفظ سلامت قلب

کردستان، استانی بدون آزادراه و دارای جاده‌های پرخطر

شاهد آن نیست که مویی و میانی دارد

ظهرابی‌نیا: فوتبال بانوان فقط باند و باندبازی است

دلیل تغییر دبیر فدراسیون اسکی چه بود؟

سومین پیروزی متوالی یاران اسماعیل‌نژاد در لهستان

هت‌تریک وین رونی در اولین بازی برای منچستریونایتد

برگزاری تمامی مسابقات جهانی 2025 کشتی در اروپا

ساغر حسینی به نشان طلا دست یافت

بارسلونای زبان بسته

رکورد عجیب شاگرد یحیی در لیگ برتر

فکری: حالمان از این فوتبال به هم خورد

تغییر بزرگ در نقل و انتقالات پنج لیگ اروپایی!

پرونده جعل پرسپولیس در کمیته انضباطی

امام جمعه رباط کریم: دفاع مقدس یکی از پرافتخارترین مقاطع تاریخ کشور است

حال خوش این روزهای نگین فیروزەای غرب

حکم محکومیت صاحب یک واحد آلاینده در رضوانشهر صادر شد

پرداخت بیش از هزار فقره جهیزیه به مددجویان کمیته امداد کردستان

فیلم /کردستان، استانی بدون آزادراه و دارای جاده‌های پر خطر

تئاتر خیابانی؛ ژانری مهجور و غریب است

شناسایی بیش از پنج هزار معلول شنوایی در کردستان

صفحه نخست روزنامه های امروز یکشنبه 08 مهر ماه 1403/ ببینید

توسعه تعاون راهی برای خلق ثروت و اشتغال در کشور

پس‌لرزه‌های حذف رانت ارزی/ تجربه‌ دارهای اقتصاد در خصوص ارز تک نرخی چه می‌گویند؟

خوش چهره: «سیاست تعدیل» خط اصلی اقتصاد ایران بعد جنگ بود

پیام تسلیت مدیران کرمانشاه در پی شهادت دبیرکل حزب‌الله لبنان

پیام امام جمعه و استاندار کرمانشاه در پی شهادت دبیرکل حزب الله لبنان

مدارس کرمانشاه زیر ذره‌بین استاندارد

نشست کادر هیأت تنیس روی میز استان کرمانشاه با خانواده ورزشکاران/رئیس هیأت: ورزشکاران مدال آور از پرداخت هزینه باشگاه معاف هستند

خون شهید سیدحسن نصرالله آزادی قدس را نزدیک‌تر خواهد کرد

احتمال نفوذ گردوخاک محلی در نواحی غربی کرمانشاه

نشست کادر هیأت تنیس روی میز استان کرمانشاه با خانواده ورزشکاران / رئیس هیأت: ورزشکاران مدال آور از پرداخت هزینه باشگاه معاف هستند

5 سال برای مقابله با «بحران جمعیت» فرصت داریم

تسلیت امام جمعه کیش به مناسبت شهادت سید حسن نصرالله

پیام تسلیت امام جمعه اهل سنت کیش در پی شهادت شهید حسن نصرالله

تجمع کیشوندان در محکومیت شهادت سید حسن نصرالله

مدیر عامل معدن طبس سکته مغزی کرد

پروازهای ایران‌ ایر به بیروت تا اطلاع ثانوی لغو شد

مهلت ارسال آثار به «همایش علمى پژوهشى ایثار» تا 15 آبان ماه تمدید شد/ اعلام جوایز همایش

پیام تشکل‌های شاهد و ایثارگر در پی شهادت دبیرکل حزب‌الله لبنان

مناسبت روز/ یکشنبه، 8 مهر

نام سیدحسن نصرالله با مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی گره خورده است

90 دانشجوی تحصیلات تکمیلی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان پذیرش شدند

شعری زیبا از محمد علی بهمنی

آخرین تمهید مورایس برای پایان بحران

یحیی محبوب‌ترین چهره خوزستان

مهابادی: مس در نیم فصل دوم مدعی صعود می‌شود

بازگشت به میدان با امید جبران!

برنامه استقلالی‌ها برای دیدار با السد قطر

نورافکن، تا سوپرگل نزند دست‌بردار نیست!